Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιλούν τώρα για προτάσεις, όταν εμείς προειδοποιούσαμε εγκαίρως – Η Άρτα δεν παραπλανάται»

Δημοσιεύτηκε

στις

86

Όσα βλέπουμε και ακούμε τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ στην Άρτα προκαλούν τουλάχιστον αγανάκτηση.
Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον –αλλά και αίσθημα ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία της Άρτας– μια σειρά από δημόσιες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις που επιχειρούν να παρουσιάσουν ως «καινοτόμες προτάσεις» όσα εμείς είχαμε εγκαίρως αναδείξει και προσωπικά με σαφήνεια, τεκμηρίωση και ευθύνη, αλλά και ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής Άρτας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 11 Ιουλίου, φέτος.
Πολιτικά πρόσωπα εμφανίζονται ξαφνικά ως «σωτήρες», παρουσιάζοντας δικές μας τοποθετήσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις ως δικές τους ιδέες. Αυτοί που σήμερα παριστάνουν τους ανήσυχους παράγοντες, έβλεπαν το Τάγμα να σβήνει σταδιακά και σιωπούσαν. Δεν μίλησαν όταν η Άρτα μετατρεπόταν, ουσιαστικά, σε παράρτημα των Ιωαννίνων. Δεν είχαν τίποτα να πουν όταν ολόκληρο το προσωπικό απομακρύνθηκε μέσα σε μία νύχτα – χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ή της Βουλής. Και σήμερα, όταν μιλούν για “ένταξη στην αμυντική στρατηγική”, “παραμονή δραστηριότητας” και “σύγχρονες εγκαταστάσεις”, απλώς ανακυκλώνουν τα δικά μας λόγια, μήπως και καλύψουν την απραξία και τη συνενοχή τους.
Είχαμε προειδοποιήσει – Όσα τώρα παρουσιάζονται ως «προτάσεις», τα είπαμε πρώτοι, με σαφήνεια και ευθύνη.
Το μέλλον του στρατοπέδου ΒΕΡΣΗ στην Άρτα δεν αποτελεί ξαφνική εξέλιξη ούτε αιφνιδιασμό. Από την πρώτη στιγμή, είχαμε επισημάνει ότι η σταδιακή αποδυνάμωση του Τάγματος και η σιωπηρή απομάκρυνση του προσωπικού συνιστούν προοίμιο ενός ευρύτερου σχεδίου εμπορευματοποίησης της στρατιωτικής περιουσίας. Το είπαμε ξεκάθαρα: η Άρτα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα απλό παράρτημα και η εθνική άμυνα δεν προσφέρεται για επιχειρηματικά deals.
Σήμερα, βλέπουμε πολιτικά πρόσωπα να προσπαθούν να εμφανιστούν ως πρωτεργάτες λύσεων, μιλώντας για «ένταξη στην αμυντική στρατηγική», για «σύγχρονες εγκαταστάσεις» και για «παραμονή στρατιωτικής δραστηριότητας». Όμως αλήθεια, πού ήταν όταν απαιτούσαμε διαφάνεια για το μέλλον του στρατοπέδου; Πού ήταν όταν καταθέταμε επίσημα τις προτάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο;
Ακόμη χειρότερα, με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η Κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Ταμείου Ακινήτων και Φορέα Αξιοποίησης Στρατιωτικής Περιουσίας, με νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ανοίγοντας την πόρτα σε «αξιοποίηση» χωρίς έλεγχο, χωρίς διαφάνεια, χωρίς θεσμική λογοδοσία. Μεθοδεύει το πέρασμα της δημόσιας στρατιωτικής περιουσίας σε ένα θολό πλαίσιο «επενδύσεων» – ένα ακόμα πάρτι για ημετέρους.
Εμείς πρώτοι καταγγείλαμε αυτό το μοντέλο «ανάπτυξης», που δεν βασίζεται σε στρατηγική για την τοπική κοινωνία, αλλά σε fast track εκχωρήσεις. Πρώτοι μιλήσαμε για την ανάγκη στρατιωτικής παρουσίας στην Ήπειρο, με σεβασμό στη γεωστρατηγική σημασία της Άρτας. Πρώτοι ζητήσαμε συντεταγμένη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου και της Βουλής.
Ας μην προσπαθεί, λοιπόν, κανείς να ξαναγράψει την ιστορία. Η αλήθεια είναι ότι εμείς βάλαμε πρώτοι τα θέματα στο τραπέζι και κάποιοι σήμερα τα επαναλαμβάνουν ως δήθεν «πρωτοβουλίες». Και το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η Κυβέρνηση δείχνει πως εμπαίζει την Άρτα και τους Αρτινούς, χωρίς να έχει κανένα πρόγραμμα και αγνοώντας εντελώς την τοπική κοινωνία.

Η Άρτα δεν ξεχνά. Και δεν παραπλανάται.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΟΓΑΛΗΣ
ΠΕ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ
(Ειδικότητα: Δημόσια Διοίκηση)

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Πολιτικής
MBA-Διοίκηση Επιχειρήσεων
Γραμματεία του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Μέλος του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Οικονομικών (Υπερταμείου και Δημόσιας Περιουσίας) και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

20 − 18 =