Πάτρα: Παραίτηση απογραφέων – Έχουν παραιτηθεί οι 500 από τους 700

Πάτρα: Παραίτηση απογραφέων – Έχουν παραιτηθεί οι 500 από τους 700

Αρκετά δύσκολη αποδεικνύεται η διαδικασία της απογραφής πληθυσμού, καθώς πολλοί πολίτες αρνούνται να απογραφούν ή φοβούνται, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές παραιτήσεις απογραφέων. Μέσα στα αίτια των παραιτήσεων, όμως βρίσκονται και οι χαμηλές οικονομικές απολαβές για την δύσκολη δουλειά που κάνουν.
Ο προϊστάμενος της Στατιστικής Υπηρεσίας του νομού Αχαΐας, Νίκος Μουρτζούχος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι «Η απογραφή έχει ξεκινήσει. Αντιμετωπίζουμε πολλές δυσκολίες. Ο κόσμος αρνείται όχι μόνο να απογραφεί, αρνείται να δεχτεί τους απογραφείς, να τους ακούσει. Αυτή είναι η μεγαλύτερη κατηγορία αρνητών, οι οποίοι δημιουργούν το πρόβλημα στη διενέργεια της απογραφής.
»Πηγαίνει ο απογραφέας, χτυπά το κουδούνι και του κλείνουν κατάμουτρα την πόρτα πριν προλάβει να τους πει οτιδήποτε. Αυτά τα άτομα, αφού ενημερωθούν κατόπιν ότι πρόκειται όντως για την απογραφή, τηλεφωνούν στο γραφείο μας και μας ζητούν να τους δώσουμε τον μοναδικό κωδικό για να αυτοαπογραφούν».
Επιπλέον, τόνισε πως οι απογραφείς δεν είναι επαγγελματίες ερευνητές για να έχουν συνηθίσει σε αυτές τις συμπεριφορές και γι αυτό παραιτούνται, ενώ πρόσθεσε ότι «Στη δημοτική ενότητα Πατρέων σε σύνολο 700 απογραφέων μέχρι στιγμής έχουμε αντικαταστήσει τους 500, οι οποίοι παραιτήθηκαν».
Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι παραίτησης των απογραφέων, αλλά και οι μικρές οικονομικές απολαβές για τις δυσκολίες που έχει η δουλειά.
Επίσης, στην ΕΡΤ μίλησε για την εμπειρία του ως απογραφέας,ο Αλέξανδρος και είπε ότι «Βλέπουμε πολύ κόσμο δύσπιστο, να μην ανοίγει τις πόρτες. Αρνούνται να βγουν στο μπαλκόνι, όχι μόνο να ανοίξουν τις πόρτες. Και το έργο μας γίνεται πολύ δύσκολο. Παραιτούνται συνεχώς απογραφείς και είναι δύσκολο να αντικατασταθούν».

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*