Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμφιλοχίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αμφιλοχίας για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ… ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ……

Συνάδελφοι, Αγαπητοί γονείς, Συμπολίτες
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με εκπαιδευτικούς και μαθητές να πρέπει να λειτουργήσουν σε ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της παρούσας φάσης της πανδημίας. Με το άνοιγμα των σχολείων, ως εκπαιδευτικοί θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε για τα βασικά ζητήματα που αφορούν στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και ειδικότερα για τα μέτρα που έχουν ληφθεί αναφορικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 στη σχολική κοινότητα.
Αρκετοί από εσάς μπορεί να θεωρείτε πως η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με τμήματα των 17 μαθητών, με όλους τους εκπαιδευτικούς στη θέση τους ήδη από τον Αύγουστο και σχολεία στελεχωμένα με προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου.
Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι εντελώς διαφορετική!
Καμία ουσιαστική προετοιμασία!
– Αρχικά, θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2020, η Υπουργός Παιδείας αύξησε με νόμο τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα από τους 22 στους 25, εν μέσω πανδημίας!
– Παρόλο τα αιτήματα όλου του εκπαιδευτικού κλάδου για τμήματα ως 15 μαθητές, για δωρεάν προληπτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς, για την έγκαιρη στελέχωση των σχολείων, στην ουσία, το μόνο μέτρο, που φαίνεται να έχει ληφθεί ως τώρα από το Υπουργείο Παιδείας, είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας μέσα στην αίθουσα. Δυστυχώς, όμως, με τον τρόπο που πρόκειται να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο, όχι μόνο δε διασφαλίζεται η ασφάλεια των μαθητών, αλλά φοβόμαστε πως θα οδηγήσει ακόμη και σε «συγκρούσεις» μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικού προσωπικού. Από την άλλη, οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη χρήση της μάσκας στο σχολείο είναι εξαιρετικά ασαφείς και σε πολλές περιπτώσεις δύσκολα εφαρμόσιμες. Μάλιστα, πέρα από την ευθύνη για τη χρήση της μάσκας, ο ΕΟΔΥ θεωρεί ότι οι εκπαιδευτικοί είμαστε «κατάλληλα καταρτισμένοι» να εντοπίζουμε «ύποπτα κρούσματα». Τονίζουμε πως οι εκπαιδευτικοί -σε καμία περίπτωση- δεν είμαστε σε θέση να αξιολογούμε θέματα ιατρικής φύσεως.
Εύλογα είναι τα ερωτήματα:
• Υπάρχουν ή έχουν προετοιμαστεί στα σχολεία χώροι για την υποδοχή και αναμονή περιστατικών υγειονομικού κινδύνου; Υπάρχει αυτή η δυνατότητα σε όλα τα σχολεία; Υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και προσωπικό για την αντιμετώπισή τους;
• Προβλέπεται η στελέχωση των σχολικών μονάδων με νοσηλευτές και η διενέργεια προληπτικών τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί εξ αρχής πιθανή διασπορά του ιού;
 Όσον αφορά στα εκπαιδευτικά κενά, ενώ η Υπουργός Παιδείας διαβεβαιώνει τους πολίτες μέσω τηλεόρασης ότι όλα τα σχολεία στελεχώθηκαν επαρκώς πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η πραγματικότητα είναι απογοητευτικά διαφορετική! Συγκεκριμένα στον νομό Αιτ/νίας λείπουν αυτήν τη στιγμή 205 εκπαιδευτικοί μόνο στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα κενά αυτά πρόκειται να αυξηθούν, επειδή θα προκύψουν, όπως κάθε χρόνο, έκτακτες άδειες. Ειδικά φέτος οι άδειες αυτές θα είναι πολύ περισσότερες, αφού πολλοί εκπαιδευτικοί ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Σχετικά με το Ολοήμερο Τμήμα, που η Υπουργός ανέφερε πως θα το στηρίξει με 100 εκ. ευρώ και καλεί όλους τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, σας ενημερώνουμε ότι στα ολιγοθέσια σχολεία του νομού μας δεν θα λειτουργήσει κανένα ολοήμερο τμήμα την ερχόμενη εβδομάδα, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν δάσκαλοι!
 Τέλος, θεωρούμε πως εν μέσω πανδημίας ένας από τους βασικότερους παράγοντες για τη διατήρηση της υγιεινής στα σχολεία είναι το προσωπικό καθαριότητας. Όμως, για να λειτουργήσουν τα σχολεία, όπως προβλέπεται από τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Παιδείας, δεν επαρκούν οι μερικής απασχόλησης, τρίωρες συμβάσεις εργασίας. Είναι επιτακτική ανάγκη οι επιπλέον προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας και η μετατροπή όλων των υπαρχουσών συμβάσεων μειωμένου ωραρίου σε πλήρους. Μόνο έτσι είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν οι καθημερινές ανάγκες των σχολείων.

Ως εκπαιδευτικοί, είναι αυτονόητο πως από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουμε την υγεία των μαθητών και των συναδέλφων μας, αλλά και την -όσο το δυνατόν- ομαλότερη λειτουργία των σχολείων μας.
Νιώθουμε, όμως, την ανάγκη να επισημάνουμε το γεγονός πως, ενώ υπήρχε ένα χρονικό περιθώριο μηνών για να ληφθούν σοβαρά μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων, ουσιαστικά ξεκινάμε με δύο (2) μάσκες ανά μαθητή κι ένα (1) παγουρίνο (!), με χιλιάδες κενά σε εκπαιδευτικούς σε όλη τη χώρα και σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας. Έστω και τώρα, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να σταματήσει επιτέλους να αναλώνεται στη δημιουργία εντυπώσεων στις συνεντεύξεις τύπου παρουσιάζοντας μια ψευδή ουσιαστικά εικόνα ότι τα πάντα είναι έτοιμα και να αντιμετωπίσει σοβαρά τα προβλήματα της σχολικής κοινότητας.
Διεκδικούμε:
• Δραστική μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις, ώστε να μην υπερβαίνει τα 15 παιδιά

• Επισκευή σχολείων-εξασφάλιση κατάλληλων χώρων, με άμεση αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια και άλλων κρατικών υποδομών, ή ακόμα και ιδιωτικών, που πληρούν τις προϋποθέσεις. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη
• Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού έτσι ώστε από την πρώτη ημέρα να μην λείπει κανείς από τα σχολεία και να λειτουργήσουν με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

Κατανοούμε ότι ένα κομμάτι της κοινωνίας είναι πολύ επιφυλακτικό απέναντι στον τρόπο που θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα. Καταλαβαίνουμε τις ανησυχίες αυτών των γονιών και -τουλάχιστον όσον αφορά στον δικό μας ρόλο- τους διαβεβαιώνουμε ότι η υγεία των παιδιών είναι και για εμάς προτεραιότητα. Η υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών είναι ανεκτίμητο δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε.
Τώρα είναι η ώρα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ανοίγματος των σχολείων.
Μια μάσκα κι ένα παγουρίνο προφανώς δεν καλύπτουν και δεν αντιμετωπίζουν τις απαιτήσεις που υπάρχουν!
Να αναλάβει το υπουργείο και η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη και να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες των σχολείων!

Το ΔΣ

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*