Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η οικογένεια Καρνέση, οι ενδοοικογενειακές κόντρες και στη μέση… ο «Άρης»

Δημοσιεύτηκε

στις

1185

Αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό στη Γλυφάδα – Η ζωή του Αιγύπτιου επιστάτη κοντά στους εφοπλιστές εδώ και δεκαετίες μέχρι την ρήξη και το φονικό
Ήταν αρχές του 1980 όταν τα τέσσερα αδέλφια της οικογένειας Καρνέση από την Ελευσίνα, όπου ο πατέρας τους διατηρούσε κρεοπωλείο, ο Σπύρος, ο Προκόπης, η Μαρία και η Δέσποινα από κοινού αποφάσισαν να «χτίσουν» μια ναυτιλιακή εταιρεία, που με το πέρασμα των χρόνων μεγάλωσε, γιγαντώθηκε και έγινε σημαντικός παράγοντας στην εφοπλιστική οικογένεια της χώρας μας.
Το έναυσμα φαίνεται να το έδωσε ο Σπύρος Καρνέσης, ο οποίος είχε θητεύσει κοντά στην Αθηνά Μαρτίνου («Νουνού») της «Thenamaris» ως καπετάνιος. Κάποια στιγμή, στα μέσα της δεκαετίας του ’70 θέλησε να δοκιμάσει και ο ίδιος τις δυνάμεις του και αποχώρησε. Στην αρχή ασχολήθηκε ως broker, με τη διαχείριση πλοίων ενός γνωστού Κύπριου εφοπλιστή.

Σπύρος Καρνέσης

Ο Σπύρος Καρνέσης
Στο τέλος της δεκαετίας του ’70, ο Σπύρος με τον Προκόπη Καρνέση, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν κρεοπώλης, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία, ιδρύοντας την εταιρεία «European Navigation». Σταδιακά και μέχρι το 2004 μπήκαν στην εταιρεία και οι αδελφές τους Δέσποινα και Μαρία Καρνέση και ίδρυσαν την εταιρεία «European Product Carriers» στα γραφεία της οποίας εκτυλίχθηκε το μακελειό με δράστη και αυτόχειρα τον Αιγύπτιο επιστάτη, Αντέλ-Αριστείδη Ελ Μπουράυ .

Τα γραφεία της εταιρείας
Η άλλη τους αδελφή, γιατρός στο επάγγελμα, απείχε από τις δραστηριότητες της υπόλοιπης οικογένειας ακολουθώντας τον δικό της ανεξάρτητο επαγγελματικό δρόμο.
Ο Σπύρος και ο Προκόπης Καρνέσης, ο οποίος έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στις 14 Αυγούστου του 2011 σε ηλικία 70 ετών, στην αρχή ήταν πολύ «δεμένοι», αλλά στην πορεία -άγνωστο γιατί- υπήρξαν κάποιες προστριβές μεταξύ τους, όπως υποστηρίζουν άνθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα της εφοπλιστικής οικογένειας.
Μάλιστα, μιλώντας στη «Ζούγκλα» ένας παλαιός συνεργάτης των αδελφών Καρνέση, ο οποίος ασχολείται στην άλλη μεριά του Ατλαντικού με τον εφοδιασμό πλοίων, ήταν μαρτυράς ενός περιστατικού που του έκανε εντύπωση. Συγκεκριμένα ο Σπύρος Καρνέσης είχε στείλει στις ΗΠΑ τον Προκόπη μαζί με τον έμπιστό του «Άρη» για να «τσεκάρουν» ένα σκάφος αναψυχής που ήθελε να αγοράσει.
«Όταν είδαν το σκάφος, συμφώνησαν ο Προκόπης με τον Άρη για την αγορά και τηλεφώνησαν στον Σπύρο που ήταν στην Ελλάδα για να τον ενημερώσουν. Όμως ο Σπύρος άλλαξε γνώμη και ακύρωσε την αγοραπωλησία, αφήνοντας εμβρόντητους τόσο τον αδελφό του, Προκόπη και τον Άρη, όσο κι εμένα…», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο παλαιός συνεργάτης των αδελφών Καρνέση.
Στη συνέχεια ο συνομιλητής μας αναφέρει ότι, «όταν έκλεισε το τηλέφωνο ο Προκόπης Καρνέσης μου είπε, να μιλήσω με τον Σπύρο και να του πω ότι ο ‘Άρης’ ήθελε προμήθεια. Μου έκανε εντύπωση… Δεν το περίμενα. Αμέσως γύρισα και του είπα ότι αυτό δεν μπορώ να το κάνω, αφού τον Αντέλ Ελ Μπουράυ, τον γνώριζα αρκετά χρόνια και σε καμία περίπτωση δεν ήταν τέτοιος άνθρωπος. Τότε κατάλαβα ότι υπάρχει μια κόντρα, μια διχόνοια, μεταξύ του Σπύρου και του Προκόπη χωρίς να γνωρίζω την ακριβή αιτία.»
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο Σπύρος Καρνέσης ήταν ο ιθύνων νους και η ψυχή της ναυτιλιακής εταιρείας, ενώ ο Προκόπης Καρνέσης ήταν ο «συνδετικός κρίκος» μεταξύ των αδελφών.
Ο Σπύρος Καρνέσης ήταν αυτός που φρόντιζε για τις χρηματοδοτήσεις της ναυτιλιακής , τις επενδύσεις, τις αγορές πλοίων, τις ναυλώσεις και ο Προκόπης είχε αναλάβει την καθημερινή διαχείριση της εταιρείας, εποπτεύοντας τα υπόλοιπα τμήματά της.
Οι δύο αδελφές ασχολήθηκαν με την εταιρεία παρά το γεγονός ότι η Μαρία Καρνέση είχε σπουδάσει βιολογία με καριέρα στο εξωτερικό, ενώ η Δέσποινα ήταν νομικός. Όταν μπήκε στην εταιρεία, η τελευταία, ανέλαβε επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας. Ο σύζυγός της, Αντώνης Βλασσάκης τον οποίον δολοφόνησε ο Αιγύπτιος δράστης, είχε αρχικά την τεχνική εποπτεία του στόλου και μετά τον χωρισμό των δραστηριοτήτων των αδελφών έγινε CEO της «European Product Carriers».
Ο Αντώνης Βλασσάκης, CEO της ναυτιλιακής εταιρείας, που έπεσε νεκρός από τα πυρά του Αιγύπτιου δράστη
Από την άλλη η Μαρία Καρνέση ανέλαβε τα οικονομικά του ομίλου. Ένας όμιλος με αρκετές επιχειρήσεις με αντικείμενο δραστηριότητας τους τομείς της ναυτιλίας, ξηρού και υγρού φορτίου, της ακτοπλοΐας, της εμπορίας πετρελαιοειδών, του Real Estate, των ναυλώσεων με την ΕΛΚΑ Shipping London Limited με γραφεία και στην Νέα Υόρκη.

Τα αδέλφια Καρνέση επίσης, έφτιαξαν πρακτορεία πληρωμάτων στις Φιλιππίνες και μέσα από συστηματική δουλειά κατάφεραν να γιγαντώσουν την εταιρεία που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχε 35 φορτηγά πλοία και δεξαμενόπλοια. Αυτή την στιγμή διαθέτουν περίπου 10 πλοία αλλά και 2 shuttle tankers που μεταφέρουν πετρέλαιο από τις πλατφόρμες της Νορβηγίας στην ξηρά.
Μετά τον θάνατο του Προκόπη Καρνέση, ο γιος του Μάριος αποχώρησε από την εταιρεία και σύστησε δική του ναυτιλιακή εταιρεία διαχείρισης, την MPK SHIPPING INC. με εξειδίκευση στον τομέα ξηρού φορτίου, δεξαμενόπλοιων και υπεράκτιων.
Ο καπετάν Σπύρος με τη σύζυγό του, Βασιλική Γκίλα απέκτησαν τρία παιδιά, την Ελευθερία, την Αγγελική (Ατζελίκ) και τον Νικόλα. Η Αγγελική και ο Νικόλας εργάστηκαν για ένα διάστημα στην οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία για να συνεχίσουν το έργο του πατέρα τους, ο οποίος ήθελε να αποτραβηχτεί. Κάποια στιγμή αποχώρησαν. Ο Νικόλας επέστρεψε για να ξαναφύγει από τα γραφεία λίγο αργότερα. Δημιούργησαν τη δική τους ναυτιλιακή εταιρεία στην Κηφισιά, την European Maritime Navigation.

Η δικαστική διαμάχη των αδελφών
Η οικογένεια Καρνέση ήρθε στην επικαιρότητα με αφορμή μία δικαστική διαμάχη μεταξύ του Σπύρου Καρνέση και των δύο αδελφών του, της Δέσποινας (79 ετών) και Μαρίας (77 ετών) και του 80χρονου συζύγου της πρώτης, Αντώνη Βλασσάκη. Η δικαστική κόντρα αφορά μία περιουσία ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του κατηγορούσαν τον καπετάν Σπύρο ότι πήρε στα τέλη του 2022 από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια και τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία. Πρόκειται για μετρητά που λένε ότι είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία.
Ο δε καπετάν Σπύρος Καρνέσης υποστήριζε ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πώς η άλλη πλευρά ήταν υπάλληλοί του.

Τα αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό
Τους λόγους και τα βαθύτερα αίτια που αποτέλεσαν το κίνητρο του Αιγύπτιου δράστη για το μακελειό που προκάλεσε στα γραφεία της ναυτιλιακής στη Γλυφάδα αναζητούν οι Αρχές, προσπαθώντας να διαλευκάνουν τι ήταν αυτό που όπλισε το χέρι του 76χρονου δράστη. Στο ερώτημα αυτό θα επιχειρήσει να απαντήσει η ανάκριση. Κομβική για τη διαλέυκανση της υπόθεσης θεωρείται η κατάθεση της Δέσποινας Καρνέση, αδελφής της Μαρίας Καρνέση και συζύγου του CEO της εταιρείας που επίσης έπεσε νεκρός. Η Δέσποινα Καρνέση αναμένεται να καταθέσει αφού ξεπεράσει το σοκ και αφού γίνουν οι κηδείες των θυμάτων της αδιανόητης τραγωδίας.
Παράλληλα στην άρση του τηλεφωνικού και τραπεζικού απορρήτου του 76χρονου δράστη της τριπλής δολοφονίας και μετέπειτα αυτόχειρα στη ναυτιλιακή εταιρεία της Γλυφάδας έχουν προχωρήσει οι αστυνομικές Αρχές προκειμένου να εντοπίσουν το κίνητρο που τον οδήγησε στην αποτρόπαια πράξη. Ακόμη, ερευνώνται οι λογαριασμοί και οι καταθέσεις του δράστη σε διάφορες τράπεζες καθώς όπως έχει προκύψει από πηγές από τις οικογένειες των θυμάτων, ο 76χρονος «Άρης» διατηρούσε λογαριασμό με συνδικαιούχο την αδερφή του σε τραπεζικό υποκατάστημα της City Bank της Ελβετίας. Μάλιστα στο ίδιο υποκατάστημα υπήρχαν και λογαριασμοί της εταιρείας της οικογένειας. Οι καταθέσεις στον εν λόγω λογαριασμό του Αιγύπτιου ήταν μόλις 1.500 ευρώ, όμως μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού διακινήθηκαν τεράστια ποσά και συγκεκριμένα περίπου 1,5 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο 76χρονος διέθετε καταθέσεις της τάξης των 500.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα.

Advertisement

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία ουσιαστικά διαψεύδει ότι ο 76χρονος είχε οικονομικό πρόβλημα, ή ότι ζητούσε χρήματα επισημαίνοντας ότι «όπως καλώς γνωρίζουμε ουδεμία οικονομική ανάγκη είχε ο δολοφόνος αφού διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα».
Το άλλο σημαντικό ζήτημα που ξεκαθαρίζεται είναι αναφορικά με το σπίτι που διέμενε ο 76χρονος και φέρεται να ήταν η αφορμή να βγει εκτός εαυτό, όταν του ζητήθηκε να το εγκαταλείψει.
Η ναυτιλιακή εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι το συγκεκριμένο διαμέρισμα στην οδό Τσιτσάνη, στο γκολφ της Γλυφάδας ανήκει στον Σπύρο Καρνέση, οπότε ούτε η Μαρία, ούτε η Δέσποινα Καρνέση θα μπορούσαν να του ζητήσουν να το εγκαταλείψει.
Πάντως σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και τις καταθέσεις υπαλλήλων που βρέθηκαν μπροστά στον δράστη, ο ίδιος φώναζε ότι ήρθε να ξεκαθαρίσει την υπόθεση γιατί τον διώχνουν από το σπίτι αναζητώντας την Μαρία Καρνέση την οποία και σκότωσε.
Επιπλέον σύμφωνα με την αγωγή που υπέβαλλαν η Μαρία και η Δέσποινα Καρνέση αλλά και ο Αντώνης Βλασσάκης εναντίον του αδερφού τους Σπύρου Καρνέση προκύπτει ότι ο δράστης ήταν μέλος του ΔΣ της εταιρείας, CARRIAGE SHIPPING INC, η οποία ήταν η πλοιοκτήτρια εταιρεία του ELKA GLORY.
Επίσης ήταν και μέλος του ΔΣ της εταιρείας KARLIN NAVIGATION LTD της πλοιοκτήτριας του ELKA DELOS, ενώ τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ ήταν ο Σπύρος Καρνέσης και ο Αντώνιος Ψαρρός.

Η ανακοίνωση της ναυτιλιακής εταιρείας
«Με απερίγραπτη οδύνη χθες (σ.σ προχθές), 12 Φεβρουαρίου 2024, η εταιρεία μας και όλα τα στελέχη μας βίωσαν μια αδιανόητη τραγωδία, στην οποία ένας κοινός δολοφόνος, χωρίς κανένα απολύτως κίνητρο γνωστό σε εμάς, εκτέλεσε τη Μαρία Καρνέση, τον Αντώνη Βλασσάκη, ιδιοκτήτες και αφεντικά της εταιρείας μας, καθώς και τον ηρωικό Καπετάνιο Ηλία Κουκουλάρη, πολύτιμο και πιστό συνεργάτη μας για δεκαετίες, ενώ από καθαρή τύχη γλίτωσε της ζωή της η Δέσποινα Καρνέση Βλασσάκη, ιδιοκτήτρια της εταιρείας μας.
Η πράξη αυτή, ολότελα ανήθικη και εγκληματική, δεν είναι μόνο αποτρόπαια αλλά και δεν υπάρχει οποιοσδήποτε τρόπος να δικαιολογηθεί από οιονδήποτε.
Επειδή όμως, παρά τις τραγικές στιγμές, ακούγονται διάφορες ιστορίες, που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα ακόλουθα:
Η σύμβαση εργασίας του δολοφόνου με την εταιρεία μας είχε καταγγελθεί την 31.3.2023, δηλαδή σχεδόν πριν από ένα χρόνο και αυτός είχε λάβει ως αποζημίωση το ποσό των 74.862 ευρώ. Έκτοτε ο άνθρωπος αυτός δεν απασχόλησε είτε την εταιρεία μας είτε τους Αντώνη Βλασσάκη, Δέσποινα Καρνέση και Μαρία Καρνέση και εξ όσων γνωρίζουμε παρείχε τις υπηρεσίες του ως επιστάτης σε κτήμα άλλου μέλους της οικογενείας Καρνέση στους Πεταλιούς, με τους οποίους Πεταλιούς οι δολοφονηθέντες και η Δέσποινα Καρνέση δεν είχαν οιαδήποτε σχέση.
Ουδέποτε η εταιρεία ή η Μαρία Καρνέση είχαν παραχωρήσει στον δολοφόνο κάποιο σπίτι να διαμένει στη Γλυφάδα, πολλώ δε μάλλον όταν το σπίτι που αναφέρθηκε επί της οδού Τσιτσάνη αρ. 16 δεν ανήκει είτε στην αποθανούσα ή στην εταιρεία για να είναι δυνατόν να του έχει πει η Μαρία Καρνέση να το εκκενώσει. Εξάλλου όπως καλώς γνωρίζουμε ουδεμία οικονομική ανάγκη είχε ο δολοφόνος αφού διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς με ιδιαίτερα μεγάλα χρηματικά διαθέσιμα. Συνεπώς το πώς και γιατί αποφάσισε ο δολοφόνος να προβεί στην εγκληματική αυτή πράξη δεν μας είναι γνωστά και διερευνώνται.
Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους εργαζομένους μας τόσο στην ξηρά όσο και στα υπό διαχείριση της εταιρείας μας πλοία ότι η εταιρεία μας, υπό την καθοδήγηση της κας Δέσποινας Καρνέση, θα επιβιώσει και μετά από αυτή την εφιαλτική τραγωδία και θα συνεχίσει τη λειτουργία της, επιτυγχάνοντας και στο μέλλον τα ίδια λαμπρά αποτελέσματα με το παρελθόν.
Παρακαλούμε όλους να σεβαστούν τη μνήμη του Καπετάν Ηλία Κουκουλάρη, καθώς και των Μαρίας Καρνέση και Αντώνη Βλασσάκη που τελικά -κυριολεκτικά και όχι μόνο μεταφορικά έδωσαν τη ζωή τους για την εταιρεία μας και τον ναυτιλιακό μας όμιλο. Να σεβαστούν όλοι επίσης τον πόνο της Δέσποινας που μέσα σε μία στιγμή έχασε τα πάντα από έναν ψυχρό και αμετανόητο δολοφόνο. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Καπτάν Ηλία, της Μαρίας και στην κυρία Δέσποινα και τους οικείους τους».

