Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Κακοποίηση του γερασμένου πληθυσμού

Δημοσιεύτηκε

στις

215

Η κακοποίηση κάθε μορφής πρέπει να εντάσσεται στις προτεραιότητες μιας κοινωνίας. Ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνιες, συνεχείς προσπάθειες διαφώτισης, συλλογικών και κοινωνικών προσπαθειών και αλληλεγγύης.
Η 15η Ιουνίου είναι αφιερωμένη διεθνώς στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την κακοποίηση των ηλικιωμένων.
Η εκμετάλλευση, κακομεταχείριση , κακοποίηση ηλικιωμένων με οποιονδήποτε τρόπο , αμελή ενέργεια, ενσυνείδητη ή σκόπιμη προκαλεί σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης βλάβης σε ένα άτομο της τρίτης ηλικίας.
Οι μορφές κακοποίησης έχουν να κάνουν με την σωματική κακοποίηση, συναισθηματική βία, εκμετάλλευση (κατάχρηση ή απάτη και ανάρμοστη επιρροή ως προς τον έλεγχο χρημάτων ή περιουσίας), αμέλεια (άρνηση ή και αποτυχία από τους φροντιστές τους όσον αφορά την παροχή ασφάλειας), εγκατάλειψη, ανεπάρκεια κατανόησης και επίσης σεξουαλική κακοποίηση.
Δυστυχώς οι «κακοποιοί» δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν και στην χειρότερη όσο απίστευτο κι αν φαίνεται είναι συχνά μέλη της ίδιας της οικογένειας.
Κάθε άνθρωπος και πόσο μάλλον της τρίτης ηλικίας έχει τη δική του αξία και είναι μεγίστης σημασίας να έχει το αίσθημα του ανήκειν. Οι ανάγκες τους είναι πολλές και διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο, δεν κατέχουν όμως μικρότερη σημασία από αυτές των νεότερων συνανθρώπων μας.
Για να γίνει σωστή πρόληψη της κακοποίησης πρέπει να αποτελεί σκοπό και στόχο των αρμόδιων φορέων και για να γίνει πράξη απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις , αλλά και καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών υγείας ώστε να εντοπίζονται εγκαίρως περιστατικά κακοποίησης όχι απλά για να καταγράφονται αλλά για την καλύτερη μέριμνα φροντίδας υγείας και της κατ’ οίκον νοσηλευτικής φροντίδας η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά σ’ αυτή την κατεύθυνση.
Εάν θέλουμε να δούμε το κοινωνικό προφιλ μιας χώρας δεν μένει παρά να ρίξουμε το βλέμμα μας στην ποιότητα ζωής του γερασμένου πληθυσμού, δεδομένου ότι αυτοί οι άνθρωποι οδεύουν προς το τέλος της ζωής τους, οφείλουμε να μην τους αφαιρούμε περισσότερη ζωή, αλλά να τους την παρέχουμε πιο ειρηνική.

ΒΙΡΓΙΝΙΑ ΣΙΜΟΥ
Διακοσμήτρια – Εσωτερική Αρχιτεκτονική & Σχεδιασμός Αντικειμένων

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
2 Comments

2 Comments

 1. Ο προβληματισμένος

  11/01/2022 at 12:03

  Κα Σίμου, μπράβο σας!
  Μικρό, αλλά πλούσιο και μεστό νοημάτων το άρθρο σας.
  Δυστυχώς, αντί να τιμούμε τα γηρατειά, τα “περήφανα γηρατειά”, φροντίζουν οι περισσότεροι – άν όχι να τα κακοποιούν- να τους πέρνουν τη σύνταξη με το πρόσχημα των δικών τους αναγκών, χωρίς να τους παρέχουν ούτε καν τα απαραίτητα!!!!
  Τι θέλει ο υπερήλικας;
  Κάλυψη των βασικών του διατροφικών αναγκών, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και …… ένα χέρι για βοήθεια / παρέα / συντροφιά.
  Αυτό το τελευταίο δυστυχώς δεν μπορεί να το προσφέρει καμια Πολιτεία και κανένα Κράτος Πρόνοιας. Μόνο, εμείς…, ο γείτονας, ο φίλος , ο γνωστός, ο Άνθρωπος..
  Ας κάνουμε κάτι όλοι μας γι’ αυτό.

 2. Αιώνιος έφηβος

  12/01/2022 at 08:50

  Μην ξεχνάτε ποτέ ότι “η μεγαλύτερη εφεύρεση του Νεοέλληνα είναι ο παππούς και η γιαγιά”, ενώ παράλληλα μετά από από μακροχρόνιες μελέτες στην Αμερική (βλ. σχετ. βιβλιογραφία) αποδείχτηκε ότι τα παιδιά ανατρέφονται καλύτερα όταν μέσα στην οικογένεια υπάρχει παππούς ή γιαγιά.
  Παραθέτω ρήσεις προς επίρρωση του άρθρου της κας Σίμου:
  -Αν θες να παραμείνεις νέος, πρέπει να συναναστραφείς νέους ανθρώπους. Αν θες να γεράσεις, προσπάθησε να τους μιμηθείς.
  -Μη φοβάσαι να γεράσεις. Είναι πολλοί εκείνοι που ποτέ δεν είχαν αυτό το προνόμιο.
  -Μην ανησυχείς για το πώς θα αποφύγεις τον πειρασμό. Όσο μεγαλώνεις θα σ’ αποφεύγει αυτός.
  -Ο ηλικιωμένος άνθρωπος που τον αγαπούν είναι σαν χειμώνας με λουλούδια.
  -Μονάχα να ‘ξεραν οι νέοι. Μονάχα να μπορούσαν οι γέροι.
  -Δεν σταματάμε να παίζουμε επειδή γερνάμε. Γερνάμε επειδή σταματάμε να παίζουμε!
  -Οσοι αγαπούν βαθειά ποτέ δεν γερνούν. Μπορεί να πεθαίνουν απο γηρατειά, αλλά πεθαίνουν νέοι.
  -Υπάρχει κάτι πιο λυπηρό από το να γερνάς – το να παραμένεις παιδί (να συμπεριφέρεσαι σαν μωρός).
  -Μερικοί άνθρωποι το μόνο που κάνουν είναι να γερνούν.
  Εύγε κα Σίμου

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *