Μάρκος Βασίλας: Ανοιχτή επιστολή –ενημέρωση Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί

Μάρκος Βασίλας: Ανοιχτή επιστολή –ενημέρωση Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί

Ανοιχτή επιστολή –ενημέρωση
Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο (αυτό της Δευτέρας 29/11/2021) επανέρχεται προς συζήτηση ως θέμα Ημερησίας Διατάξεως – και τονίζω το «επανέρχεται» διότι η εκ νέου ανάδυσή του τείνει να προκαλεί, κατά την άποψή μας, ύποπτους προβληματισμούς – ένα θέμα περί του οποίου σε αντίστοιχη προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε τοποθετηθεί, δια της ψήφου μας, αρνητικά και μάλιστα ομόφωνα.
Το εν λόγω θέμα αφορά το υπ’ αριθμόν 16 θέμα Ημερησίας Διατάξεως, ήτοι: «Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής ισχύος 74,947 MW και συνοδά έργα διασύνδεσης στις θέσεις ΠΛΑΤΟΣ Ι , ΠΛΑΤΟΣ ΙΙ, ΠΛΑΤΟΣ ΙV, ΠΛΑΤΟΣ V, ΠΛΑΤΟΣ VΙI Δ.Ε Αμφιλοχίας Δ. Αμφιλοχίας και Δ.Ε. Μεδεώνος, Δ. Ακτίου – Βόνιτσας, Π.Ε. Αιτωλ/νίας (ΠΕΤ 21068553221)» (Λήψη απόφασης).
Στο φόντο, λοιπόν, της εκ νέου συζήτησής του θεωρώ υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους Δημότες και, κυρίως, τους πολίτες της Δ.Ε. Αμφιλοχίας για τα ακόλουθα.
Κατά πρώτον, θα ήθελα να καταστεί σαφές και απολύτως κατανοητό ότι από πλευράς μας δεν είμαστε αρνηικοί , αντιθέτως είμαστε θετικότατοι και ευμενέστατοι στην κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων στην περιοχή μας. Ωστόσο, το θέμα που οφείλει να απασχολήσει είναι το δίπτυχο: πού θα κατασκευαστούν αυτά και από ποιους. Ως προς τη χωροταξία και τοπογραφία κατασκευής του εν λόγω έργου, διασαφηνίζοντας τη θέση μας, αναφέρουμε ότι σε κάθε ιδιωτική γη θα ψηφίσουμε θετικά στην κατασκευή τους, όμως σε καμιά περίπτωση σε δημόσια γη. Η θέση μας αυτή απορρέει από το ότι δεν καταλαβαίνουμε την αναγκαιότητα προσφοράς δημόσιας γης σε μεγαλοεταιρείες και πολυεθνικές εταιρείες, και εδώ εισέρχεται και η παράμετρος από ποιους, για την κατασκευή μεγαλοεγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών, ενόσω διατίθενται ιδιόκτητα κτήματα στον Δήμο μας για τον σκοπό αυτό. Η διάθεση ιδιόκτητης γης έχει και σημαίνοντα οικονομικά οφέλη διότι όχι μόνο θα συντελεστεί διάχυση χρημάτων στην τοπική κοινωνία, αλλά, επιπροσθέτως, οι μικροϊδιοκτήτες γης θα δύνανται να κατασκευάσουν μόνοι τους και να έχουν ένα οικογενειακό εισόδημα, ένα εισόδημα που αποκτά πολλαπλή σημαντικότητα για την τοπική οικονομία ιδιαίτερα στο φόντο των σύγχρονων φαινομένων οικονομικής ύφεσης.
Εάν, λοιπόν, εμείς ως Δημοτική Αρχή διαθέσουμε, κατ’ ουσίαν προσφέρουμε, 1000 στρέμματα, όπως αιτείται αυτή η επένδυση, σε μία μεγαλοεταιρεία και αδειοδοτηθεί, τότε θα αποκλείσουμε αυτομάτως κάθε δημότη μας από την κατασκευή μίας μικρής έκτασης φωτοβολταϊκής μονάδας στο κτήμα του. Όσοι ιδιώτες δημότες μας καταβάλλουν χρήματα και ετοιμάζουν μελέτες στα κτήματά τους θα λάβουν την κάτωθι απάντηση:

(αυτή είναι η απάντηση της ΔΕΔΔΗΕ σε αίτημα ιδιώτη για αδειοδότηση μίας μικρομονάδας δυναμικότητας 500mv-ΔΕΝ ΠΡΟΚΑΝΕΣ-).
Ειρήσθω εν παρόδω, εάν σε αυτή τη συνθήκη ψηφίσουμε θετικά τώρα, θα αποκλείσουμε 150 συνδημότες μας από μία μικροεπένδυση η οποία, ωστόσο θα αποφέρει ένα μικροεισόδημα που με τη σειρά του θα ενισχύσει την τοπική οικονομία.
Καλούμαστε, ως εκ τούτου, να πάρουμε όλοι θέση και να μην εθελοτυφλούμε, να μην κρυβόμαστε στις πραγματικές αποφάσεις έναντι των πραγματικών γεγονότων. Το δίλημμα είναι διττό και η πρό(σ)κληση μεγαλύτερη, θα κάνουμε διάχυση χρημάτων και ευκαιριών στους δημότες μας ή θα δώσουμε τα χρήματα σε 2,3 μεγάλες εταιρίες ξένες προς την κοινωνίας μας αλλά πολλές φορές ξένες και στη χώρα μας; Και εδώ θα πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα και να απαντήσουμε με ποιον συμπαρατιθέμεθα και αυτό είναι που μας τοποθετεί προοδευτικά ή μη, στη συνείδηση των (συμ)πολιτών και όχι το ποιος σηκώνει πιο ψηλά το χέρι του σε επαναστατικές γιορτές…
Υποχρέωση του δήμου είναι να λύνει προβλήματα –δασικά κτηματολογίου κλπ- των δημοτών να τους βοηθάει στη σύνταξη μελετών ώστε να επενδύσουν οι ίδιοι στα φωτοβολταικά και όχι να προσφέρει γη σε μεγαλοεταιρίες και να τους αποκλείει.
Ακόμη, είναι σημαντικό να ενημερωθούν σοβαρά οι κτηνοτρόφοι μας καθώς εάν γίνει αυτή η επένδυση, αλλά και συναφείς τούτης, τα στρέμματα αυτά θα αφαιρεθούν από βοσκοτόπια που τόσο δυσεύρετα είναι πια με την τελευταία Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.).
Η επένδυση αυτή θα απορροφήσει περί το ποσό των 8.000.000 ευρώ ετησίως χωρίς να μένει τίποτα στην τοπική οικονομία, εκμεταλλευόμενη μάλιστα τη δημόσια γη των ορίων του Δήμου μας.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, όταν πλήττονται τα συμφέροντα των δημοτών μας και την τοπικής κοινωνίας εν γένει, οφείλουμε να είμαστε κάθετα αντίθετοι έργω και όχι απλά και μόνο λόγω. Δεν είναι δυνατόν να αφαιρούμε πόρους από τους δημότες μας και να τους παραχωρούμε «αμαχητί» σε μεγαλοσχήμονες.
Και μία καταληκτική διευκρίνιση. Είναι διαφορετικό πράγμα οι ανεμογεννήτριες και διαφορετικό τα φωτοβολταϊκά. Οι ανεμογεννήτριες δε μπορεί να τοποθετηθούν σε κτήματα (ελλείψει επαρκούς αέρα) και δεν περιφράσσεται ο χώρος εκεί, αλλά, παραμένει στη διάθεση των κτηνοτρόφων. Μπορεί να διατυπώνει ο καθένας τις ενστάσεις του περί την περιβαλλοντική αλλοίωση που προκαλείται, είναι σεβαστό και αναφαίρετο δικαίωμά του η διατύπωση προσωπικής κρίσης, ωστόσο οι ανεμογεννήτριες δε μπορούν να τοποθετηθούν αλλού παρά μόνο στα δημόσια βουνά. Τουναντίον, για τα φωτοβολταϊκά πάρκα υπάρχει άφθονη προσφορά ιδιωτικών κτηματικών εκτάσεων και δεν υφίσταται καμία ανάγκη χρήσης των δημόσιων χώρων που θα περιφραχτούν και θα τους στερηθούν οι κτηνοτρόφοι της περιοχή μας.
Όσο για την απόφαση της ποιότητας ζωής θέλω να πιστεύω καλοπροαίρετα ότι δεν κατάλαβε το θέμα γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση σημαίνει συμμετοχή στο «έγκλημα». Γιατό απαντά σε άλλο αίτημα και όχι στο συγκεκριμένο.
Συνεπώς, οφείλουμε σαν δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο να ψηφίσουμε αρνητικά αλλά αφού ενημερώσουμε τους κτηνοτρόφους, τους αγρότες, τους συλλόγους, τους πολίτες, να αντιδράσουμε δυναμικά, διότι διαθέτουμε μεγάλες δυνάμεις – αυτό είναι υψηλή βεβαιότητα – ώστε τέτοιου είδους ενέργειες να μην τίθεται καν προς διαπραγματευτική συζήτηση από τον Δήμο μας. Πρέπει να δώσουμε σόλους να καταλάβουν ότι δεν είμαστε αποικία και δεν είμαστε υπάλληλοι άγνωστων μεγαλοεταιριών αλλά τοπική αυτοδιοίκηση και το μόνο που μας απασχολεί τα συμφέροντα των δημοτών μας.
Βασίλας Μάρκος Δημοτικός σύμβουλος –Ανεξ. Δημοτική Συνεργασία

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*