Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής – Τι ζητάνε Ελλάδα και Κύπρος

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής – Τι ζητάνε Ελλάδα και Κύπρος

Για τις ελληνικές ενστάσεις επί του προσχεδίου της Συνόδου Κορυφής σχετικά με την Τουρκία μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. “Το βασικό κείμενο που προτάθηκε ως πρώτη βάση συζήτησης δεν είναι αποδεκτό για την Ελλάδα. Και δεν είναι αποδεκτό γιατί δεν ήταν ισορροπημένο” τόνισε ο κ. Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων που θα έχει τουλάχιστον τέσσερις πυλώνες.
“Ο πρώτος είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο έναντι της τουρκικής προκλητικότητας. Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με την Ε.Ε. να καλεί την Τουρκία να σταματήσει αμέσως κάθε παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και φυσικά να σταματήσει τις υπόλοιπες προκλητικές της ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Οι άλλοι δύο πυλώνες είναι αλληλένδετοι και έχουν να κάνουν με το καρότο όταν η Τουρκία επιδείξει με συνέπεια και συνέχεια ότι εννοεί την αποκλιμάκωση, δηλαδή οποιαδήποτε βοήθεια μπορεί να παρασχεθεί στην Τουρκία στο πλαίσιο αυτό, και το τελευταίο είναι το μαστίγιο, αν δεν δείξει η Τουρκία τη διάθεση έμπρακτης αποκλιμάκωσης με συνέπεια και συνέχεια. Αυτοί είναι οι τέσσερις πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να οικοδομηθεί ένα σχέδιο συμπερασμάτων αποδεκτό από όλους” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Θα πρέπει να περιμένουμε στο τέλος της βραδιάς, μας περιμένει πολλή δουλειά ένα αποτέλεσμα που θα εκφράζει την ενότητα της Ε.Ε. απέναντι σε έναν εταίρο που είναι πολύ σημαντικός φυσικά, έχει θετικά στοιχεία να συνεισφέρει, αλλά πρέπει να σταματήσει να προκαλεί. Και αυτή η αποφασιστικότητα πρέπει να βγει σήμερα από τις Βρυξέλλες και θα βγει”, απάντησε, ερωτηθείς τι αναμένει η Αθήνα από τη Σύνοδο Κορυφής.

 

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*