Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Δείτε ζωντανά

Ξεκίνησε στην Ολομέλεια η συνεδρίαση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Δείτε ζωντανά

Δείτε ζωντανά εδώ

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία θα διαρκέσει για τρεις μέρες και θα καταλήξει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική φανερή ψηφοφορία.
Η συζήτηση ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση το απόγευμα της Τετάρτης με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των τριών άτυχων στρατιωτών που σκοτώθηκαν από έκρηξη όλμου στον Βόλο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης.
Την πρωτολογία εκ μέρους της κυβέρνησης έκανε ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης. Σκληρή κριτική άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης για την απουσία του πρωθυπουργού, που βρίσκεται στο Μιλάνο, στην ευρωπαϊκή συνάντηση κορυφής για την απασχόληση.
Εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ορίστηκε ο Γιάννης Δραγασάκης, του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Ρήγας των ΑΝ.ΕΛ η Έλενα Κουντουρά, του ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και της Χρυσής Αυγής ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ενώ αντιπροσώπευση θα έχουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την ψήφο εμπιστοσύνης

Το άρθρο 84 του Συντάγματος και το άρθρο 141 του Κανονισμού της Βουλής προσδιορίζουν τη διαδικασία υποβολής πρότασης εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, της συζήτησης αυτής και της ψήφισής της.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος, η κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης και δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση, μπορεί όμως να αναβληθεί για 48 ώρες, αν το ζητήσει η κυβέρνηση.
Πρόταση εμπιστοσύνης δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αν δεν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών.
Σύμφωνα με το άρθρο 141 του Κανονισμού, η Κυβέρνηση μπορεί οποτεδήποτε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με γραπτή ή προφορική δήλωση του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστοσύνης εγγράφεται σε ειδική ημερήσια διάταξη. Η συζήτηση αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της και τερματίζεται με ψηφοφορία, το αργότερο έως τα μεσάνυχτα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της.
Η ψηφοφορία για την πρόταση εμπιστοσύνης είναι πάντοτε ονομαστική και κατά τη διάρκεια αυτής ψηφίζουν και οι υπουργοί και υφυπουργοί, αν είναι μέλη της Βουλής.

 

πηγή:news247

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*