Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Ισότητα των φύλων: Να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της γυναίκας»

Δημοσιεύτηκε

στις

441

Με αφορμή την διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η θέση των γυναικών, τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία έχει αλλάξει ριζικά, χάρη στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις, στην οικονομική και κοινωνική δομή αλλά και στη διάδοση νέων ιδεολογιών. Παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα, κυρίως σχετικά με την ισότητα.
Η γυναίκα μορφώνεται, προσφέρει στην επιστήμη, χειραφετείται πνευματικά και σταδιοδρομεί σε οποιοδήποτε επαγγελματικό χώρο. Εισέρχεται δυναμικά στην παραγωγική διαδικασία, συμμετέχει σε αποφάσεις, αναλαμβάνει διευθυντικούς ρόλους και παίρνει διοικητικές πρωτοβουλίες, επίσης συνδικαλίζεται και προασπίζεται τα επαγγελματικά της δικαιώματα.
Δραστηριοποιείται πολιτικά και σταδιοδρομεί ως Βουλευτής, Υπουργός, Πρωθυπουργός. Συμμετέχει και διακρίνεται στον αθλητισμό ισότιμα με τους άνδρες, επίσης έχει ισότιμη παρουσία και στο χώρο της τέχνης όπου με την ευαισθησία της προσφέρει κατάλληλο έδαφος για την καλλιέργεια των τεχνών.
Όμως τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, η πολλαπλότητα και η συνθετότητα των ρόλων με τους οποίου επιφορτίζεται η γυναίκα είναι εμφανή τόσο στην κοινωνική όσο και στην οικογενειακή ζωή. Η αδυναμία, παράδειγμα, της σωστής διαπαιδαγώγησης των παιδιών αποδίδεται στην απουσία της μητέρας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων και εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο ρόλος της σε εποχή υγειονομικής πανδημίας (covid-19) έγινε ακόμη πιο δύσκολος, κρατώντας τις οικογενειακές ισορροπίες.
Στην εργασία παρατηρείται άνιση και ρατσιστική μεταχείριση της γυναίκας και είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη ότι οι γυναίκες δεν έχουν ηγετικές ικανότητες, πράγμα που τις αποστερεί ίσες ευκαιρίες για ανώτερα καθήκοντα. Εξακολουθεί να είναι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Τα ΜΜΕ και κυρίως η διαφήμιση υποβαθμίζουν τον ρόλο της και εξευτελίζουν την προσωπικότητα τους παρουσιάζοντάς της κατά κανόνα πειθήνια, υποτακτική, αφελής και εξαρτημένη από τα αγαθά του καταναλωτισμού. Στα τηλεπαιχνίδια εμφανίζεται ως κινούμενο σκηνικό και συμπλήρωμα διακόσμησης.
Η τυπική κατοχύρωση της ισότητας δεν έφερε την ουσιαστική εμπέδωσή της, αλλά την επιβάρυνε με επαγγελματικές υποχρεώσεις χωρίς να την απαλλάξει από τις παραδοσιακές. Το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί η ισοτιμία , να γίνει επαναπροσδιορισμός του ρόλου της γυναίκας και συνύπαρξη των δύο φύλων με κατανομή ευθυνών χωρίς να θίγονται οι ελευθερίες και τα δικαιώματα κανενός, με αυτοσεβασμό, αλληλοσεβασμό, αλληλοκατανόηση και υποστήριξη ανάμεσα στα φύλα.

Βιργινία Σίμου
*Διακοσμήτρια – Εσωτερική Αρχιτεκτονική & Σχεδιασμός Αντικειμένων

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις