Ο πρωθυπουργός  «ανοίγει τον δρόμο» για Χάγη και …. συνεκμετάλλευση

Ο πρωθυπουργός «ανοίγει τον δρόμο» για Χάγη και …. συνεκμετάλλευση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο παραπομπής του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο στη Χάγη, άφησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε περίπτωση αδιεξόδου στον διμερή διάλγο, ενώ ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών.

«Υπήρξα πολύ ειλικρινής απέναντι στην Τουρκία και την παγκόσμια κοινότητα, λέγοντας ότι εάν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία, ας πάμε στο Δικαστήριο της Χάγης. Να συμφωνήσουμε ότι αυτή είναι η μόνη διαφορά μας, να θέσουμε τις παραμέτρους, να συμφωνήσουμε σε όσα συμφωνούμε και σε όσα διαφωνούμε και να σεβαστούμε την απόφαση του Δικαστηρίου. Να σεβαστούμε το διεθνές δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτή είναι μία δίκαιη προσέγγιση στον βαθμό που δεν μπορούμε –εάν δεν μπορούμε– να λύσουμε τη διαφορά μας απευθείας μεταξύ μας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συζήτηση που είχε με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, στο πλαίσιο ειδικού «φόρουμ».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις εντάσεις που προκάλεσε η Αγκυρα στις διμερείς σχέσεις, αναδεικνύοντας το τουρκολιβυκό σύμφωνο, τις υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την κίνηση με τους μετανάστες στον Εβρο, καθώς και τα δύο πρόσφατα περιστατικά: την έκδοση της NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. «Κατέστησα σαφές και στους Ευρωπαίους εταίρους μας, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες, θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις. Αρα είτε η σχέση θα βελτιωθεί ή, εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ε.Ε. πρέπει να αντιδράσει», πρόσθεσε. Κατέληξε σημειώνοντας πως «δεν επιθυμούμε να απομονώσουμε την Τουρκία, αλλά έχουμε αποδείξει ότι δεν ανεχόμαστε την πίεση, αντιδράμε. Εχουμε τη δυνατότητα, τη βούληση, την εθνική ενότητα να αντιδράσουμε και να στηρίξουμε αυτή την πολιτική. Είναι μία προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, όπου το καρότο και το μαστίγιο πρέπει να χρησιμοποιούνται εξίσου απέναντι στην Τουρκία».

Η «πόρτα» για συνεκμετάλλευση και οι δηλώσεις Ντόκου, που είχαν προκαλέσει ενδοκυβερνητικές τριβές
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως σε κάθε περίπτωση μια προσφυγή στη Χάγη δεν αποτελεί μια εύκολη επιλογή για την κυβέρνηση. Διπλωματικές πηγές έχουν τονίσει στο Tvxs.gr πως μια προσφυγή στη Χάγη από κοινού με την Τουρκία εμπεριέχει ντε φάκτο την προοπτική μας της «συνεκμετάλλευσης» στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο πως το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης είχε παίξει για αρκετούς μήνες στα πρωτοσέλιδα φιλοκυβερνητικών μέσων.
Επιπλέον, αξίζει να υπενθυμίσουμε και η σχετική δήλωση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, Θάνου Ντόκου, που ξεσήκωσε «θύελλα» αντιδράσεων στο κυβερνητικό στρατόπεδο, οδηγώντας τον στα πρόθυρα της παραίτησης.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», είχε επισημάνει πως «εφόσον ανακαλυφθούν σημαντικά κοιτάσματα στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον το κοίτασμα εκτείνεται στις θαλάσσιες ζώνες και των δύο χωρών, εφόσον η ποσότητα, η τιμή και οι τάσεις απομάκρυνσης από τα ορυκτά καύσιμα επιτρέψουν την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος και, τέλος, εφόσον η Ελλάδα αποφασίσει ότι αυτό τη συμφέρει, τότε θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης με ποσοστά που θα καθοριστούν σύμφωνα με τα συμφωνημένα θαλάσσια σύνορα».

Πηγή:tvxs.gr

Share

Ένα σχόλιο

  1. Έτσι εξηγούνται τα ταξίδια στην Αντίπαρο και το θέατρο στην Επίδαυρο ! Όταν κατεβαίνει όλος ο στόλος της γείτονος από τα στενά ,δεν σε παίρνει να το παίζεις αδιάφορος και υπεράνω! Κάτι βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού σου που εμείς μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε και απορουσαμε για το τι μέλλει γενέσθαι ! Δηλαδή ,στη μυστική συνάντηση (που αργότερα έγινε φανερή από το κάρφωμα του Τούρκου υπεύθυνου) που έλαβε χώρα στο Βερολίνο, προετοίμασαν το έδαφος για αυτό που θα ρθει . Και τι είναι αυτό ,μα φυσικά συνεκμετάλλευση! Προσπαθούν κάποιοι να μας προετοιμάσουν από καιρό , για να φανεί λογικό.Το πόσο λογικό είναι, να μοιράζεις τα δικά σου και μάλιστα αυτά που δεν αγωνίστηκες εσύ για να τα έχεις αλλά άλλοι θυσιάστηκαν υπέρ βωμών και εστιών , είναι ένα θέμα που χρήζει εξέτασης από ειδικούς.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*