ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα την Τυροκομία και το Τυρί
Η Ημερίδα με θέμα την τυροκομία και το τυρί, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024, στο αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αποτέλεσε μια γιορτή αφιερωμένη στην διατροφική και πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Η πρωτοβουλία αυτή οργανώθηκε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομίας του Υπουργείου Πολιτισμού και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ την τίμησαν ακαδημαϊκοί, παραγωγοί, και προσωπικότητες που γνωρίζουν σε βάθος τις προκλήσεις και την εξέλιξη της τυροκομίας στη χώρα μας.
Η Ημερίδα άνοιξε έναν διάλογο για τη σημασία της ελληνικής τυροκομικής παράδοσης, που ρίζες της βρίσκονται βαθιά στην ιστορία της χώρας μας, ενώ το ενδιαφέρον του κοινού έστρεψαν παρουσιάσεις που συνδύασαν γνώση, εμπειρία και αφοσίωση. Πανεπιστημιακοί αλλά και παραγωγοί , που ζούνε από κοντά τα προβλήματα του κλάδου συναγωνίστηκαν δίδοντας ο καθένας τον καλύτερο εαυτό του για την τόσο σημαντική αυτή εκδήλωση. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία του συντοπίτη μας καθηγητή της Γαλακτοκομίας κ. Θεόφιλου Μασούρα, που με την εισήγησή του «Τα τυριά ΠΟΠ/ΠΓΕ σήμερα» άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Η παρουσίαση του κ. Μασούρα τόνισε τη δύναμη που έχει η ελληνική τυροκομία να συνδυάζει ποιότητα και παράδοση, επιτρέποντας στα τοπικά προϊόντα να διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων.
Επιπλέον, οι συμμετοχές της γεωπόνου κ. Έφης Κονδύλη, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων, και του ερευνητή κ. Νικόλαου Τέλωνα, που παρουσίασε την εργασία του «Η τυροκομία της Αμφιλοχίας κατά τους τελευταίους δύο αιώνες», επιβεβαίωσαν τον πολύτιμο ρόλο της επιστημονικής γνώσης και της ιστορικής καταγραφής για την ανάδειξη του κλάδου. Η εργασία του κ. Τέλωνα, μάλιστα, φιλοξενήθηκε στον τόμο «Η τυροκομία και το τυρί», που εκδόθηκε από τους συνεργαζόμενους φορείς και παρουσιάστηκε επίσημα κατά την εκδήλωση, προκαλώντας μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό.
Η εφημερίδα “Μαΐστρος”, που εκπροσωπεί μια περιοχή με βαθιά ριζωμένη την παράδοση της τυροκομίας, συγχαίρει ολόθερμα όλους τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες που έδωσαν ζωή σε αυτήν τη σημαντική εκδήλωση. Η ημερίδα αυτή ανανέωσε το ενδιαφέρον και τη διάθεση για την ενίσχυση και τη διατήρηση του ελληνικού τυροκομικού πολιτισμού, αναδεικνύοντας τη μοναδικότητα των ελληνικών τυριών και το κοινό όραμα όλων για τη διαφύλαξή τους.