Οι Αρχές αναζητούν τη διαδρομή των όπλων
Οι αστυνομικοί ερευνώντας την προμήθεια του οπλισμού που χρησιμοποίησε ο 76χρονος δράστης διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν αρκετά παλιά, ακαταχώρητα και χωρίς καμία άδεια κατοχής.
Παράλληλα δεν αποκλείουν τα όπλα αυτά να προέρχονται από τη βίλα στους Πεταλιούς όπου ήταν επιστάτης και για τον λόγο αυτό να ήταν ακαταχώρητα ενώ ερευνούν και ένα ταξίδι που φαίνεται να έχει κάνει ο δράστης την περασμένη Πέμπτη στους Πεταλιούς δηλαδή τέσσερις μέρες πριν τη δολοφονική επίθεση.

Δήλωση Σπύρου Καρνέση για την αιματηρή επίθεση
Την ανείπωτη θλίψη του εξέφρασε ο Σπύρος Καρνέσης για την αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε σήμερα (12/2) στη Γλυφάδα στα γραφεία ναυτιλιακής εταιρείας.
Όπως τονίζει, «παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση».
Ειδικότερα, στη δήλωσή του αναφέρει:
«Η οικογένειά μου και εγώ δηλώνουμε βαθύτατα συντετριμμένοι από το τραγικό και αναπάντεχο γεγονός που έπληξε την οικογένειά μας και οδήγησε στην απώλεια της αδελφής μου Μαρίας, του γαμπρού μου Αντώνη Βλασσάκη και του συνεργάτη μας Ηλία Κουκουλάρη.
Η ανείπωτη θλίψη των στιγμών επιβάλλει τον ελάχιστο σεβασμό στον πόνο και το πένθος των οικογενειών μας. Παρακαλούμε να αποφεύγεται κάθε συσχέτιση με οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.

Καπετάν – Σπύρος Καρνέσης».

Advertisement
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *