Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Οι κανίβαλοι των Άνδεων: «Δεν μετανιώσαμε για ότι κάναμε το 1972»

Δημοσιεύτηκε

στις

1507

Μισός αιώνας από την αεροπορική τραγωδία που συγκλόνισε τον πλανήτη
Tο «θαύμα των Άνδεων»: 50 χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που 16 επιζώντες της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, επιβίωσαν καταναλώνοντας ανθρώπινη σάρκα – «Δεν μετανιώνουμε που καταφύγαμε στον κανιβασισμό» λένε μισό αιώνα μετά
Πενήντα χρόνια μετά τη συντριβή του αεροπλάνου τους στις Άνδεις, οι επιζώντες που κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να παραμείνουν ζωντανοί είχαν συνάντηση αυτή την εβδομάδα στην Ουρουγουάη, για να θυμηθούν τη φρικτή δοκιμασία την οποία έζησαν. Επιπλέον – σύμφωνα με όσα αναφέρει η Daily Mail – οι επιζώντες δήλωσαν ότι δεν μετανιώνουν που κατέφυγαν στον κανιβαλισμό.
Το δημοσίευμα της Daily Mail.


Η ιστορία των επιζώντων της πτήσης 571 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ουρουγουάης, η οποία είχε ναυλωθεί για να μεταφέρει μια ερασιτεχνική ομάδα ράγκμπι από το Μοντεβιδέο στο Σαντιάγο της Χιλής, το 1972 αναμένεται να γίνει και σειρά στο Netflix
Το χρονικό
Το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου 1973, ένα ναυλωμένο στρατιωτικό αεροπλάνο που μετέφερε την ομάδα ράγκμπι Old Christians από την πόλη Μεντόσα της Αργεντινής στην πρωτεύουσα της Χιλής Σαντιάγο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ κοντά στην πόλη Κουρίκο της Χιλής.
Αεροσκάφη από τη Χιλή, την Αργεντινή και την Ουρουγουάη αναζητούσαν το αεροπλάνο, αλλά απέτυχαν να εντοπίσουν τη λευκή άτρακτο στο χιόνι. Μετά από οκτώ ημέρες, η αναζήτηση σταμάτησε.
Δεκαέξι νεαροί άνδρες κατάφεραν να επιβιώσουν για 72 ημέρες, σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και με πολύ λίγο φαγητό, πριν δύο από αυτούς βρουν βοήθεια μετά από μια 10ήμερη πεζοπορία στα βουνά σε χιόνι μέχρι τη μέση.
Το λεγόμενο «Θαύμα των Άνδεων» απέκτησε παγκόσμια φήμη όταν οι επιζώντες, που ήταν πιστοί Καθολικοί, παραδέχτηκαν ότι είχαν αναγκαστεί να φάνε μέρη από τα σώματα των νεκρών συντρόφων τους για να παραμείνουν ζωντανοί.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χιλή και την Ουρουγουάη κάλυψαν τα δραματικά γεγονότα, τα οποία αφηγήθηκαν στο «Alive», ένα βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις που αργότερα έγινε ταινία.

«Έλα να μας σώσεις»
Δύο μήνες αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1972, ο κόσμος έμεινε έκπληκτος από την είδηση ​​ότι υπήρχαν επιζώντες. Δύο από αυτούς, ο Nando Parrado και ο Roberto Canessa, κατάφεραν να βγουν από τα βουνά με τα πόδια για να βρουν βοήθεια.
«Εντόπισαν έναν οδηγό μουλαριών ενώ ακολουθούσε ένα ποτάμι που περιστρέφεται γύρω από τους πρόποδες των βουνών. Εξαντλημένοι, του πέταξαν μια πέτρα κατά μήκος του νερού, με ένα μήνυμα χαραγμένο σε ένα κομμάτι χαρτί, και μετά άρχισαν να προσεύχονται περιμένοντας να σωθούν», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το μήνυμα έλεγε: «Προέρχομαι από ένα αεροπλάνο που έπεσε στα βουνά. Είμαι από την Ουρουγουάη. Περπατάμε 10 μέρες… Στο αεροπλάνο, υπάρχουν 14 τραυματίες. Πρέπει να φύγουμε γρήγορα από εδώ, και δεν ξέρουμε πώς. Δεν έχουμε φαγητό. Είμαστε αδύναμοι. Πότε θα έρθετε να μας πάρετε; Σας παρακαλούμε, δεν μπορούμε ούτε να περπατήσουμε. Πού είμαστε;»
Ο ντόπιος κανόνισε τη διάσωσή τους και η βοήθεια ήρθε επίσης γρήγορα για τους σοβαρά υποσιτισμένους συντρόφους τους, οι οποίοι απομακρύνονταν από το βουνό με ελικόπτερο για δύο ημέρες.
Οι άνδρες ανέφεραν ότι το αεροπλάνο χάθηκε στα βουνά και στη συνέχεια κόπηκε σε μια κορυφογραμμή πριν κατέβει σε έναν παγετώνα και προσγειωθεί σε μία χιονισμένη πλαγιά, σκοτώνοντας 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τον πιλότο και τον συγκυβερνήτη, και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους που πέθαναν αργότερα.

Κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να σωθούν
Περιέγραψαν τον αγώνα τους για να επιβιώσουν σε υψόμετρο σχεδόν 4.000 μέτρων, ζώντας στην άτρακτο και ψαχουλεύοντας στο χιόνι για ρίζες και ένα βότανο με το παρατσούκλι «γαϊδουρόχορτο» αφού τελείωσαν τα αποθέματα τροφής τους. Αφηγήθηκαν επίσης τους θανάτους αρκετών επιζώντων σε μία χιονοστιβάδα.
«Είμαστε μάρτυρες ενός θαύματος που δεν έχει δει ποτέ ο κόσμος», δηλώνει ο Cesar Charlone, επιτετραμμένος της Ουρουγουάης στη Χιλή. Μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου, φούντωσαν οι φήμες ότι οι άνδρες κατέφυγαν στον κανιβαλισμό για να αποφύγουν την πείνα, κάτι που επιβεβαιώθηκε δύο ημέρες αργότερα από τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης της Χιλής.
Η εφημερίδα La Segunda της Χιλής επικαλέστηκε έναν επιζώντα που δεν κατονομαζόταν να λέει: «Πήραμε τη φοβερή απόφαση: για να επιβιώσουμε θα έπρεπε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, είτε θρησκευτικά είτε βιολογικά»
Στις 29 Δεκεμβρίου, οι επιζώντες εξέδωσαν κοινή δήλωση στο Μοντεβιδέο δηλώνοντας ότι, αφού τελείωσε το φαγητό τους: «Είπαμε στον εαυτό μας: εάν ο Ιησούς, κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου, μοίρασε το σώμα και το αίμα του στους αποστόλους, δεν καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να κάνουμε το ίδιο;»

YouTube player

Οι άνδρες, που αναγνωρίστηκαν ως ήρωες, απαλλάχθηκαν από κάθε αδικοπραγία από την Καθολική Εκκλησία στην Ουρουγουάη και τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ και επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους.
Ο γιατρός Ρομπέρτο Κανέσα από την Ουρουγουάη επέζησε από το αεροπορικό δυστύχημα και έμεινε 72 ημέρες στις παγωμένες Άνδεις χωρίς ζεστά ρούχα το 1972. Έγινε καρδιολόγος και το 2020 βοήθησε και πάλι να σωθούν ζωές κατασκευάζοντας αναπνευστήρες για ασθενείς με Covid-19.
«Όταν είδα ότι σε όλο τον κόσμο πέθαιναν άνθρωποι από έλλειψη αέρα, μου θύμισε το βουνό, όταν είδα τους φίλους μου που δεν μπορούσαν πια να αναπνεύσουν και είπα: Όχι, αυτό δεν μπορεί να μου ξανασυμβεί. », είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *