Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία του Γιώργου στη Βουλή για την αναδιάρθωση της Πολιτικής Προστασίας

Δημοσιεύτηκε

στις

289

Στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο Γιώργος Στύλιος για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής κρίσης που προχωρά στην αναδιάρθρωση των δομών τηςΠολιτικής Προστασίας και του «Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών».

Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε το νομοσχέδιο βαθιά μεταρρυθμιστικό, σημειώνοντας πως προσπαθεί να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση των καιρών μας, την κλιματική κρίση. Και, παράλληλα,να εκπληρώσει την υπόσχεση που η Νέα Δημοκρατία έδωσε στους Έλληνες πολίτες για τη δημιουργία μιας άλλης Ελλάδας. Για ένα Κράτος αποτελεσματικό και σύγχρονοπουπροστατέυει την ανθρώπινη ζωή, τις περιουσίες των πολιτών και τον φυσικό πλούτο της Πατρίδας μας. Στόχος που εκπληρώνεται μέσα από παρεμβάσεις που αναβαθμίζουντην πολιτική προστασία σε όλες τις βαθμίδες της και δημιουργούνένααποτελεσματικόσύστημα διαχείρισης κρίσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις διατάξεις που απλοποιούν, ομογενοποιούν και καθετοποιούν τις επιχειρησιακές δομές της πολιτικής προστασίας και αναβαθμίζουν το συντονισμό τους. Ιδιαίτερα στάθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τηναναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίαςσε ένα νέο ξεχωριστό Υπουργείο. Αλλά και στη σημασία που δόθηκε ώστε το νέο αυτό υπουργείο να διαθέτει τα απαραίτητα μέσα και πόρους, με προγράμματα όπως το «ΑΙΓΙΣ»ώστε να ανταποκριθεί στην αποστολή του.

Στον τομέα του καλύτερου συντονισμού της πολιτικής προστασίας ο Γιώργος Στύλιος σημείωσε πως εισάγονται ρυθμίσεις που αναβαθμίζουν το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.Ειδική αναφορά έκανε και στη σύσταση της μόνιμης «Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου για Ακραία Καιρικά Φαινόμενα». Ενός οργάνου στελεχωμένου από ειδικούς επιστήμονες που θα αξιολογούν κάθε ακραίο φαινόμενο αντιμετωπίζει η χώρακαιθα καθορίζουν το σχέδιο δράσης. Γεγονός που χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή πουδίνει προτεραιότητα, στην πρόληψη, την πρόγνωση, την προετοιμασία και τη δημιουργία μόνιμων δομών.

Πρόσθεσε μάλιστα πως στο τομέα της πρόληψης πραγματοποιείται μια ακόμα μεγάλη αλλαγή. Δίνονται αυξημένες δυνατότητες στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας που του επιτρέπουννα διενεργεί ελέγχους για την τήρηση των μέτρων πρόληψης από τους ΟΤΑ καινα αξιολογείτην ετοιμότητα τους σε τομείςόπως: η αντιπυρικήπροστασία καιη αντιπλημμυρική θωράκιση.

Advertisement

ΕπιπρόσθεταστουςΔήμους και τις Περιφέρειες της χώρας δημιουργούνταιτμήματα και διευθύνσειςπολιτικής προστασίας. Δομέςμόνιμες που το προσωπικό τους θα υπηρετεί υποχρεωτικά για τουλάχιστονπέντεέτη σε αυτές και θα λαμβάνειειδικήεκπαίδευση.

Παρεμβάσεις με τις οποιίεςη Κυβέρνηση αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό για ναδημιουργήσει ένα ολιστικό σύστημα πολιτικής προστασίας. Ωστόσο μίλησε και για το ρόλο που έχουν και οι πολίτες σε αυτό το σύστημα. Συγκεκριμέναπροχωρά η δημιουργία μητρώων εξοπλισμού και ανθρώπων που μπορούν να συνεισφέρουν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αλλά καιαυστηροποιούνταιοι ποινές για το μη καθαρισμό των οικοπέδων και τηνεκτέλεση επικίνδυνων εργασιών κατά την αντιπυρική περίοδο.
Ο κ. Στύλιος εστίασε και στην ενίσχυση και αναβάθμισητου Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης. Τόνισε πωςο χαμός του Ερμή Θεοχαρόπουλου, ενός νέου ανθρώπου, ανέδειξε τις διαχρονικές ελλείψεις του κράτους μας στην έρευνα και τη διάσωση. Ωστόσο,ηδημιουργία του θεσμικού πλαισίου από την Κυβέρνηση, το 2022, απέδειξε στην πράξη τη βούληση της να δημιουργήσει ένα οργανωμένο και αποτελεσματικό κράτος.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Στύλιος υπογράμμισε την πρόκληση τηςκλιματικής κρίσης με την οποία η χώρα βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη. Συμπληρώνοντας πως θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα στο μέλλον.Φυσικές καταστροφέςπου θα δοκιμάσουν τις υποδομές και το παραγωγικό μας μοντέλο.Συνεπώςέχουμε χρέος απέναντι σε αυτή την απειλή να προετοιμαστούμε, να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο, το μηχανισμό και τις δομές συντονισμού που θα προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες.

YouTube player
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις