Οι Ανεξάρτητοι και οι δυο πολιτικές

Οι Ανεξάρτητοι και οι δυο πολιτικές

Και ξαφνικά, σ’ αυτή την προεκλογική περίοδο,  γίναμε όλοι ανεξάρτητοι. Δεν ξέρουμε από κόμματα και χρίσματα, δεν ξέρουμε από παρεμβάσεις πολιτικών –βουλευτών, από πιέσεις διοικητικών παραγόντων και τάματα διορισμών, δεν γνωρίζουμε τίποτα από αυτά. Παράλληλα συμμετέχουμε σε πολιτικές κομματικές συνάξεις, συναντιόμαστε με κομματικούς φίλους μας, αλλά την επόμενη στιγμή …ανεξάρτητοι. Ενέργειες που απαξιώνουν ακόμα περισσότερο την πολιτική που ήδη έχει τρωθεί.
Ακόμη και άνθρωποι που ανακάλυψαν τα χρίσματα, έγιναν πολιτικοί μέσα από τα χρίσματα και συνέθλιβαν, μέχρι πρότινος,  κάθε προσπάθεια που δεν ευθυγραμμίζονταν με κομματικές επιλογές, και αυτοί ανεξάρτητοι. Και καλά οι ανήκοντες στο Κυβερνητικό δίπολο,  φοβούνται την κυβερνητική φθορά και την οργή των πολιτών και προσπαθούν να κρύψουν την πολιτική τους τοποθέτηση, οι άλλοι οι της αντιπολίτευσης  τι πρόβλημα έχουν να βγουν να δώσουν το πολιτικό τους στίγμα  και να ζητήσουν, έτσι, παραπέρα συνεργασίες με όμορους χώρους; Παρασύρονται από τη μόδα ή θέλουν να κάνουν προσωπικές πολιτικές; Από πότε η αυτοδιοίκηση (πρώτου βαθμού) είναι «απολιτίκ» και δεν είναι πολιτική διαδικασία, και η πιο άμεση μάλιστα με το λαό;    Αλήθεια ποιος μπορεί να κυβερνήσει έχοντας την αυτοδιοίκηση απέναντί του;
Στη σημερινή πραγματικότητα-την οποία κάποιοι θέλουν να την ξορκίσουν-  που θα γίνουν  αυτές οι αυτοδιοικητικές εκλογές  οι πολιτικές που θα συγκρουστούν   είναι οι εξής δύο : Η Κυβερνητική πολιτική, που θέλει τους δήμους να γίνονται εργαλεία της κυβέρνησης και να βοηθούν στην υλοποίηση των κυβερνητικών μέτρων πιο ομαλά, πιο γρήγορα και με τις λιγότερες συνέπειες για την κυβέρνηση. Έστω κι αν δεν συμφωνούν οι δημοτικοί άρχοντες αυτοί  απόλυτα, ακόμη και να διαφωνούν, ο ομφάλιος λώρος με τα κυβερνητικά κόμματα θα τους κρατά σταθερά δίπλα στη κυβέρνηση. Και η πολιτική που θα είναι απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, που θα προσπαθήσει να βάλει φραγμό σ’ αυτή την κυβερνητική  πολιτική μέσα και απ’ την αυτοδιοίκηση. Οι εκλεγμένοι  των τοπικών κοινωνιών θα κληθούν μέσα από την αυτοδιοίκηση να υπηρετήσουν μια από τις δυο πολιτικές, ότι κι αν λένε, όσο κι αν κρύβονται προεκλογικά,.
Η γοητεία της αυτοδιοίκησης ήταν  ότι οι πολίτες γνώριζαν προσωπικά στις μικρές κοινωνίες όλους τους υποψήφιους και για την πολιτική τους συμπεριφορά αλλά και για τη στάση ζωής τους. Παρόλο το γεωγραφικό μεγάλωμα των καλλικρατικών δήμων, πάλι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δεν μπορούμε ευκαιριακά, προεκλογικά να δηλώνουμε ότι θέλουμε και  να πείθουμε τον κόσμο.
Συμπερασματικά και στο δικό μας δήμο θα έχουμε τα κυβερνητικά αυτοδιοικητικά σχήματα,  τους εκπροσώπους του Κ.Κ.Ε. κι αντιπολιτευόμενα σχήματα ή σχήμα. Εκεί θα είναι Σύριζα, Δημαρ, πρώην Πασόκοι και σήμερα ανένταχτοι, καθώς δεν συμφωνούν με τον τρόπο που πολιτεύεται το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και συντηρητικοί που  διαφωνούν και αγανακτούν με τη σημερινή πολιτική της  κυβέρνησης. Σ’ αυτά τα σχήματα μπορεί να  προστεθεί και η όποια φθορά της σημερινής δημοτικής αρχής. Όλοι αυτοί έχουν κοινό πολιτικό τόπο. Το ζητούμενο είναι αν όλοι αυτοί αφήσουν τις όποιες διαφορές και  ξεκάθαρα και με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα κάθε χώρου, χωρίς ηγεμονισμούς, βρεθούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο ώστε να αποκτήσει το ρεύμα αυτό δυναμική νίκης και αλλαγής .
Όσοι θέλουν να ζητήσουν τη ψήφο, των δημοτών, ας αφήσουν λοιπόν τις ανεξαρτησίες, τη σύγχυση, τους κρυψινισμούς και τις προσπάθειες συγκόλλησης ετερόκλητων δυνάμεων και ας εκφράσουν ξεκάθαρα τις απόψεις τους και ας  τοποθετηθούν πολιτικά (όχι  απαραίτητα στενά κομματικά) για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συνδυασμοί και αυτοδιοικητικά σχήματα χωρίς ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο (όχι κομματικό) δεν μπορεί να έχουν καμία τύχη.
Δεν θα πρέπει να ξεχνά κανένας ότι οι περισσότεροι  πολίτες μπορεί να μην μιλάνε αλλά όλοι τα αντιλαμβάνονται όλα …και δεν μπορεί κανένας να τους κοροϊδέψει, απλά μετά τις εκλογές θα κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε ….γιατί ψήφισαν οι πολίτες πάλι  έτσι,  για να κρύψουμε και να δικαιολογήσουμε  τα δικά μας προεκλογικά λάθη και τις δικές μας ευθύνες, αλλά δυστυχώς … θα είναι άλλα πέντε χρόνια.

Βασίλας Μάρκος

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αμφιλοχίας

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*