Connect with us

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Μάχη για την προστασία της Λίμνης Τριχωνίδας – Ανάπτυξη ή Οικολογική Ισορροπία;

Δημοσιεύτηκε

στις

613

Η πρόσφατη παρέμβαση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προστασία της λίμνης Τριχωνίδας, φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εγκατάστασης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Η δημιουργία της «Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Λίμνης Τριχωνίδας» καταδεικνύει την έντονη ανησυχία των κατοίκων και φορέων της περιοχής για τις πιθανές επιπτώσεις από έργα ΑΠΕ στην οικολογική ισορροπία της μεγαλύτερης φυσικής λίμνης της Ελλάδας.

Η πρωτοβουλία της επιτροπής δεν απορρίπτει συνολικά τις ΑΠΕ, αλλά τονίζει ότι η ανάπτυξή τους δεν μπορεί να γίνεται ανεξέλεγκτα, ιδίως σε περιοχές με σημαντική οικολογική και αισθητική αξία. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωσή της, η Τριχωνίδα κινδυνεύει να μετατραπεί «σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη», εάν προχωρήσουν τα σχεδιαζόμενα έργα.

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος θέτει στον Υπουργό το εύλογο ερώτημα: Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αποτρέψει κάθε δραστηριότητα που θα αλλοιώσει το φυσικό περιβάλλον της λίμνης;

Το ερώτημα αυτό δεν είναι τυχαίο. Οι μονάδες αντλησιοταμίευσης, οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά πάρκα, αν και προωθούνται ως «πράσινες» λύσεις, μπορούν να επιφέρουν σημαντικές παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα. Στην περίπτωση της Τριχωνίδας, η οποιαδήποτε αλλοίωση μπορεί να επηρεάσει τη χλωρίδα, την πανίδα και την υδρολογική ισορροπία της περιοχής.

Από την άλλη πλευρά, το επιχείρημα υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ βασίζεται στην ανάγκη απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι εάν χρειαζόμαστε ΑΠΕ, αλλά πού και πώς αυτές θα αναπτυχθούν.

Advertisement

Η περίπτωση της Τριχωνίδας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύγκρουσης μεταξύ περιβαλλοντικής προστασίας και ενεργειακής ανάπτυξης. Η λύση δεν μπορεί να είναι η απόλυτη απαγόρευση των ΑΠΕ, αλλά η ορθολογική τους ανάπτυξη, λαμβάνοντας υπόψη τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της κάθε περιοχής.

Θα υπάρξει πολιτική βούληση για μια ισορροπημένη προσέγγιση ή η ανάγκη για ενεργειακή μετάβαση θα υπερισχύσει έναντι της οικολογικής προστασίας; Η απάντηση του Υπουργείου θα δείξει κατά πόσο η πολιτεία είναι έτοιμη να ακούσει τις φωνές των τοπικών κοινωνιών και να διαμορφώσει μια βιώσιμη ενεργειακή στρατηγική.

Ακολουθεί η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Βελόπουλος

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 12/2/2025

Advertisement

Του: Βελόπουλου Κυριάκου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Β3′ Νότιου Τομέα Αθηνών

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Περί προστασίας λίμνης Τριχωνίδας έναντι πάσης εταιρείας ΑΠΕ»
Κύριε Υπουργέ,
Όπως πληροφορηθήκαμε, άρτι συστήθηκε «Επιτροπή Αγώνα για την υπεράσπιση της Λίμνης Τριχωνίδας», η οποία θέτει ως στόχο της, κατά τη δημοσιοποιημένη ανακοίνωσή της, την αντίσταση κατά πάσης επιβουλής εταιρειών ΑΠΕ που θα στοχοποιούσαν την προστατευόμενη Τριχωνίδα και θα τη μετέτρεπαν «…σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη». Σε συνέχεια της ανακοίνωσής της η εν λόγω τονίζει μεταξύ των άλλων ότι «ο αέρας, ο ήλιος, το νερό, ενίοτε και τα έγκατα της γης με τη γεωθερμία τους είναι κοινωνικά αγαθά και δεν πρέπει να ανήκουν ως πηγές ενέργειας στην αποκλειστική εκμετάλλευση από τους λίγους, αλλά να αποτελούν δικαίωμα των πολλών, των ιδίων των καταναλωτών, διότι όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε στην παραγωγή ενέργειας (με αυτοπαραγωγή και σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων)». Επιπροσθέτως κι αφού στην ανακοίνωση της αναφερόμενης Επιτροπής αναλύονται εκτενώς τα υπό βάσιμη προοπτική επικείμενα προς έναρξη κατασκευής έργα ΑΠΕ, τονίζεται εμφατικά μονάδα αντλησιοταμίευσης («μπαταρία νερού»=φορτίζουσα-εκφορτίζουσα δια ύδατος) που θα χρησιμοποιεί «…απαραίτητα ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά φράγματα που προς το παρόν τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη – μέχρι στιγμής – από εγκαταστάσεις ΑΠΕ που σύντομα όμως θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή».

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Advertisement

Προτίθεστε, προκειμένου να αποφευχθούν καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της περιβάλλουσας έκτασης της λίμνης Τριχωνίδας αλλά κι αυτής ταύτης της ιδίας, όπως αποτρέψετε κάθε δραστηριότητα ΑΠΕ, η οποία θα άλλαζε τις υφιστάμενες οικολογικές ισορροπίες της;
Ο ερωτών Βουλευτής ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

  Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις