ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
Παγκόσμια ημέρα γυναίκας – Οι γυναίκες μετακινούν βουνά

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θα εστιάσω στην Γυναίκα Αγρότισσα , την αφανή ηρωϊδα της υπαίθρου.
Η γιορτή ουσιαστικά αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητα τους έγραψαν ιστορία.
Οι γυναίκες σήμερα ηγούνται ένα ευρύ επιχειρησιακό φάσμα , πολιτικής , ναυτιλίας, τεχνολογίας, τράπεζες, ΜΜΕ, Οικονομίας κλπ, διαδραματίζουν όμως και βασικό ρόλο στη διαχείριση, τη διατήρηση, την οικονομική ανάπτυξη και τη διαχείριση της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και της ανταλλαγής της παραδοσιακής γνώσης. Παρακολουθώντας την ηλεκτρονική εκδήλωση του ΟΗΕ για την Παγκόσμιας Μέρας Βουνών το 2022, είδα ότι εστίαζε στην ανάγκη να ενδυναμωθούν οι αγρότες, οι τεχνίτες, οι επιχειρηματίες, οι ηγέτες της κοινότητας, οι μητέρες και οι γυναίκες και τα κορίτσια των ορεινών περιοχών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά στη λήψη αποφάσεων και στη διαχείριση των πόρων.
Οι γυναίκες της Υπαίθρου όπου ζουν, εργάζονται και φροντίζουν τη γη και τις οικογένειές τους, έχουν την ανάγκη ενδυνάμωσης και ανάτασης, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πιο αποτελεσματικά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να έχουν περισσότερο έλεγχο στους παραγωγικούς πόρους. Μοιράζοντας τις ευκαιρίες και την ανάπτυξη ικανοτήτων στην Ύπαιθρο, θα πρέπει να προωθηθεί η ισότητα των φύλων γεγονός που θα συμβάλει στη βελτίωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, των μέσων διαβίωσης και της ανθεκτικότητας.
Οι γυναίκες έχουν μοναδικά δώρα που πρέπει να γιορτάζονται, δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας. Έτσι,
• Διαδραματίζουν καίριο ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη των βουνών και της Υπαίθρου.
• Είναι συχνά οι κύριοι διαχειριστές των ορεινών πόρων, φύλακες της βιοποικιλότητας, φύλακες της παραδοσιακής γνώσης, θεματοφύλακες του τοπικού πολιτισμού και ειδικοί στην παραδοσιακή ιατρική.
• Οι γυναίκες και τα κορίτσια των ορεινών περιοχών ως γεωργοί, πωλητές αγορών, επιχειρηματίες, τεχνίτες, επιχειρηματίες και ηγέτες κοινοτήτων έχουν τη δυνατότητα να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες αλλαγής.
Όταν οι αγρότισσες έχουν πρόσβαση σε πόρους, υπηρεσίες και ευκαιρίες, γίνονται κινητήρια δύναμη κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της τοπικής «φτώχειας» και δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη των ορεινών οικονομιών.
Το μότο «Οι γυναίκες μετακινούν τα βουνά», είναι μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης για την ανάγκη ενδυνάμωσης των γυναικών ώστε να μπορούν να συμμετέχουν πληρέστερα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να ασκούν έλεγχο στους παραγωγικούς πόρους.
Τα βουνά αποτελούν σημαντικό απόθεμα γλυκού νερού αλλά και το σπίτι πολλών διαφορετικών φυτών και ζώων που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Το οικοσύστημα βιοποικιλότητας των βουνών μπορεί να υποστηρίξει τις ορεινές κοινότητες, επικεντρωμένο στο ότι μπορεί να παρέχει τροφή, φάρμακα και ευκαιρίες τουρισμού. Οι περισσότερες ορεινές περιοχές, ωστόσο, αντιμετωπίζουν περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω της διάβρωσης του εδάφους, των κατολισθήσεων και της διακριτής απώλειας γενετικής ποικιλότητας και οικοτόπων, ενώ παράλληλα, οι κάτοικοι των βουνών έχουν υψηλό ποσοστό φτώχειας.
Οι γυναίκες που ζουν σε κοντινή απόσταση από βουνά βασίζονται σε τοπικούς φυσικούς πόρους, όπως νερό, καυσόξυλα και φαρμακευτικά βότανα. Λειτουργούν ως διαχειριστές της παραδοσιακής γνώσης που συνδέεται με τη διαχείριση της βιοποικιλότητας, ιδίως όσον αφορά τη διατήρηση, τη βελτίωση και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος με τη βιώσιμη χρήση των δασών και των λιβαδιών πόρων. Οι γυναίκες και τα κορίτσια θα υποστούν το κύριο βάρος της απώλειας βιοποικιλότητας στις ορεινές περιοχές. Έτσι, έχουν μια σημαντική ευκαιρία να επηρεάσουν τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη βιώσιμη χρήση.
Η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των πρωτοβουλιών διατήρησης της βιοποικιλότητας και βιώσιμης χρήσης εξαρτάται από την πλήρη συμμετοχή των γυναικών στη λήψη αποφάσεων. Οι ορεινές κοινότητες καλούνται να παρέχουν στις γυναίκες περισσότερο έλεγχο επί των παραγωγικών πόρων και συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων. Οι γυναίκες μπορούν να γίνουν κινητήρια δύναμη στον αγώνα κατά της πείνας, του υποσιτισμού και της αγροτικής φτώχειας, εάν έχουν πρόσβαση και έλεγχο σε φυσικούς πόρους. Θα παίξουν επίσης βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της ορεινής οικονομίας. Μπορούν να συνεισφέρουν νέες προσεγγίσεις και μεθόδους για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τη βιοποικιλότητα σε ορεινά περιβάλλοντα.
Ξεκινώντας έστω και τώρα, ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να βοηθήσουμε με όραμα αλλά και τεχνογνωσία κάθε γυναίκα και κορίτσι.
Βιργινία Σίμου
Γιατρός
07/03/2023 at 12:59
Μπράβο σας, κα Σίμου.
Μεστή και πλήρης η τοποθέτηση σας..
Συνεχίστε..
Σκορπιός
07/03/2023 at 14:45
κα Σίμου,
Μπράβο σας. Μ’ αρεσει η ευαισθητοποίηση σας σε θέματα γυναικών και δή αυτών των ορεινών περιοχών.
Πράγματι οι γυναίκες “μπορούν να μετακινήσουν βουνά”
Αλήτης ψιλός
07/03/2023 at 19:02
Μπράβο και πάλι μπράβο σας.
Οι ορεινές περιοχές, πέρα από τις οικονομικές ανισότητες και με προβλήματα πρόσβασης και απομόνωσης, έχουν ανάγκη ειδικών πολυτομεακων προσέγγισεων τόσο αθρωποκεντρικών όσο και φιλοπεριβαλλοντικων.
Η ανθρωποκεντρική και δη η γυναικεια πλευρά, καταδικνυεται πλήρως από το άρθρο σας..
Συνεχίστε!!!
Νίκος
07/03/2023 at 20:46
κ. Σίμου θερμά συγχαρητήρια για τις παρεμβάσεις σας
O αναπτυξιακός
07/03/2023 at 22:36
Θερμά Συγχαρητήρια για το άρθρο σας.
“Οι γυναίκες είναι το μισό του ουρανού” κατά τον Ελύτη!!
Πρέπει εκεί να δοθεί το βάρος της ανάπτυξης.