ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο Γιαννης Μπουτάρης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Οραματιστής, χαρισματικός, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, που δεν φοβόταν να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτός ήταν ο Γιάννης Μπουτάρης.
Ο κυρ-Γιάννης, όπως είχε επικρατήσει (κι όπως του άρεσε) να τον φωνάζουν, είτε στη Θεσσαλονίκη, είτε σχεδόν δύο ώρες μακριά στο ησυχαστήριό του στο Νυμφαίο, έφυγε από τη ζωή το Σάββατο (9/11), έχοντας βάλει τη σφραγίδα του στην πορεία της πόλης.
«Ο Γιάννης Μπουτάρης δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε από τη ζωή σήμερα το βράδυ, σε ηλικία 82 ετών, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του» αναφέρεται σε ανάρτηση της οικογένειας Μπουτάρη, στη σελίδα του κτήματος Κυρ-Γιάννη.
«Οραματιστής, χαρισματικός, πρωτοπόρος, αντισυμβατικός, ο Γιάννης Μπουτάρης είναι η ιστορία, αλλά και η πηγή έμπνευσης της αναγέννησης του ελληνικού κρασιού. Και όχι μόνο. Μια ανεξάντλητη δύναμη της φύσης που απαντούσε στο μικρό της όνομα. Ο κυρ-Γιάννης θα βρίσκεται για πάντα στην καρδιά μας» συμπληρώνεται στην ίδια ανάρτηση.
Κι όντως, ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν όλα όσα αναφέρονται σε αυτή και φρόντιζε να το αποδεικνύει τόσο μέσα από τις πράξεις του όσο και μέσα από τα λεγόμενά του. Αν και ο ίδιος σπάνια έδινε συνεντεύξεις, μιλώντας για την προσωπική του ζωή. Μια εξ αυτών στο NEWS 24/7 και τον Παναγιώτη Μένεγο το 2021, με αφορμή την αυτοβιογραφία που έγραψε μαζί με την Μαρία Μαυρικάκη.
Αξίζει να αναφέρουμε κάποια λόγια του ίδιου τα οποία δεν πρέπει να ξεχάσουμε.
«Θέλει και προσωπική προετοιμασία η επόμενη μέρα της ζωής σου όταν σταματάς να δουλεύεις»
Ερωτηθείς από τον Παναγιώτη Μένεγο για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης και την επόμενη ημέρα στη ζωή του, έλεγε:
«Όσο ήμουν δήμαρχος, λοιπόν, ξυπνούσα το πρωί και ήξερα τι θα κάνω το επόμενο εξάμηνο. Όταν τελείωσε η θητεία μου, δεν είχα τι να κάνω όλη μέρα. Είναι λίγο τραγικό αυτό. Δεν ήθελα να γίνω σαν μερικούς συνομήλικούς μου που περιφέρουν την ανία τους στα καφενεία κι αλλού. Θέλει και προσωπική προετοιμασία η επόμενη μέρα της ζωής σου όταν σταματάς να δουλεύεις».
«Δε χρειάζεται να κάνεις χατίρια. Απλά να κάνεις χρήσιμο τον ευνουχισμένο δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο»
Στην ίδια συνέντευξη και ερωτηθείς για την εκλογή του το 2010 και την πορεία του στον Δήμο, έλεγε:
«Όταν ανέλαβα ο Δήμος είχε 33 διευθυντές, με το οργανόγραμμα που πρότεινα ο αριθμός κατέβηκε στους 22. Στην αρχή δεν ήθελαν να με βλέπουν μπροστά τους. Ήμουν ΚΚΕ; Ήμουν ΠΑΣΟΚ; Δεν ήξεραν με τι είχαν να κάνουν και φυλάγονταν. Τους εξήγησα ότι εγώ έχω μια ιδεολογία, αλλά τα κόμματα είναι άλλη ιστορία και καλύτερα να τα αφήσουμε για τις εθνικές εκλογές. Στη δεύτερη θητεία μου όλες οι υπηρεσίες του Δήμου με αναζητούσαν. Κι αυτό γιατί περνούσαν καλύτερα μαζί μου. Δε χρειάζεται να κάνεις χατίρια. Απλά να κάνεις χρήσιμο τον ευνουχισμένο δημόσιο ή δημοτικό υπάλληλο».
«Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!»
Λίγο πριν ολοκληρώσει τα καθήκοντά του, μετά την οριστική απόφασή του να μη διεκδικήσει τρίτη θητεία στη Θεσσαλονίκη, το 2018, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έλεγε ερωτηθείς αν θα διεκδικήσει κάποια θέση στη Βουλή:
«Όχι δεν μ΄ ενδιαφέρει. Μου έχουν γίνει προτάσεις και νύξεις για συμμετοχή μου στην πολιτική, από Ευρωβουλή μέχρι τη Βουλή. Δεν έχω καμία απολύτως διάθεση για κάτι τέτοιο. Αφιέρωσα αυτά τα χρόνια, έχοντας δεδομένο ότι η καλύτερη ανάμειξη είναι η συμμετοχή του πολίτη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Διότι ο κόσμος έρχεται πρώτα σε επαφή με τον δήμαρχο. Ούτε με τον υπουργό, ούτε με τον βουλευτή, ούτε με κανέναν. Και από τον δήμαρχο εξαρτώνται πολλά πράγματα για την καθημερινότητα. Το έζησα, το χόρτασα… Αντίο!»
«Ντρέπομαι για τους Θεσσαλονικείς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή»
Το 2014, εξαπέλυε επίθεση στους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής, με δηλώσεις του στη δημοτική τηλεόραση TV 100.
«Ντρέπομαι που 10.000 Θεσσαλονικείς ψηφίζουν Χρυσή Αυγή, σε μια πόλη που είναι μαρτυρική και που έχει τραβήξει των παθών της τον τάραχο από την ιστορία του ναζισμού. Χαλαλίζω τις 10.000 ψήφους. Να πάνε στην θάλασσα αλλά δεν τις θέλω».
«Όταν πέθανε η γυναίκα μου, χόρευα μετά στο σπίτι μόνος τα τραγούδια μας»
Μιλώντας το 2019 στο GrTimes για τον θάνατο της γυναίκας του εξομολογούνταν:
«Είμαι εξοικειωμένος με τον θάνατο. Επειδή η γυναίκα μου ήταν 5 χρόνια άρρωστη, το συζητούσαμε… Θα σου πω και κάτι που ίσως δεν πρέπει να το πω. Όταν πήραν τη γυναίκα μου νεκρή από το σπίτι, εγώ μετά χόρευα στο σπίτι μόνος μου τραγούδια που χορεύαμε μαζί. Αν αυτό λέει κάτι σε κανέναν έχει καλώς, αν δεν λέει δεν με νοιάζει και καθόλου».
Σημειώνεται πως ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε παντρεμένος για πολλά χρόνια με την Αθηνά Μιχαήλ, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά. Χώρισαν προσωρινά το 1981, αλλά αργότερα αποφάσισαν να συζήσουν και πάλι, χωρίς όμως να παντρευτούν. Μετά τον θάνατό της, ο Γιάννης Μπουτάρης εκπλήρωσε την επιθυμία της να μην ταφεί θρησκευτικά αλλά να αποτεφρωθεί, κάτι που έλαβε χώρα στη γειτονική Βουλγαρία, καθώς στην Θεσσαλονίκη δεν έχει κατασκευαστεί αποτεφρωτήριο νεκρών.
«Όταν δεν ξέρεις το παρελθόν σου, δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον»
Το 2014, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, για τη σημασία της ιστορίας, έλεγε:
«Όταν δεν ξέρεις το παρελθόν σου δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου. Έχοντας αυτό ως βασική αρχή μας, όταν αναλάβαμε τη διοίκηση στο Δήμο Θεσσαλονίκη ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα για την τοποθέτηση πινακίδων ιστορικής μνήμης σε δεκάδες σημεία της πόλης τα οποία σηματοδοτούν τους τόπους όπου έζησαν ή έδρασαν σημαντικές προσωπικότητες ή όπου συνέβησαν γεγονότα που συνυφάνθηκαν με την ιστορία της πόλης. Πριν χρόνια όταν ήμουν μαθητής στο Πειραματικό σχολείο – ακριβώς απέναντι από το σημείο όπου βρισκόμαστε σήμερα – θυμάμαι ότι μιλούσαμε για το βουλγάρικο σχολείο, χωρίς όμως κανείς να ξέρει τι ήταν αυτό. Τώρα οι πολίτες και οι επισκέπτες της πόλης ξέρουν. Ήταν το βουλγαρικό γυμνάσιο ‘Κυρίλλου και Μεθοδίου’ από το οποίο πέρασαν σχεδόν 6.000 μαθητές».
«Το αλκοόλ ήταν ένα καταφύγιο των φόβων μου»
Μιλώντας, τέλος, για τη μάχη του με τον αλκοολισμό, εξομολογούνταν στο TEDx Talks: «Το αλκοόλ ήταν ένα καταφύγιο των φόβων μου».
Αναφερθείς στο ίδιο θέμα, σε ερώτηση για το τι συμβουλή θα έδινε σε κάποιον που είναι εξαρτημένος, εκτίμησε ότι αυτό το άτομο πρέπει αρχικά «να το παραδεχτεί» και να «θέλει να απεξαρτηθεί». «Εγώ είμαι αλκοολικός, παρ’ όλο που πολλοί μου λένε ότι “δεν είσαι, αφού δεν πίνεις”. Όχι, όλοι οι αλκοολικοί λέμε πάντα ότι “εγώ είμαι αλκοολικός”. Να μην πιω σήμερα, τι θα γίνει αύριο, δεν ξέρω».
Αντίστοιχα, στη συνέντευξή του στο NEWS 24/7, ερωτηθείς αν είναι επικίνδυνο αυτό το «ένα ποτάκι στο σπίτι για να χαλαρώσω», απαντούσε:
«Δεν το θεωρώ επικίνδυνο. Υπάρχουν 2-3 κατηγορίες ανθρώπων που πίνουν: οι κοινωνικοί πότες που πίνουν μόνο με παρέα και όχι μόνοι τους, αυτοί που πίνουν κι έχουν μέτρο κι εκείνοι που πίνουν χωρίς να ξέρουν πώς να σταματήσουν. Αν πίνεις ένα ποτό για να χαλαρώσεις στο σπίτι, είσαι -νομίζω- στη δεύτερη κατηγορία. Οι αλκοολικοί πίνουν για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα».
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις