Ιστορικές αναδρομές – Αμφιλοχία 12 Σεπτεμβρίου 1944.

Ιστορικές αναδρομές – Αμφιλοχία 12 Σεπτεμβρίου 1944.

Οι Γερμανοί εγκαταλείπουν την πόλη της Αμφιλοχίας. Φεύγοντας εκτός των άλλων ζημιών, ανατίναξαν κατά τις απογευματινές ώρες τη γέφυρα Ξηροκάμπου (Γέφυρα Ντόβα ή Λέκα όπως ήταν γνωστή σε πολλούς) οπότε κάθε κίνδυνος ενδεχόμενης επιστροφής τους εξέλειψε.
Ο γνωστός αρχιτέκτονας των Αθηνών Λέανδρος -Αμφιλοχιώτης εκ μητρός, εκ του γένους Χρήστου Θεοδώρου- που τα παιδικά του χρόνια κατά την περίοδο της κατοχής τα πέρασε στην πόλη μας, διατηρεί ακόμα στη μνήμη του κάποιες εικόνες από εκείνη τη μεγάλη μέρα της απελευθέρωσης:
-“Φεύγοντας οι Γερμανοί, ότι δεν μπορούσαν να πάρουν μαζί τους, τα μάζεψαν σε ένα μεγάλο σωρό στην παραλία και τους έβαλαν φωτιά. Κάτι λεκάνες εμαγιέ όμως τις έριξαν στη θάλασσα οπότε ο Σταμούλης ο Γερομήτσος βγάζει τα ρούχα του πηδάει στη θάλασσα κι αρπάζει κάνα δύο λεκάνες. Ο Γερμανός όμως που τον είδε να γυρίζει με τις λεκάνες, του πήρε τα ρούχα και τα πέταγε ένα-ένα στη φωτιά. Ο Σταμούλης φοβήθηκε και δεν βγήκε στην παραλία αλλά πήγε στο σπίτι του κολυμπώντας…”
Οι εχθροί παρότι ηττημένοι και ταπεινωμένοι έφυγαν, αφήνοντας πίσω τους μέχρι την τελευταία στιγμή τις “καλύτερες” εντυπώσεις!
Φωτογραφίες : Ξενοδοχείο Ακταίον με διμοιρίες Ιταλών στρατιωτών (Γερμανικό διοικητήριο εκείνη την εποχή).


Ο Σταμούλης Γερομήτσος (1933-1971)
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο “ΛΥΣΙΜΑΧΟΣ Ο ΑΚΑΡΝΑΝ”, Αμφιλοχία

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*