Uncategorized
Μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου ένα ιστορικό κτήριο για την Σάρτη και τον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων

Το Μετόχι της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου ένα ιστορικό κτήριο για την Σάρτη και τον Ιερό Ναό Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων και εν συνεχεία οι κάτοικοι έδωσαν το όνομα του Αγίου Γεωργίου προς τιμή του για να θυμούνται. 70 οικογένειες ήρθαν και εγκαταστάθηκαν για δύο σχεδόν χρόνια παραμονές Χριστουγέννων του 1924 ερχόμενοι από το Λαύριο. Αντιμετωπίζοντας πείνα μέχρι να καταφέρουν να χτιστούν τα πρώτα σπίτια, 2 με 3 οικογένειες σε κάθε κελί, μια κουζίνα για όλους, έναν φούρνο, ένα τζάκι και μια Θέα να τους δίνει δύναμη..καθώς το Άγιον Όρος από το μπαλκόνι αντίκριζε οποίος κοιτούσε προς τη θάλασσα. Αργότερα εγκαταστάθηκε το πρώτο Δημοτικό σχολείο μέχρι να φτιαχτεί στη Νέα Αφησιά. Μέσα σε λίγες δεκαετίες κατάφεραν να μετατρέψουν ένα τοπίο έρημο σε ένα ψαροχώρι και σήμερα σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
Κάθε χρόνο ο Πολιτιστικός σύλλογος Σάρτης “Η Αφησιά” στην εορτή του Αγίου Γεωργίου ετοιμάζει πανηγύρι με μουσική, φαγητό και χορευτικά τμήματα. Την παραμονή της εορτής τελείται λιτανεία από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου προς τον Ιερό Μετοχικό Ναό Αγίου Γεωργίου και έν συνέχεια Πανηγυρικός Εσπερινός ενώ ανήμερα τελείται Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Προστάτιδα του τόπου είναι η Θαυματουργή Παναγία Ελεούσα που φυλάσσετε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και είναι η παρηγοριά των κατοίκων. Όταν μπήκαν στο καράβι για να ξεκινήσουν την αναζήτηση νέου τόπου ξέχασαν την Παναγία και το καράβι δεν ξεκινούσε μέχρι που ένας είπε ξεχάσαμε την Παναγία, πήγαν την έφεραν και τότε το καράβι ξεκίνησε και με την χάρη της τους οδήγησε σε αυτό τον ευλογημένο τόπο που θυμίζει πολύ την παλαιά πατρίδα. Τιμάται η μνήμη της 23 Αυγούστου απόδοση Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Σάρτης
Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Σάρτης δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρτης «Η Αφησιά» με στόχο να συλλέξει και να διατηρήσει όλα τα κομμάτια ιστορίας που διασώθηκαν από την παλαιά πατρίδα των προγόνων την Αφησιά, αλλά και τα κομμάτια ιστορίας που χάνονται από τη δική μας σήμερα πατρίδα που αλλάζει καθημερινά.
Το μουσείο χωρίζεται σε δύο αίθουσες και δύο πατρίδες. Προς την ανατολή η αίθουσα “Αφησιά” και προς τη Δύση η αίθουσα “Σάρτη – Νέα Αφησιά”
Στην αίθουσα Αφησιά ο επισκέπτης μπορεί να δεί αυτά που έφεραν από την παλαιά Πατρίδα οι πρόγονοι μας καθώς και φωτογραφίες των προγόνων. Ενώ στην αίθουσα Σάρτη – Νέα Αφησιά μπορεί να δει κάποιος την εξέλιξη και την καθημερινότητα του τόπου.
Μνημείο Αφυσιανών Προσφύγων
Με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου Σάρτης στα 100 χρόνια από την άφιξη στη νέα Πατρίδα δημιούργησαν ένα Μνημείο Αφυσιανών Προσφύγων προς τιμήν τους. Στα εγκαίνια έγινε και αναπαράσταση του ερχομού.
Το μνημείο:
« Πάνω σε έναν νοητό Σταυρό που δημιουργούνται από τους διαδρόμους σημειώνουμε το σημείο όπου αποβιβάστηκαν οι Αφησιανοί πρόσφυγες..και εδώ πάνω ξετιλιζεται το κουβάρι της Ιστορίας τους. Στα άριστερα στην είσοδο μια Άγκυρα γιατί εδώ ήταν το τελευταίο τους λιμάνι, στα δεξιά μια Ελιά γιατί εδώ αποφάσισαν να βγάλουν ρίζες και να πετάξουν τα κλαδιά τους. Ολόγυρα στο μνημείο 120 λευκές τριανταφυλλιές, μια για κάθε οικογένεια, για κάθε οικογένεια που έβγαλε ρίζες και άνθισε σε αυτό τον τόπο. Στο κέντρο συμπυκνωμένη όλη η Ιστορία μας πάνω στα κλειστά βιβλία που συμβολίζουν μια Ιστορία χιλιάδων χρόνων που κουβάλησαν μαζί τους, ένα ανοιχτό βιβλίο που μαρτυρούν όλη την Ιστορία του τόπου μέσα από μαρτυρίες των προσφύγων προγόνων μας. Ακριβώς από πίσω όλα τα επίθετα των οικογενειών που δημιούργησαν την Σάρτη και καταλήγοντας προς τη θάλασσα, το σημείο που πρέπει να σταθούμε, να κλείσουμε τα μάτια μας, να τους δούμε να έρχονται, να αισθανθούμε το πόνο τους και τις ελπίδες τους, να τους ευχαριστήσουμε και να αναλογιστούμε πόσο Ευλογημένοι είμαστε! »
Το ιστορικό αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κατά την αναπαράσταση.»
Υλικό βίντεο:





Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις