Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Με κατάγματα και τραύμα στη γλώσσα η σύζυγος του δικηγόρου: Το νεύμα στον γιατρό, η κατάσχεση όπλων και η καταγγελία του 2017

Δημοσιεύτηκε

στις

1753

 

Σάλος έχει ξεσπάσει μετά την είδηση σύλληψης του γνωστού δικηγόρου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος έχει σχεδόν καθημερινή παρουσία σε τηλεοπτικές κάμερες ο οποίος κατηγορείται για άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του και αντιμετωπίζει κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος. Ο δικηγόρος πήρε προθεσμία και κρατείται σε Αστυνομικό Τμήμα μέχρι αύριο Δευτέρα, οπότε και θα οδηγηθεί εκ νέου μπροστά στην ανακρίτρια για να απολογηθεί για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Σύμφωνα με το Mega, η γυναίκα έφερε τραύματα στο κεφάλι, έχει κάταγμα στη μύτη και τα χέρια ενώ είχε τραυματιστεί σε χείλη και γλώσσα, πιθανότατα από δάγκωμα.

Η καταγγελία της πρώην συζύγου του για ενδοοικογενειακή βία και η εξέλιξη της υπόθεσης
Μάλιστα αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος ποινικολόγος αντιμετωπίζει προβλήματα με τον νόμο μετά από κατηγορίες για ενδοοικογενειακή βία. Η πρώην σύζυγός του τον Οκτώβριο του 2017 είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος του στο ΑΤ Βριλησσίων και σύμφωνα με το Mega, η δίωξη σε βάρος του ήταν πλημμεληματική.
Σε πρώτο βαθμό, ο δικηγόρος φέρεται να είχε καταδικαστεί, αλλά σε δεύτερο βαθμό είχε απαλλαγεί καθώς η καταγγέλλουσα δεν στήριξε την κατηγορία στο δικαστήριο.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο δικηγόρος εμπλέκεται σε περιστατικό χειροδικίας κατά της δεύτερης συζύγου του, ωστόσο την προηγούμενη φορά το θέμα δεν είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Χορηγήθηκε Panic Button στη γυναίκα
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η γυναίκα δεν έχει αλλάξει τον αρχικό της ισχυρισμό ότι έπεσε από την σκάλα, ωστόσο δέχτηκε να εγκαταστήσει το Panic Button, οπως τηε πρότειναν οι Αρχές. Δηλαδή την κρατική εφαρμογή που δίνεται σε γυναίκες που έπεσαν θύματα οικογενειακής βίας για να ενημερώνουν τις Αρχές άμεσα αν οι σύντροφός τους τις κακοποιεί.
Κρίσιμο για την εξέλιξη της υπόθεσης είναι το πόρισμα του ιατροδικαστή που θα εξετάσει τη γυναίκα και θα κρίνει αν τα τραύματά της προήλθαν από πτώση ή από ανθρώπινο χέρι.
Πήραν τα όπλα του δικηγόρου
Σύμφωνα με το Mega, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε έλεγχο στο αρχείο του ποινικολόγου και διαπίστωσαν ότι από την Ασφάλεια του είχε δωθεί η άδεια να κατεχει δύο νόμιμα όπλα.
Ωστόσο, έχοντας υπόψει τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά γυναικοκτονιών τους τελευταίους μήνες, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ έχει δώσει εντολή να κατάσχονται τα όπλα σε όσους κατηγορούνται για ενδοοικογενειακή βία. Έτσι οι αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του δικηγόρου στα Μεσόγεια και πήραν τα δύο όπλα που βρήκαν εκεί.

Ο ισχυρισμός για πέσιμο στη σκάλα και η ανατροπή
Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν ο ποινικολόγος φέρεται να χτύπησε άγρια τη σύζυγό του και στη συνέχεια να τη μετέφερε με μώλωπες σε γνωστή ιδιωτική κλινική. Τόσο η τραυματισμένη σύζυγος όσο και ο δικηγόρος υποστήριξαν πως η γυναίκα έπεσε από τις σκάλες.
Ο γιατρός που εξέτασε τη γυναίκα όμως δεν δέχτηκε τους ισχυρισμού του ζεύγους καθώς διαπίστωσε ότι τα τραύματα προέρχονται από κακοποίηση και κάλεσε τους αστυνομικούς, οι οποίοι συνέλαβαν τον άνδρα.

Advertisement

Τι είπε ο γιατρός που εξέτασε τη γυναίκα στην Αστυνομία – Το νεύμα «αποκάλυψη»
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του STAR, ο γιατρός αφού εξέτασε την γυναίκα είπε στους αστυνομικούς του τμήματος ενδοοικογενειακής βίας το εξής: «Άρχισα να την εξετάζω και μόλις διαπίστωσα ότι τα τραύματα δεν ήταν από πτώση σε σκάλα αλλά από θλων όργανο (ανθρώπινο χέρι), κοιτώντας παράλληλα τις εξετάσεις και ενώ ήμασταν μόνοι μας της είπα “δεν έχει πέσει από τη σκάλα, πες εμπιστευτικά, σε χτυπάει ο άνδρας σου;” και εκείνη κούνησε καταφατικά το κεφάλι. Χωρίς δεύτερη σκέψη ενημέρωσα τις Αρχές.

Πειθαρχικός έλεγχος από τον ΔΣΑ
Η δικηγορική κοινότητα είναι επίσης σε αναβρασμό, με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρη Βερβεσό, να απέστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Ζήση Κωνσταντίνου, με το οποίο ζητάει άμεσα να διερευνήσει την είδηση περί σύλληψης γνωστού δικηγόρου για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της επίσης δικηγόρου συζύγου του.
Ο κ. Κωνσταντίνου καλείται για να διαπιστώσει τυπικά, καθώς είναι πλέον γνωστά τα στοιχεία του, την ταυτότητα του δικηγόρου και εν συνεχεία να διενεργήσει προκαταρκτική πειθαρχική έρευνα προκειμένου να αποφασίσει αν θα κινήσει ή όχι πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του.

Πώς έγινε η καταγγελία – Τι προβλέπει ο νόμος
Για να φτάσουμε όμως στην καταγγελία, το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε φροντίσει να εφοδιάσει τους γιατρούς (και άλλες επαγγελματικές κατηγορίες που απασχολούνται σε ευαίσθητους τομείς) με μια ειδική διάταξη η οποία καθιστά υποχρεωτική την ενημέρωση των αρχών σε περιπτώσεις ακόμα και υποψίας ενδοοικογενειακής βίας, αναφέρει το dikastiko.gr.
Έτσι με την εφαρμογή ειδικής διάταξης του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη που αντικατέστησε το άρθρο 23 του Νόμου 3500/2006 «περί ενδοοικογενειακής βίας» και ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο μαζί με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία ο γνωστός δικηγόρος που έσπευσε στα επείγοντα μαζί με τη σύζυγό του που έφερε τραύματα οφειλόμενα κατά δήλωσή της σε «οικιακό ατύχημα» (πτώση από σκάλα).
Η νεοπαγής διάταξη υποχρεώνει του γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν κατά την εξέταση διαπιστώνουν ευρήματα που παραπέμπουν σε ενδοοικογενειακή βία ανεξαρτήτως με το τι δηλώνει το θύμα.
Παράλληλα με την θέσπιση υποχρέωσης καταγγελίας ο νόμος θωρακίζει τους ιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες (π.χ παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που υποπίπτουν στην αντίληψή τους, με σχετικό (εκτός αν αποδειχθεί πως ενήργησαν δολίως) ακαταδίωκτο σε εκδικητικές σε βάρος μηνύσεις των δραστών, αλλά και αποφυγή της ταλαιπωρίας να καταθέσουν ως μάρτυρες στο ακροατήριο κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. (εκτός αν το δικαστήριο κρίνει απολύτως αναγκαία τη κατάθεση τους με φυσική παρουσία και δεν αρκεί η ανάγνωση της αναφοράς τους).
Ειδικότερα, το νέο όπως διαμορφώθηκε με το «νόμο Φλωρίδη» (5090/2024) ως εξής:
Άρθρο 130
«Άρθρο 23
Υποχρεώσεις των επαγγελματιών
1. Παιδαγωγός, εκπαιδευτικός, μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού ή του ειδικού βοηθητικού προσωπικού της πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, επιμελητής, προπονητής ή γιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του σε ανήλικο, ο οποίος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του πληροφορείται ή διαπιστώνει με οποιονδήποτε τρόπο, ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ανηλίκου έγκλημα ενδο-οικογενειακής βίας, υποχρεούται να το αναφέρει αμελλητί στις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Την ίδια υποχρέωση έχει ιατρός που με βάση σοβαρά αντικειμενικά ευρήματα της ιατρικής εξέτασης διαπιστώνει ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος ενηλίκου έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας.
2. Τα πρόσωπα της παρ. 1, που προβαίνουν σε αναφορά εγκλήματος ενδοοικογενειακής βίας δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβη-σαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά.
2. Α. Τα πρόσωπα της παρ. 1 καλούνται να εξετασθούν ως μάρτυρες κατά τη διαδικασία στο ακροατήριο, μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο.
3. Οι διατάξεις του παρόντος εφαρμόζονται αναλόγως και για τα μέλη του προσωπικού και τους Προϊσταμένους των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) του άρθρου 6 και της παρ. 3 του άρθρου 18 του ν. 4547/2018 (Α’ 102)».
Τέλος, η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου και μεταγενέστερα νόμου 5090/2024, ανέφερε:
«Με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις στο άρθρο 23 του ν. 3500/2006 αποσκοπείται να διευρυνθούν οι κατηγορίες των επαγγελματιών που υποχρεούνται, όταν υποπίπτει στην αντίληψή τους, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που στρέφεται κατά ανηλίκου, να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές. Την ειδική αυτή υποχρέωση προβλέπει η διάταξη και για τους ιατρούς, σε περίπτωση που διαπιστώνουν κατά την ιατρική εξέταση σοβαρά ιατρικά ευρήματα που συνηγορούν στη πιθαναλόγηση προέλευσης από περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.
Παράλληλα, μέσω της θέσπισης ειδικού ακαταδίωκτου για το αναφερόμενο περιστατικό (με εξαίρεση την εν γνώσει αναληθή αναφορά) και μερικής απαλλαγής από την υποχρέωση εμφάνισης στην ακροαματική διαδικασία, αποσκοπείται η ενθάρρυνση των ανωτέρω επαγγελματιών να αναφέρουν τα περιστατικά και η κάμψη κάθε αναστολής λόγω της στάθμισης ενδεχόμενου κινδύνου εμπλοκής τους σε χρονοβόρες, δαπανηρές και ψυχοφθόρες δικαστικές διαμάχες». Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *