Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ζωντανά από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας

Δημοσιεύτηκε

στις

1828

Δείτε σήμερα σε πρώτη ζωντανή μετάδοση από την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Κατούνας τον Πανηγυρικό εσπερινό μετ΄ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

YouTube player

Αύριο Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου Μνήμη του Εν Αγίοις Πατρός ημών ΝΙΚΟΛΑΟΥ επισκόπου μύρων της Λυκίας του θαυματουργού εορτάζει, Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΑΤΟΥΝΗΣ Έτος Ιδρύσεως 1632
Πρόγραμμα πανηγύρεως Ιερά Μονής Αγίου Νικολάου
Την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το απόγευμα και ώρα 5:00μμ. Θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.
Την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου το πρωί και ώρα 7:00π.μ. θα ψαλλεί ο Όρθρος της εορτής και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος.
Το απόγευμα και ώρα 5μμ θα ψαλλεί η παράκλησης του Αγίου.

Άγιος Νικόλαος το χωριό
Έτσι ονομάζεται ο συνοικισμός 5 χιλιόμετρα έξω από την Κατούνα ανάμεσα από τον Αετό και τον Κωνωπίνα. Ο Συνοικισμός αυτός, ονομάζεται πρόσφυγα ή προσφυγικά, λόγω του ότι κατοικείται από πρόσφυγες ανθρώπους, που έφυγαν από τη γενέτειρά τους την περιοχή του Πόντου της και της Μικράς Ασίας και εγκαταστάθηκαν το 1922 μετά από απερίγραπτες ταλαιπωρίες. Το ελληνικό κράτος τότε ανάλογα με τις δυνατότητες της εποχής τους αποκατέστησε τη Δεκαετία 1922-1932, έως το 32 ήταν άστεγοι.
Προτίμησαν αυτές τις περιοχές για να αποφύγουν τον εκτουρκισμό, για να μείνουν χριστιανοί ορθόδοξοι.
Το Μοναστήρι
Το όνομα φυσικά το πήρε από το μοναστήρι του Άγιου Νικόλαου που προϋπήρχε, το ιστορικό αυτό μοναστήρι που προσέφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στην ακμή του στην επαναστατική περίοδο κατά των Τούρκων κυρίως το 1822 στην μεγάλη και νικηφόρα μάχη των ξηρομεριτών.
Αυτός που έκτισε το μοναστήρι φέρεται είναι ο Ευγένιος Γιαννακόπουλος και από την επιγραφή εντός του Ναού, το μοναστήρι ιδρύθηκε το έτος 1692 επί Πατριάρχου Καλλίνικου Β του Ακαρνάνος.Στο μοναστήρι υπάρχει γύρω-γύρω τείχος και μια πύλη. Το τείχος και τα κελιά σήμερα είναι σχεδόν έτοιμα ανακατασκευάστηκαν από τους ίδιους τους περήφανους κατοίκους του συνοικισμού.
Αρχικός εδώ είχαν φθάσει περίπου στις 70 οικογένειες. Μόνο 16 οικογένειες έμειναν, οι οποίοι ζούσαν πολύ φτωχικά. Με τον καιρό όμως η ζωή τους βελτιώθηκε με την καλλιέργεια της γης και την κτηνοτροφία. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η κτηνοτροφία, αιγοπρόβατα, βοοειδή και γουρούνια. Άνθρωποι πρόσχαροι, καλοσυνάτοι, ανοιχτόκαρδοι, με φωνή μαλακή, απαλή. Οι άνθρωποι από τα πρόσφυγα ήταν σχεδόν πάντα χαμηλών τόνων και σιγά-σιγά εισχωρούσαν στην κοινωνία της Κατούνας και της γύρω περιοχής. Η πραγματικότητα είναι πως σήμερα γύρω στα 40 άτομα ζουν στο συνοικισμό μόνιμα μαζί με τα μικρά τους. Τα σπίτια είναι περίπου 30. Τα παιδιά που υπάρχουν πηγαίνουν στα σχολεία της Κατούνας.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις