ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
Οι κρυμμένοι θησαυροί του Αιτωλικού.

Γράφει η Κατερίνα Σχισμένου
Στο παλιό κτίριο ηλεκτροδότησης που χρονολογείται από το 1927 στεγάζεται το εκπληκτικό λαογραφικό μουσείο του Αιτωλικού που άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου. Τα εκθέματά του πραγματικοί θησαυροί όχι μόνο για την μεγάλη ιστορία της περιοχής αλλά και για την ιστορική γνώση και αισθητική επιβίωση και συνέχεια της εποχής μας. Από στιγμές καθημερινής ζωής με μοναδικής αξίας κεντήματα και υφαντά, μιας και η περιοχή του Αιτωλικού είχε μεγάλη παράδοση στην ταπητουργία και υφαντουργία έως και καθημερινά αντικείμενα χρήσης αλλά και παραδοσιακής αλιείας. Παραδοσιακές στολές, κοσμήματα, όπλα αλλά και προσωπικά αντικείμενα ηρώων της επανάστασης όπως της Μπουμπουλίνας και το χρυσοκέντητο σκουφί της κυρά Βασιλικής που βρίσκεται εξ΄άλλου και θαμμένη στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Ένα μοναδικό μέρος γεμάτο ιστορία και το δικό του χρώμα και ύφος που το βοηθά ο ιδιαίτερος χώρος του, η φύση αλλά και οι άνθρωποί του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο σύλλογος γυναικών Αιτωλικού που πρωτοστάτησε σ΄αυτό το εγχείρημα και παραθέτουμε : “Μεσολάβησαν αρκετά γεγονότα μέχρι να φτάσουμε ως εδώ. Πρώτα η ανάδειξη του νέου ΔΣ του Συλλόγου/Μουσείου, με πρόεδρο την Φωτεινή Ξεσφίγγη, γραμματέα την Αλεξάνδρα Φωτίκα, ταμία την Κλεοπάτρα Καρβέλη και μέλη την Βασιλικη Σταραμου, Κούλα Κοσμίδη, Πολυτίμη Καραγάκια καθώς και το μέλος της ελεγκτικής επιτροπής Αστέρω Περγαντή. Ακολούθησε ένας σχεδόν χρόνος έως ότου καταφέρουμε να τακτοποιήσουμε νομικά τα βιβλία του Συλλόγου και να τα ενημερώσουμε στις αρμόδιες Αρχές. Έπειτα ακολούθησαν οι βασικές εργασίες για την ανακαίνιση των χώρων (σοβατίσματα, βαψίματα κ.α.) από την φθορά του χρόνου, απολύμανση και απεντόμωση, καθαρισμός και συντήρηση των εκθεμάτων καθώς και η πλήρης καταγραφή και ταξινόμησή τους.Το βασικό πρόβλημα βέβαια του Μουσείου παραμένει η σκεπή η οποία λόγω παλαιότητας με τις βροχοπτώσεις καθιστά τους χώρους επισφαλείς. Έχουν ήδη δρομολογηθεί ενέργειες προς επίλυση του θέματος κι εδώ θα χρειαστεί ιδιαίτερα η ενίσχυση των συμπολιτών μας. Αξίζει βέβαια εδώ να αναφερθούμε στην πρώτη πρόεδρο του Μουσείου/Συλλόγου Γυναικών κ. Γεωργία Λεονάρδου, και στις κυρίες του προηγούμενου ΔΣ καθώς και στον αρχιτέκτονα Ζαφείρη Καρβέλη – που δεν είναι πια κοντά μας- ο οποίος διαμόρφωσε τον μουσειακό χώρο με ιδιαίτερο αισθητικά ύφος.
Το ΔΣ θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους όσους έχουν γίνει αρωγοί αυτής της προσπάθειας εώς τώρα.
Ειδικότερα:
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για την οικονομικη τους ενίσχυση τους:
Τρικαλινός Ζαφείρης
Αμάλθεια Α.Ε.
Γιάννης Καρβέλης
Μαυροσκότης Διονύσης
Αναγνωστόπουλος Γιώργος
Αφοί Σφυρή
Το Δήμαρχο κ. Κώστα Λύρο και το Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου για την προσφορά υλικών που χρειάστηκαν για τις εργασίες αποκατάστασης τους κτιρίου.
Το Μπαρούχο Στράτο για την αφιλοκερδή προσφορά και εργασία του στους ελαιοχρωματισμούς του κτιρίου
Το Ψιλογιάννη Σπύρο για την αφιλοκερδή προσφορά και εργασία του σε διορθώσεις ξύλινων κατασκευών.
Το Νίκο Καβαλιέρη για την αφιλοκερδή προσφορά και εργασία του στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Το Διονύση Μπρούνο για την αφιλοκερδή προσφορά και εργασία του ως λογιστής.
Τους Μιχάλη Κότσαρη και Γιώργο Σφυρή στην αμέριστη βοήθεια τους σε ό,τι χρειαστήκαμε.
Τους κ. Παπαδόπουλο Κώστα για την προσφορά επίπλων της θεία του Ασπασίας Παπαδοπούλου και τον κ. Κατσικόπουλο για την προσφορά αρμάτων του Γκαμίζα.
Οι νέοι δωρητές του Μουσείου θα ανακοινωθούν εν καιρώ, καθώς και η πλήρης φωτογραφική απεικόνιση των εκθεμάτων του, στην σελίδα του Μουσείου.
Σύντομα θα ανακοινωθούν και επίσημα όλες οι μέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου.
Σας προσκαλούμε όλους να επισκεφτείτε το Λαογραφικό Μουσείο Αιτωλικού και να θυμάστε τα ξεχωριστά εκθέματα που περιλαμβάνει !”
Κάθε τέτοια προσπάθεια αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αγάπης του τόπου του και της ιστορίας του. Αξίζει όλοι να το επισκεφτούν, ένας τόπος γεμάτος ιστορία.
Αλεξάνδρα Φωτίκα
03/03/2022 at 07:48
Σας ευχαριστούμε πολύ.