Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 198ης επετείου της Εξόδου της ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων

Δημοσιεύτηκε

στις

446

 

Με την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα, Σάββατο του Λαζάρου, 27 Απριλίου 2024, οι λαμπρές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 198ης επετείου της Εξόδου της ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.

YouTube player

Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος και συγχοροστάτησαν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.
Πριν την απόλυση του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός παρουσίασε τους Αγίους Αρχιερείς στους άρχοντες και τον λαό και τους ευχαρίστησε, γιατί λαμπρύνουν με την παρουσία τους τις φετινές Εορτές Εξόδου.
Αναφερόμενος στο διπλό μήνυμα της ημέρας μίλησε για την δεσποτική εορτή της εισόδου του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, αλλά και για την επέτειο της ηρωικής Εξόδου του Μεσολογγίου, λέγοντας: «εδώ, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου χτυπά σήμερα η καρδιά ολόκληρης της Ελλάδος, διότι για 198η φορά εορτάζουμε με την δέουσα λαμπρότητα και με την επιβάλλουσα ιεροπρέπεια το υπερμέγιστο γεγονός, την ηρωική Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων και την θυσία τους για να μην παραδοθούν στα χέρια του Τούρκου δυνάστη και κατακτητή.
Οι Εξοδίτες νίκησαν επί ένα ολόκληρο έτος την εγκατάλειψη και τον φόβο. Νίκησαν ακόμη και αυτή την υπέρτατη ανάγκη του ανθρώπου να συντηρηθεί στη ζωή. Πείνασαν αλλά δεν παραδόθηκαν. Εγκαταλείφθηκαν από όλους, αλλά δεν έχασαν το θάρρος και την τόλμη τους. Αποφάσισαν την ηρωική Έξοδο, με σκοπό να εισέλθουν στα άγια των αγίων της ενδόξου ελληνικής ιστορίας. Μέσα από τον θάνατο να μεταβούν στην όντως ζωή, να λάβουν το αμαράντινο στεφάνι της δόξας και της θυσίας και να σκορπίσουν το φως αυτής της ηρωικής Εξόδου στα μήκη και στα πλάτη της οικουμένης για να συνεγείρει το παγκόσμιο φιλελληνικό κίνημα, να καταστήσει τον αγώνα των Ελλήνων δίκαιο και να βρει συμπαραστάτες και συνοδοιπόρους».
Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους δύο Αρχιερείς για την παρουσία τους και την συμμετοχή τους στις Εορτές Εξόδου και αναφέρθηκε στους ισχυρούς πνευματικούς δεσμούς που τους συνδέουν, στην αδελφική αγάπη και στην βαθιά εκτίμηση που τρέφει τόσο προς τα πρόσωπά τους, όσο και προς τα πρόσωπα των μακαριστών πνευματικών τους Πατέρων, του Μητροπολίτου Καστορίας Σεραφείμ και του Μητροπολίτου Ελασσώνος Βασιλείου.
Ο Μητροπολίτης Σισανίου κ. Αθανάσιος, κατά το κήρυγμά του, ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στην θριαμβευτική υποδοχή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα, αναλύοντας τα τρία λάβαρα, τα τρία σύμβολα νίκης και ζωής που έφερνε ο Χριστός μαζί Του.
Το πρώτο ήταν η ειρήνη. Ο Χριστός είναι η πραγματική και αληθινή ειρήνη. Η ειρήνη είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα του Θεανθρώπου Κυρίου μας και ιδιαίτερο δώρο προς εμάς. Ειρήνη με τον Θεό, ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων, ειρήνη με τον εαυτό μας, με τη συνείδησή μας.
Το δεύτερο σύμβολο ήταν η πραότητα. Ο Χριστός έρχεται στα Ιεροσόλυμα πράος και καταδεκτικός. Δεν είναι σκληρός και αυστηρός. Δεν απειλεί και δεν τρομάζει. Δεν απομακρύνει και δεν εξουθενώνει. Δεν καταδικάζει, δεν κρίνει, δεν τιμωρεί.
Το τρίτο σύμβολο ήταν η αγάπη. Κύριο γνώρισμα του Κυρίου μας, Ιησού Χριστού είναι η αγάπη, αφού «ο Θεός αγάπη εστί».
Ο Μητροπολίτης κ. Αθανάσιος ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε «να σηκώσουμε και εμείς τα λάβαρα της ειρήνης, της πραότητος και της αγάπης και να προϋπαντήσουμε τον Κύριό μας με λαχτάρα και ελπίδα. Να του ανοίξουμε τις πύλες της ψυχής και να Τον υποδεχτούμε στην καρδιά μας. Να κρατούμε και εμείς στα χέρια μας τα βαΐα των αρετών μας και τους καρπούς του πνευματικού μας αγώνος. Να του προσφέρουμε ως δώρο την αληθινή μας μετάνοια. Και εισερχόμενοι στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα να προσπαθήσουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, να ετοιμαστούμε κατάλληλα να λάβουμε μέσα μας το Σώμα και το Αίμα του Χριστού μας το βράδυ της Αναστάσεως για να εορτάσουμε το αληθινό Πάσχα, το Πάσχα των Ελλήνων, το Πάσχα των Ορθοδόξων, το Πάσχα της ζωής μας».

Ακολούθησε η λιτανευτική πομπή, με επικεφαλής την Εικόνα της Εξόδου, τον Σταυρό Ευλογίας του Επισκόπου Ρωγών και το Ιερό Λάβαρο, από τον Ιερό Ναό στον Κήπο των Ηρώων. Στην ιερά λιτανεία συμμετείχαν οι Άγιοι Αρχιερείς, ο Ιερός Κλήρος και οι αρχές του τόπου, ενώ προηγήθηκαν μαθητικές αντιπροσωπίες των Σχολείων της Ιεράς Πόλεως, μέλη πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και άλλων Νομών, φιλαρμονικές και τιμητικά αγήματα των τριών Σωμάτων του Ελληνικού Στρατού.
Στον Κήπο των Ηρώων, ενώπιον του Τύμβου, όπου φυλάσσονται τα οστά των Πεσόντων της Εξόδου, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους: της Ελληνικής Κυβερνήσεως, της Βουλής των Ελλήνων, της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα ως τιμώμενης χώρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Δικαστικού Σώματος, της Ακαδημίας Αθηνών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμαρχο Μόρφου, ως τιμώμενο αδελφοποιημένο Δήμο και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Ο Δήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Σπυρίδων Διαμαντόπουλος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, με τη συμμετοχή της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό την διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις