Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κάθειρξη 15 ετών χωρίς αναστολή στην Έφη Κακαραντζούλα – Επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια ανάφερε ο εισαγγελέας.

Δημοσιεύτηκε

στις

193

Ένοχη για απόπειρα ανθρωποκτονίας έκρινε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την Έφη Κακαραντζούλα για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου
Με τη μέγιστη ποινή για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο την Έφη Κακαραντζούλα, μετά την ανακοίνωση της ενοχής της για απόπειρα ανθρωποκτονίας για την επίθεση με βιτριόλι στην Ιωάννα Παλιοσπύρου.
Το δικαστήριο επέβαλε στην κατηγορούμενη ποινή κάθειρξης 15 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και ακόμα 6 μήνες για το πλημμέλημα της απείθιας, βάζοντας τίτλους τέλους στην πολύκροτη δίκη. Αντίστοιχη ήταν και η εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί.
Η απόφαση για την Έφη Κακαραντζούλα είναι χωρίς αναστέλλουσα δύναμη, ενώ υπήρξε ομόφωνη και ως προς αυτό το σκέλος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εισαγγελέας: «Λαμβάνοντας υπόψη της φύσεως και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της δράσης της, και συγκεκριμένα την κατόπτευση των χώρων, την παραλλαγή της εμφάνισης της και την πλήρη αδιαφορία για τη ζωή τη παθούσας, κυρίως λαμβανομένου ότι δεν πιστεύει ακόμα και σήμερα τις διαβεβαιώσεις της παθούσας ότι δεν είχε σχέση με το Νώντα φρονώ ότι είναι επικίνδυνη για τη δημόσια ασφάλεια, και αν αφεθεί ελεύθερη είναι ικανή να διαπράξει συναφή αδικήματα και ότι η έφεση δεν θα πρέπει να έχει αναστέλλουσα δύναμη».
Μετά από μία ακροαματική διαδικασία που συντάραξε με τις περιγραφές και τη φύση του εγκλήματος, τακτικοί δικαστές και ένορκοι ομόφωνα απέρριψαν τους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης σύμφωνα με τους οποίους “η πράξη που έχει διαπράξει είναι εκείνη της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς δεν είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση”.
Η κατηγορούμενη καταδικάστηκε επίσης και για το αδίκημα της απείθειας σε βαθμό πλημμελήματος.
Το λόγο έχει ο εισαγγελέας προκειμένου το δικαστήριο να αποφανθεί αρχικά επί της χορήγησης ελαφρυντικών και στη συνέχεια επί των ποινών.

Η υπεράσπιση δεν ζήτησε ελαφρυντικό μεταμέλειας
Νωρίτερα, χωρίς να ζητά να αναγνωριστεί στην Έφη Κακαραντζούλα το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας, ο υπερασπιστής της Σάκης Κεχαγιόγλου ξεκίνησε την αγόρευση του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Η διαδικασία ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το πρωί, με το συνήγορο να αναφέρει ότι η εντολέας του που έχει ομολογήσει την πράξη της, αρνούμενη ωστόσο ότι πρόκειται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, δεν ζητά να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Όπως ανέφερε, ο νόμος απαιτεί ο κατηγορούμενος να έχει προσπαθήσει να άρει τις συνέπειες της πράξης του, ωστόσο η Έφη Κακαραντζούλα δεν μπορούσε να κάνει κάτι προς αυτή τη κατεύθυνση.
«Τι θα μπορούσε να κάνει; Να βοηθήσει οικονομικά για την αποκατάσταση της υγείας της Ιωάννας. Προέρχεται όμως από φτωχή οικογένεια, που δεν διαθέτει χρήματα. Η ίδια ζούσε μόνο με το μισθό της. Για το λόγο αυτό η υπεράσπιση δε θα ζητήσει το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας», είπε μεταξύ άλλων.
Για ακόμα μία φορά, όπως και στην αρχή της διαδικασίας εξέφρασε τη συμπάθεια του προς την Ιωάννα Παλιοσπύρου και αναφέρθηκε στο ρόλο του ως συνήγορος υπεράσπισης.
«Υπερασπιζόμαστε ανθρώπους και όχι αδικήματα» είπε ο συνήγορος της Έφης Κακαραντζούλα, προκαλώντας από το ακροατήριο την αντίδραση της Ιωάννας. Τότε ο κ. Κεχαγιόγλου τόνισε: «Δεν ξεκινάμε καλά. Δεν ανέχομαι μπούλινγκ από κανένα. Σέβομαι το θύμα, να σεβαστούν όλοι εδώ μέσα το ρόλο μου ως δικηγόρου υπεράσπισης».
Επεσήμανε ότι η κατηγορούμενη έχει ζητήσει πολλές φορές συγγνώμη για την πράξη της, ωστόσο ακόμη χαρακτηρίζεται αμετανόητη. Μάλιστα, ζήτησε από τους τακτικούς δικαστές και ενόρκους να μην επηρεαστούν από τον Τύπο και την κοινή γνώμη και να κρίνουν την εντολέα του με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας και της αποδεικτικής διαδικασίας.


Η υπεράσπιση ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου για την εντολέα του. Ο συνήγορος επικαλέστηκε αποφάσεις δικαστηρίων που έχουν αναγνωρίσει σε δράστες ανάλογων επιθέσεων το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και όχι αυτό της απόπεριας ανθρωποκτονίας το οποίο αποδόθηκε στην εντολέα του. Ανάφερε μάλιστα και την πρόσφατη επίθεση με καυτσικό υγρό σε βάρος μητροπολιτών στη Μονή Πετράκη, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Γιατί ιερωμένο που έριξε δυο λίτρα βιτριόλι στους Μητροπολίτες ασκήθηκε δίωξη για βαριά σκοπούμενη βλάβη; Ήταν σφάλμα της εισαγγελίας η δίωξη που ασκήθηκε στην εντολέα μου. Η κατηγορούμενη ήθελε να τη σκοτώσει ή να την τραυματίσει την Ιωάννα; Αυτό πρέπει να κρίνετε. Κατά τη γνώμη μου ήθελε να τραυματίσει, δεν την ήθελε νεκρή. Είχε 100 τρόπους αν ήθελε να τη σκοτώσει.».

Κανένα ελαφρυντικό για την Κακαραντζούλα
Το δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα το αίτημα για τη χορήγηση ελαφρυντικών για την Έφη Κακαράντζουλα.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας Χαρ. Μαστοραντωνάκης, ζήτησε να μην χορηγηθεί στην κατηγορούμενη κανένα ελαφρυντικό. Ειδικά για την ελαφρυντική περίσταση του σύννομου βίου, το οποίο έχει αιτηθεί η υπεράσπιση της Έφης Κακαραντζούλα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της πριν την πράξη, κάνοντας λόγο για “δόλια, μεθοδευμένη και υπολογισμένη εκτέλεση εγκληματικού σχεδίου με στόχο να ικανοποιήσει τον σκοπό της”.
Η αναίρεση όπως είπε, της έννοιας του σύννομου πρότερου βίου προκύπτει από τον τρόπο που κινήθηκε και παρακολούθησε το θύμα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η σύννομη ζωή δεν ταυτίζεται με το λευκό ποινικό μητρώο αλλά με τον ουσιαστικό σεβασμό στα προστατευόμενα από το κράτος έννομα αγαθά, ώστε το έγκλημα που έχει τελέσει να είναι η μοναδική παραφωνία.


Με μάσκες οι φίλες της Ιωάννας Παλιοσπύρου – “Θα είμαι δίπλα σε όποια γυναίκα με χρειαστεί”
Τις ευχαριστίες της στην Ελληνική Δικαιοσύνη, την οικογένεια, τους γιατρούς και τους φίλους της εξέφρασε η Ιωάννα Παλιοσπύρου κατά την έξοδό της από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Σε δήλωση κατά την έξοδό της από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο προχώρησε η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Εννέα κοπέλες, φορώντας λευκές μάσκες, βγήκαν από το κτίριο του Πρωτοδικείου συνοδεύοντας την φίλη τους Ιωάννα Παλιοσπύρου, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Μικρού Ορκωτού Δικαστηρίου.
Κατά την αποχώρηση τους από το σημείο οι κοπέλες αγκάλιασαν την Ιωάννα και αποχώρησαν. Στόχος της διαμαρτυρίας τους ήταν ότι κάθε γυναίκα θα μπορούσε να είναι στη θέση της Ιωάννας Παλιοσπύρου.
Η Ιωάννα Παλιοσπύρου, αφού ευχαρίστησε όσους που συνέβαλαν στην καταδικαστική απόφαση, την ελληνική Δικαιοσύνη, τους δικηγόρους της, την αστυνομία που οδήγησε την δράστρια της επίθεσης με βιτριόλι ενώπιον της δικαιοσύνης. και τους γιατρούς της, αναφέρθηκε στην σημερινή ετυμηγορία.
«Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο γιατί ήταν ένας σημαντικός σύμμαχος και μου έδωσε κουράγιο και δύναμη για την αναγνώριση της αδικίας, για να έχω δύναμη να συνεχίσω. Ελπίζω όλα τα θύματα βίας, οι γυναίκες, να βρουν στο πρόσωπο μου τη δύναμη για να μη φοβούνται και να διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον το ζητήσει» δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι πλέον θα συγκεντρωθεί στην αποκατάσταση της υγείας της.
Η Ιωάννα θέλησε να μιλήσει προσωπικά με τους δημοσιογράφους τους οποίους και ευχαρίστησε για τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων ενώ τους μοίρασε βραχιολάκια όπου αναγραφόταν η φράση «είμαι δυνατή».
“Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη από την απόφαση του δικαστηρίου. Έτσι βρίσκω τη δύναμη να επικεντρωθώ στην αποκατάσταση της υγείας μου και να συνεχίσω τον αγώνα μου” είπε χαρακτηριστικά.
Δεν παρέλειψε με πει ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο τον κόσμο. Όπως σημείωσε “ήταν ένα σημαντικός σύμμαχος για εμένα και μου έδωσε πάρα πολύ κουράγιο και δύναμη και η αναγνώριση της αδικίας που έχω υποστεί και για να συνεχίσω να αγωνίζομαι”.
“Ελπίζω οι γυναίκες και όλα τα θύματα βίας να βρουν στο πρόσωπό μου την ελπίδα, ώστε να μην φοβούνται και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους και να μάχονται για τα δικαιώματά τους και θα προσπαθήσω να είμαι δίπλα σε όποιον με χρειαστεί για να τον βοηθήσω σε ό,τι χρειαστεί” δήλωσε μεταξύ άλλων.
“Με στηρίζουν και τις ευχαριστώ” δήλωσε στο τέλος για τις φίλες της που στάθηκαν δίπλα της φορώντας μάσκες. Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις