Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Ζητούνται υποψήφιοι , όραμα και ελπίδα!

Δημοσιεύτηκε

στις

8

Άλλη μια εκλογική αναμέτρηση βρίσκεται προ των πυλών αλλά η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν είναι εκρηκτική, δεν κρύβει ένταση αλλά μάλλον ανασφάλεια και αμηχανία. Τίποτα δε θυμίζει προεκλογική ατμόσφαιρα του παρελθόντος. Συγκεχυμένη η εικόνα όλων των παρατάξεων που μοιάζουν αδύναμες να παρουσιάσουν έναν ολοκληρωμένο συνδυασμό. Ζητούνται επειγόντως υποψήφιοι να στελεχώσουν συνδυασμούς που προς το παρόν μοιάζουν αδύναμοι. Συγκεκριμένα ζητούνται άτομα να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην πολιτική σκηνή με σκοπό να ανανεωθεί το πολιτικό σκηνικό αλλά ο απώτερος στόχος είναι  η ενίσχυση ενός πιο θετικού προφίλ των επικεφαλής των παρατάξεων που αντιπροσωπεύουν στην ουσία τον πολιτικό κόσμο του διεφθαρμένου  παρελθόντος.
Τίποτα δε θυμίζει προεκλογική ατμόσφαιρα του παρελθόντος αλλά στην πραγματικότητα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Προγράμματα που αφορούν μελλοντικά έργα στους δήμους δεν υπάρχουν. Οράματα που φιλοδοξούν να κάνουν την αλλαγή και να δώσουν ελπίδα στους Έλληνες του μνημονίου μέσα από την εκ βάρθρων αναδιοργάνωση των τοπικών κοινοτήτων απουσιάζουν. Η ελπίδα δε χωρά σε μια χώρα όπου ο μοναδικός τρόπος πειθούς των πολιτών είναι η κατινιά. Τα  μέλη των συνδυασμών δεν υπόσχονται ελπίδες , αρέσκονται στο  να λασπολογούν τους ήδη εκλεγμένους δημάρχους. Έργο μάλιστα των μεγαλύτερων εχθρών των τωρινών αιρετικών τοπικών αρχόντων είναι η κατασυκοφάντησή τους. Επιδίωξή τους να ανατραπεί το παλαιοκομματικό καθεστώς αλλά όχι με οραματισμούς και καινοτόμες ιδέες μόνο μέσα από τη λασπολογία και την υποβάθμιση του έργου των αντιπάλων. Πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η κριτική όταν περιορίζεται στον εντοπισμό των λαθών χωρίς καμία πρόταση για τη διόρθωσή τους;
Στους περισσότερους δήμους φήμες κυκλοφορούν, φήμες διαρρέουν ότι οι υποψήφιοι τα πηγαίνουν καλά, ότι θα σαρώσουν, ότι θα κάνουν περίπατο στις επερχόμενες εκλογές. Φήμες που κυκλοφορούν από τους παρατρεχάμενους των αρχηγών των συνδυασμών και έχουν σκοπό να προκαταλάβουν τους ψηφοφόρους υπέρ τους. Από τις μικροπολιτικές τακτικές τους δε λείπουν και τα ταξίματα όποτε και όπου τους παίρνει φυσικά. Εύκολος στόχος οι φτωχοί που ονειρεύονται ένα μεροκάματο σαν μάννα εξ ουρανού. Πιο δύσκολος στόχος οι βολεμένοι που υπολογίζουν με προσεχτικά βήματα που πρέπει να κατευθυνθούν ώστε να εξασφαλίσουν για ακόμη μια φορά τη βολή τους. Εδώ οι συμμαχίες οργανώνονται με κριτήριο οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Νικητής ο υποψήφιος που θα κάνει την καλύτερη προσφορά. Τελευταία κατηγορία υποψηφίων αυτοί που θέλουν πραγματικά την αλλαγή. Εγκλωβισμένοι όμως στην αήθεια της τοπικής πολιτικής σκηνής θα καταλήξουν να ψηφίσουν το λιγότερο κλέφτη, το λιγότερο αχρείο, το λιγότερο λαμόγιο.
Είναι ολοφάνερο ότι οι εκλογές που επέρχονται θα θυμίσουν μια απ’τα ίδια…

Παναγιώτα Ντέκα
Φιλόλογος

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *