Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομιλία Γ. Στύλιου στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Δημοσιεύτηκε

στις

156

• Γ. Στύλιος: «Είμαστε δίπλα στους παραγωγούς»

Για το νομοσχέδιοτου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Γιώργος Στύλιος.Ο Βουλευτής Άρτας σημείωσε πως το νομοσχέδιο αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι διαρκώς δίπλα στους αγρότες. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στις ανακοινώσεις των πρωτοβουλιών στήριξης των παραγωγών εκ μέρους της Κυβέρνησης. Πιο συγκεκριμένα στο φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια, με σταθερές χαμηλές τιμές στην κιλοβατώρα και στην προκαταβολή ύψους €40 εκατ. που θα δοθεί μέχρι τα τέλη Μαρτίου στους παραγωγούς από την επιστροφή του «Αγροτικού Πετρελαίου». Ένα μέτροσυνολικού ύψους €84 εκατ. Πρωτοβουλίες που ήρθαν ως συνέχεια των 5+1 μέτρων που είχε ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 2 Φεβρουαρίου.
Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος εστίασε στιςπαρεμβάσεις του Νομοσχεδίου σε μιασειρά από θέματα, όπως η στήριξη των περιοχών που επλήγησαν από τον «Daniel» και τον «Elias», οι αρμοδιοτήτωντων υπηρεσιώντου Υπουργείου για τη διεξαγωγή ελέγχων και την ασφάλεια τροφίμων, ηεισαγωγή ενός νέου πλαισίου για την εξέταση των αλιευτικών παραβάσεων και τον αλιευτικό τουρισμό, η κωδικοποίησητων ποινών για παραβάσεις σε θέματα φυτοϋγείας και η ρύθμιση διοικητικών θεμάτων του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΓΕΩΤΕΕ.
Ιδιαίτερα στάθηκεστον αναπτυξιακό χαρακτήρα του Νομοσχεδίου. Στις ρυθμίσεις για τη θεσμοθέτηση των «κτηνοτροφικών πάρκων» και την ολοκλήρωση των «διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης».Ζήτημα πουτο Υπουργείο αναλαμβάνει να λύσει με στόχονα διασφαλιστεί πωςοι επιδοτήσεις θα δίνονται στους παραγωγούς με δίκαιο, διαφανή και άμεσο τρόπο.
Έμφαση έδωσε και στην πρόβλεψη για την εγκατάσταση ΑΠΕ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας. Μια ρύθμιση που απαντά στο κύριο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σήμερα, το ενεργειακό κόστοςμέσω της «αποντιζελοποίησης» του πρωτογενή τομέα»
Τέλος στάθηκε και στη βασική παρέμβαση του Νομοσχεδίου,την εισαγωγή του θεσμού των αγροτικών επιμελητηρίων. Μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που οργανώνει ομάδες -«clusters»-διαφορετικών επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα, ικανές να αναλάβουν δράσεις για την προώθηση προϊόντων, την ανάδειξη κλαδικών ζητημάτων, τη διασύνδεση παραγωγών και Αγοράς και τη μεταξύ τους συνεργασία.
Σε αυτό το σημείο κ. Στύλιος απευθύνθηκε στους Υπουργούς και ζήτησε να λυθεί το ζήτημα των πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ. Να δοθούν τα χρήματα των ενισχύσεων του 2023 για τα «οικολογικά σχήματα», το γνωστό «πρασίνισμα», και τις «συνδεδεμένες ενισχύεις». Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις του ΕΛΓΑ και των ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Να χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις σε netmetering και ΑΠΕ, καθώς και να ενεργοποιηθεί ταχύτερα το Μέτρο 5.2 για τον ΕΛΓΑ.
Ο Βουλευτής Άρτας σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία σταθερά ήταν και είναι δίπλα στους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς και τους μελισσοκόμους.Από το 2019 μέχρι σήμερα προχώρησε στη μείωση της φορολογίας για τους Αγρότες αλλά και του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές καθώς και στα αγροτικά μηχανήματα. Επιπλέον με καινοτομίες, όπως ο «ηλεκτρονικός φάκελος», πέτυχε να διπλασιάσει την απορροφητικότητα των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Εξασφαλίζοντας πόρους για ουσιαστικές αγροτικές υποδομές όπως οδοποιίες και μικρά αρδευτικά έργα.
Κλείνοντας τόνισε πως «στηρίζουμε άμεσα τους παραγωγούς και ταυτόχρονα υπηρετούμε έναευρύτερο σχέδιο για τη͘ δημιουργία ενός σύγχρονου, ψηφιακού,βιώσιμου,ανθεκτικού,ανταγωνιστικού και «πράσινου» πρωτογενή τομέα. Με στόχο να εξασφαλίσει τοεισόδηματων παραγωγών και να προσελκύσει νέους στην αγροτική οικονομία»,μια πολιτική που όπως υπογράμμισε είναι πατριωτική, «αφού δίνειμέγεθος και διάσταση στη χώρα».

 

Βίντεο με στιγμιότυπα της ομιλίας του κ. Στύλιου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου μπορεί να βρεθεί στοlink που ακολουθεί:

YouTube player
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις