Πέθανε ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Σπύρος Ζαγοραίος

Πέθανε ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής και συνθέτης Σπύρος Ζαγοραίος

Πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ σε ηλικία 86 ετών, ο σπουδαίος ερμηνευτής, στιχουργός και συνθέτης Σπύρος Ζαγοραίος.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο το απόγευμα από το Γ’ Νεκροταφείο.
Ο Σπύρος Ζαγοραίος γεννήθηκε στον Άγιο Αρτέμιο του Παγκρατίου στις 23 Ιουνίου 1928. Σε ηλικία 15 ετών έχασε σε ατύχημα το ένα του χέρι, όταν έσκασε μια χειροβομβίδα την ώρα που έπαιζε με συμμαθητές του στην Αγία Παρασκευή της Αττικής.
Παρόλα αυτά, μπήκε δυναμικά στο χώρο του λαϊκού τραγουδιού και ξεχώρισε με τη φωνή του. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1952 από την Αθήνα και μετά τη Θεσσαλονίκη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 άρχισε να τον συνοδεύει στο τραγούδι η σύζυγος του Ζωή, δημιουργώντας ένα από τα πιο λαοφιλή ντουέτα του λαϊκού τραγουδιού.
Συνεργάστηκε με τα σπουδαιότερα ονόματα της εποχής, ενώ τα τραγούδια του έγιναν μεγάλες επιτυχίες που τις τραγουδά ο κόσμος μέχρι και σήμερα. Ανάμεσά τους το “Ε ντε λα μαγκέν”, “Άναψε το τσιγάρο”, “Προσευχή”, “Μες της πόλης το χαμάμ”, “Στης Λαρίσης το ποτάμι”, “Τρελοκόριτσο” και πολλά άλλα.
Πραγματοποίησε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού που ζουν Έλληνες. Έως και τα τελευταία σχεδόν χρόνια της ζωής του εξακολουθούσε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στο Αιγάλεω Αττικής όπου διέμενε και είχε δημιουργήσει το λαϊκό κέντρο “Εντελαμαγκέν”.
Σε παλαιότερη συνέντευξή του δήλωνε: “Εμένα μ’ αρέσει πάρα πολύ να τραγουδάω, όλη μου η ζωή αυτό είναι. Και στον δρόμο που πάω εγώ σφυράω, όταν δεν τραγουδάω. Και ξέρετε και κάτι; Αν έρθει ένας καιρός και δεν μπορώ πια να τα λέω τα τραγούδια όπως πρέπει, εγώ θα πηγαίνω στα μαγαζιά και θα τους λέω:
“Πόσα θέλετε να σας δώσω, να σας πω δυο τραγούδια;”.
Θυμηθείτε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του:
Δισκογραφία:
1971-Χρόνια Στον Περαία
1973-Λίγα χρόνια πίσω
1975-Εκεί που μένουν οι νεκροί
1976-Αλανιάρικα
1976-Αγωνίες
1978-Ο Χρυσός δίσκος
1979-Εγώ δεν είμαι αλήτης
1982-Η τελευταία μου ζαριά
1983-Τα χασικλίδικα
1985-Η Χρυσή εποχή
1985-Ο Πρώτος
1986-Τα Ζαγοραίϊκα
1987-Τα Δώρα
1992-Live στη Σαλονίκη
1992-Η κούκλα
1994-12 Λαϊκά
1994-Η γλώσσα της μαγκιάς
1994-Μπουρλότα
1995-Από τους θησαυρούς των 45 στροφών
1995-Πλατεία Ψυρρή
1996-Τραγούδια Από Τις 45 Στροφές
1998-Τα χύμα
1999-Της φυλακής
2000-Από τις 45 Στροφές
2000-Σπύρος Ζαγοραίος-Βαγγέλης Περπινιάδης – Καναβουριές
2001-Η Ιστορία του Ρεμπέτικου
2002-Ζήτω η αλητεία
2002-Η γλώσσα της μαγκιάς
2003-Μια αμαρτία μου παλιά απόψε ξαναγύρισε
2003-Τα κόκκινα Φανάρια
2004-Τα καλύτερα μου τραγούδια
2005-E de la magen
2006-Αγαπημένες φωνές

 

πηγή:news247.gr

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*