Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Μόρφωση: Η μεγαλύτερή μας επένδυση

Δημοσιεύτηκε

στις

63

Γκρεμίστε όλη την Ελλάδα σε βάθος 100 μέτρων.
Αδειάστε όλα τα μουσεία σας, από όλον τον κόσμο.
Γκρεμίστε κάθε τι Ελληνικό από όλο τον πλανήτη.
Έπειτα σβήστε την Ελληνική γλώσσα από παντού.
Από την ιατρική σας, την φαρμακευτική σας.
Από τα μαθηματικά σας (γεωμετρία, άλγεβρα)
Από την φυσική σας και τη  χημεία
Από την αστρονομία σας
Από την πολιτική σας
Από την καθημερινότητα σας.
Διαγράψτε τα μαθηματικά, διαγράψτε κάθε σχήμα, κάντε το τρίγωνο-οκτάγωνο,
την ευθεία-καμπύλη, σβήστε την γεωμετρία από τα κτίρια σας, τους δρόμους
σας, τα παιχνίδια σας, τα αμάξια σας, σβήστε την ονομασία κάθε ασθένειας
και κάθε φαρμάκου, διαγράψτε την δημοκρατία και την πολιτική, διαγράψτε την
βαρύτητα και φέρτε το πάνω κάτω, αλλάξτε τους δορυφόρους σας να έχουν
τετράγωνη τροχιά, αλλάξτε όλα τα βιβλία σας (γιατί παντού θα υπάρχει και
έστω μια ελληνική λέξη), σβήστε από την καθημερινότητα σας κάθε ελληνική
λέξη, αλλάξτε τα ευαγγέλια, αλλάξτε το όνομα του Χριστού που και αυτό
βγαίνει από τα Ελληνικά και σημαίνει αυτός που έχει το χρίσμα, αλλάξτε και
το σχήμα κάθε ναού (να μην έχει την ελληνική γεωμετρία), σβήστε τον Μέγα
Αλέξανδρο, σβήστε όλους τους Μυθικούς και Ιστορικούς ήρωες, αλλάξτε την
παιδεία σας, αλλάξτε το όνομα της ιστορίας, αλλάξτε τα ονόματα στα
πανεπιστήμια σας, αλλάξτε τον τρόπο γραφής σας, χρησιμοποιήστε τον αραβικό,
διαγράψτε την φιλοσοφία, διαγράψτε, διαγράψτε, διαγράψτε.
Θα πείτε «δεν γίνεται».
Σωστά, δεν γίνεται γιατί μετά δεν θα μπορείτε να στεριώσετε ούτε μία
πρόταση! Δεν γίνεται να σβήσει η Ελλάδα, ο Έλληνας, η προσφορά του πάνω σε
αυτόν τον πλανήτη.
Η πρόκληση πάντως ισχύει.»
Jean Richepin Γάλλος λογοτέχνης

Η μόρφωση ενός λαού είναι η μεγαλύτερη επένδυσή του!
Μόνο που πρέπει πρώτα, να το αντιληφθεί ο ίδιος ο λαός!
Αν πάμε λίγο πίσω στην Ιστορία μας, τότε θα δούμε ότι αυτό που μας ξεχώρισε από τους άλλους λαούς δεν είναι πόσα έκλεψαν οι επιτήδειοι από τα αρχαία Χρηματιστήρια, πόσες μίζες πήραν οι αρχαίοι Τσοχατζόπουλοι, οι αρχαίοι Κάνταδες, αλλά η εφεύρεση της Φιλοσοφίας, της Αστρονομίας, των Μαθηματικών, της Ιατρικής. Η πρώτη εφαρμογή της Δημοκρατίας…..
Όλα αυτά ήταν δημιουργήματα του μυαλού, την ανθρώπινη ισχύ τη δίνει το μυαλό.
Λαός που καλλιεργεί το νου γίνεται πανίσχυρος.
Όμως, δυστυχώς, από την περίοδο του ’21 που ξαναγεννήθηκε το κράτος μας, ο Ελληνισμός άρχισε να συγκροτείται στραβά. Φτάσαμε σήμερα να ξοδεύουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να σπουδάσουμε τα παιδιά μας και τα αφήνουμε άνεργα, ή τα στέλνουμε «πεσκέσι» σε άλλους λαούς για να εφαρμόσουν ότι τους διδάξαμε.
Οι άλλοι αξιοποιούν τα πιο φωτεινά μυαλά της πατρίδας και προκόβουν, ενώ εμείς πάμε όλο και πιο πίσω.
Γιατί οι δικοί μας κυβερνήτες ήταν διαχρονικά ανίκανοι να αξιοποιήσουν τον πραγματικό πλούτο της πατρίδας, αυτόν που κρύβεται μέσα στο κοφτερό μυαλό των μορφωμένων παιδιών μας.
Αν πείτε σε βοσκό του τόπου μας να κλωτσήσει την καρδάρα που μόλις γέμισε αρμέγοντας το κοπάδι του, θα σας απαντήσει: «Τρελός είσαι, εδώ είναι ο κόπος μου!»
Κι ενώ ο βοσκός έχει συνείδηση των πράξεών του, το πολιτικό μας σύστημα αποδεικνύεται απόλυτα ασυνείδητο. Δίνει την κλωτσιά στη γεμάτη καρδάρα και μας αναγκάζει να κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα γιατί πάνε οι κόποι μας χαμένοι.
Λέγεται πως κάθε λαός έχει τους ηγέτες που του αξίζουν.
«Τόσο χρήμα κυκλοφορεί, γιατί να μην πάρω κι εγώ!», είπε στις μέρες της μεγαλύτερης ανέχειας ο πρόεδρος του παιδικού Νοσοκομείου.

Ο τόπος μας
Πατρίδα μας είναι η γη των προγόνων μας. Είναι ο τόπος που γεννηθήκαμε και κάναμε τα πρώτα μας βήματα. Είναι ο τόπος που από τους πολιτικούς μας οδηγήθηκε στην εγκατάλειψη, αφού μας ανάγκασαν να ψάξουμε αλλού έστω ένα απλό μεροκάματο. Αλλά εμείς δεν τον απαρνηθήκαμε. Εδώ στα βουνά του Βάλτου, κι απέναντι στην Ευρυτανία κρατήθηκε ο Ελληνισμός. Δεν με νοιάζει τι λένε ή τι κάνουν οι άλλοι, όλοι εκείνοι που προέρχονται από αλλού, όσοι διοίκησαν ετούτο τον τόπο, με νοιάζει τι λέμε εμείς οι γηγενείς.
Κι εμείς λέμε πως τον τόπο μας θα τον στηρίξουμε!
Αφού η μεγαλύτερη επένδυση ενός λαού είναι η παιδεία, τότε θα επενδύσουμε σε αυτήν.
Όταν σχεδίασαν τον «Καλλικράτη», δεν έλαβαν υπόψη τους ότι ενώνουν τρεις περιοχές και φτιάχνουν έναν Δήμο με έκταση Νομού, έναν Δήμο με ανύπαρκτη λειτουργική συνοχή, με κακό ή ανύπαρκτο οδικό δίκτυο, με ανύπαρκτο δίκτυο επικοινωνιών.
Τους επισημάναμε πως αν δεν έχεις συγκοινωνία, τότε, προσπάθησε τουλάχιστον να καλύψεις βασικές ανάγκες με τα μέσα επικοινωνίας. Αλλά από το αποτέλεσμα φαίνεται πως δεν ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά τους. Έτσι δεν μας στήριξαν όταν επιχειρήσαμε να εγκαταστήσουμε ή να συμπληρώσουμε το ανοιχτό ευρυζωνικό δίκτυο. Θα έλεγα, μάλιστα, πως έκαναν οτιδήποτε για να μας παρεμποδίσουν.
Αλλά δεν μας πτόησαν.

Η εκκλησία συμπαραστάτης.
Η εκκλησία μας στις δύσκολες στιγμές του έθνους, έγινε στήριγμα του αδύναμου. Έτσι συνέβη και τώρα. Όταν εξηγήσαμε πως χρειαζόμαστε ένα ψηλό σημείο για να εγκαταστήσουμε τους πομποδέκτες του ανοιχτού δικτύου διέθεσαν το καμπαναριό.
Όταν μιλήσαμε για ευρυζωνικό δίκτυο, συνέδεσαν ADSL στο τηλέφωνο της εκκλησίας και τη συνδρομή την καλύπτει η εκκλησιαστική επιτροπή!
Έτσι στο Θύαμο και το Χαλκιόπουλο μαζί με τον ήχο της καμπάνας διαδίδεται εύκολα και το μήνυμα της γνώσης. Αυτό που δεν έκανε ο επίσημος Δήμος το συμπλήρωσε η εκκλησία, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και η τοπική κοινότητα. Ήδη σε αρκετά χωριά μας εγκαταστήσαμε ελεύθερο ανοιχτό δίκτυο που μπορούν να χρησιμοποιούν οι μαθητές. Εδώ και καιρό παρακολουθούμε την τεχνολογία ψάχνοντας ένα  πολύ φτηνό υπολογιστικό σύστημα όπως αυτό της εικόνας που απεικονίζει το μάθημα της βιολογίας. Στην εικόνα, ο κεντρικός υπολογιστής στοιχίζει λιγότερα από 50 ευρώ και καταναλώνει 3 Watt ισχύος.

Παράλληλα δοκιμάζουμε τις ταμπλέτες που εμφανίζονται στην αγορά και προς το παρόν καταλήξαμε πως η πλέον αξιόπιστη σε οικονομικά προσιτό κόστος είναι αυτή που προσφέρεται στα καταστήματα Germanos με τιμή 130 ευρώ.
Αν υπάρχει σταθερός ή φορητός υπολογιστής στο σπίτι τότε σίγουρα καλύπτει τις ανάγκες των μαθητών μας. Όμως πάντα προσπάθειά μας είναι να προμηθεύσουμε τα παιδιά με φτηνό αλλά λειτουργικό εξοπλισμό.

Advertisement

Γιατί το κάνουμε
Εμείς, ίσως κι εσείς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, στερηθήκαμε την υποστήριξη όταν τη χρειαζόμασταν. Όταν «σκαλώναμε» κάπου στο διάβασμα, τότε δεν υπήρχε κανένας να μας βοηθήσει και να μας ενθαρρύνει. Αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να το στερήσουμε από τα παιδιά του τόπου μας. Ιδιαίτερα εκείνα που κατοικούν στα ορεινά χωριά μας. Έτσι φτιάξαμε την εθελοντική οργάνωση «Δάσκαλοι χωρίς Σύνορα» για να μπορούμε με τη βοήθεια φωτισμένων δασκάλων και καθηγητών να στηρίζουμε τα παιδιά μας, τις ώρες που διαβάζουν, μέσα από το ευρυζωνικό δίκτυο. Τοπικά έχουμε τη στήριξη του ιδρύματος Παπανίκου και ευρύτερα ολόκληρα εκπαιδευτήρια όπως το Saint Joseph που θα μας συμπαρασταθεί με δεκάδες καθηγητές και δασκάλους.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι η ολοκλήρωση του ανοιχτού δικτύου.

Όμως το διαδίκτυο κρύβει κινδύνους!
Το ανάλογο του ανοιχτού δικτύου θα ήταν σα να ανοίγαμε διάπλατα την πόρτα του σπιτιού μας, για να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει όποιος θέλει. Όχι στο χωριό που λίγο πολύ γνωριζόμαστε, αλλά στο κέντρο μιας μεγαλούπολης. Ενώ αυτό δεν το επιτρέπουμε για το σπίτι, ίσως να αγνοούμε πως μας συμβαίνει στο ανεξέλεγκτο διαδίκτυο που μπορεί να δαπανά ώρες το παιδί μας.
Και το διαδίκτυο για το μικρό παιδί μπορεί να κρύβει παγίδες που δεν διανοούμαστε   καν να φανταστούμε.  Αν το ερώτημα είναι, «γιατί δεν το κλείνουμε τότε;», θα σας απαντήσω πως το διαδίκτυο είναι ένα από τα καλύτερα εργαλεία που έχουμε εφεύρει και εφαρμόσει μέχρι σήμερα στον πλανήτη γη. Ένα τέτοιο εργαλείο γνώσης και επικοινωνίας δεν πρέπει να το στερήσουμε από κανέναν. Αυτό που χρειάζεται είναι η γνώση για σωστή χρήση και η τήρηση κανόνων που πρέπει να διδαχτούν από μικρή ηλικία.
Στον τόπο μας αρχίζουμε συστηματική ενημέρωση στα σχολεία μας για τη σωστή χρήση του διαδικτύου και παρακαλούμε τους διευθυντές να μην μας κρατούν τις πόρτες κλειστές, καλυπτόμενοι πίσω από ανόητους κρατικισμούς άλλων εποχών.

Θα κλείσω με την ευχή, να είναι καλύτερο το 2014 και σε όλους μας να επιλέξουμε   τους ηγέτες του τόπου μας όχι με κομματισμό, αλλά με λογική και περίσκεψη.

Χρήστος Σακαρίκας

Εμπεσιώτικη Φωνή

Advertisement
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *