Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει

Δημοσιεύτηκε

στις

171

Η κοινωνία σήμερα είναι ευάλωτη και χρειάζεται υπεράσπιση. Απειλείται με καταστροφή από την απερισκεψία και ασοφία του ανθρώπου, τα ψυχρά και πολύμορφα συμφέροντα και προπαντός από την κλιματική αλλαγή που ήρθε για να μείνει. Και είναι καιρός ο άνθρωπος, να αναλάβει τις ευθύνες του, γιατί στένεψαν κατά πολύ τα φυσικά του όρια. Και το χειρότερο… δεν στάθηκε γενναίος στη διάσκεψη της Γλασκώβης για την κλιματική αλλαγή τον Νοέμβριο του 2021, δεν συμφώνησε τα απαραίτητα. Οι δυνατοί του κόσμου κατέληξαν σε μια αδύναμη συμφωνία, παρόλο που η κλιματική αλλαγή έγινε κοφτερό δρεπάνι και θερίζει ασυλλόγιστα.
Τα δάση καίγονται, το περιβάλλον καταστρέφεται, η ατμόσφαιρα και η υγεία μας κινδυνεύουν. Τα πολλά λασπόνερα που σκέπασαν τον κάμπο της Θεσσαλίας θα αναστατώσουν τους νεκρούς… οι τάφοι θα ανοίξουν και οι νεκροί θα πλεύσουν στα λασπόνερα και θα σμίξουν με τα ταμπουνιασμένα πτώματα ζώων… Απειλή από μολυσματικές ασθένειες διακρίνουν οι ειδικοί. Και εδώ χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Η υπερθέρμανση του πλανήτου λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, προειδοποιεί μια επιστημονική έκθεση 27 Εθνικών ακαδημιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ακαδημία Αθηνών. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν από τη μετάδοση λοιμωδών νόσων, μέχρι την εμφάνιση ή την επιδείνωση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Οι πιο ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα παιδιά και οι μετανάστες, ενώ οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων είναι πιο εκτεθειμένοι σε υψηλά επίπεδα θερμικού στρες από ό,τι εκείνοι της επαρχίας. Η Μεσόγειος και οι Αρκτικές περιοχές θεωρούνται οι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής για την υγεία.
Η έκθεση της επιτροπής EASAC (Επιστημονικού συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών) επιση-μαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πρέπει πλέον να ιεραρχηθεί ως μία από τις σοβαρότερες απειλές για την υγεία. Όπως υπογραμμίζει, «ο ρυθμός και το εύρος της κλιματικής αλλαγής συνιστούν σοβαρές προκλήσεις για τις προόδους στην παγκόσμια υγεία που έχουν γίνει κατά τις τελευταίες δεκαετίες».
Οι ακαδημίες προβλέπουν την εξάπλωση των λοιμωδών νόσων στην Ευρώπη όσο το θερμόμετρο θα ανε-βαίνει.
Οι επιστήμονες των ακαδημιών ζητούν από τις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα να δείξουν πολιτική βούληση, καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους και να καταφέρουν να συγκρατήσουν την άνοδο της μέσης παγκό-σμιας θερμοκρασίας κάτω από τους δύο βαθμούς κελσίου.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
1 Comment

1 Comment

  1. gvk

    13/09/2023 at 13:32

    Η απάντηση στην “κλιματική κρίση”, που πριν ήταν “κλιματική αλλαγή”, που πιο πριν ήταν “φαινόμενο του θερμοκηπίου”, που ακόμη πιο πριν
    ήταν “τρύπα του όζοντος” ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΜΒΌΛΙΟ και μάλιστα ενισχυμένο. Όσο πιο ενισχυμένο τόσο το καλύτερο.
    Μην ακούτε τους ¨ψεκασμένους”, ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΙΤΕ. Απαιτείστε διπλή και γιατί όχι, τριπλή και τετραπλή δόση.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *