« Νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός για την καλλιέργεια της τομάτας και την πιπεριάς»

« Νέος και εξαιρετικά επικίνδυνος ιός για την καλλιέργεια της τομάτας και την πιπεριάς»

Ο ιός της καστανής ρυτίδωσης των καρπών τομάτας (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) έχει βρεθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και της Μεσογείου, αλλά πλέον και στη χώρα μας. Προσβάλλει κυρίως τις καλλιέργειες της τομάτας και της πιπεριάς, ενώ άλλα αυτοφυή λειτουργούν ως αποθήκες του ιού.
Μειώνει την παραγωγή κατά 30-70% και οι παραγόμενοι καρποί είναι μη εμπορεύσιμοι γιατί εμφανίζουν κίτρινες ή καστανές κηλίδες και δακτυλίους, ρυτίδωση, παραμόρφωση ή και ανομοιόμορφη ωρίμανση. Στα φύλλα τα συμπώματα μπορεί να είναι χλώρωση, μωσαϊκό, ποικιλoχλώρωση, κατσάρωμα, παραμόρφωση του ελάσματος ή και στένωση.
Ο ιός μεταδίδεται με μολυσμένα φυτά ή και με σπόρους και στη συνέχεια με μηχανικό τρόπο (επαφή). Για αυτό το λόγο οι παραγωγοί θα πρέπει να:
• Προμηθεύονται πιστοποιημένο σπόρο ή φυτάρια που συνοδεύονται απαραίτητα με φυτοϋγειονομικά διαβατήρια, τα οποία (όπως και το φακελάκι των σπόρων) θα πρέπει να διατηρούν για 1 χρόνο στο αρχείο τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε νέα και ιδίως «δοκιμαστικά» υβρίδια, γιατί μπορεί να μην έχουν ελεγχθεί.
• Ελέγχουν τακτικά τα φυτά τους και να καταστρέφουν με καύση όσα εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.
• Παίρνουν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως απολύμανση εργαλείων και εγκαταστάσεων θερμοκηπίων, πλύσιμο χεριών, απολυμαντικό ταπέτο στην είσοδο
• Περιορίζουν τις μετακινήσεις του προσωπικού μεταξύ των θερμοκηπίων ή να χρησιμοποιούν διαφορετικά ρούχα, γάντια, υποδήματα.
• Καταστρέφουν τα υπολείμματα της καλλιέργειας καθώς και τα ζιζάνια εντός και εκτός θερμοκηπίου.
Οι αρμόδιοι γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων παραγωγών για επιπλέον πληροφορίες.

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*