Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτημα για τις Ενεργειακές Κοινότητες Δυτικής Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε

στις

220

 

Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη,

Πολλά είναι τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών που αφορούν την τύχη του μεγαλεπήβολου έργου των ενεργειακών κοινοτήτων στη Δυτική Ελλάδα. Ένα έργο που ανακοινώθηκε, διαφημίστηκε, χειροκροτήθηκε, βραβεύτηκε, πριν όμως ακόμη λάβει οριστική αδειοδότηση.

Η αρχική ιδέα της εξοικονόμησης ενέργειας για τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ, τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη Δυτική Ελλάδα, που ξεκίνησε το 2018, όταν και πρωτοψηφίστηκε ο νόμος, ήταν στη σωστή βάση. Η πρωτοβουλία ήταν να δημιουργηθεί ένας φορέας με τη συμμετοχή των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ όλης της περιφέρειας, με στόχο την ενεργειακή αυτονομία.

Αρκετές συσκέψεις έγιναν τόσο με τους εν δυνάμει συμμετέχοντες όσο και με το αρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να βρεθεί η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομούσαμε το εγχείρημα. Μια πρωτοβουλία όμως, η οποία λόγω της ανωριμότητας του νεοσυσταθέντος πλαισίου των ΑΠΕ, αλλά και των δικλείδων που εμπεριείχε, απέτρεψε τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στην προσπάθεια αυτή.

Advertisement

Με την πάροδο του χρόνου, το πλαίσιο των ΑΠΕ διαφοροποιήθηκε και το εγχείρημα της δημιουργίας των ενεργειακών κοινοτήτων στη Δυτική Ελλάδα ψηφίστηκε το 2021 από το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την πλειοψηφία των παρατάξεων, στη λογική της ενεργειακής αυτονομίας.

Τέσσερα χρόνια μετά, το έργο με τη φιλοσοφία που είχε ξεκινήσει ως καθαρός ενεργειακός συμψηφισμός είναι μετέωρο και υπάρχει ο κίνδυνος να μην λάβει την πολυπόθητη προσφορά σύνδεσης. Παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφερειακής Αρχής για κατάθεση πλήρους φακέλου, την προτεραιότητα στη λήψη όρων, και την κατά γράμμα τήρηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, το έργο καθυστέρησε να λάβει όρους σύνδεσης, την ίδια στιγμή που έργα πρωτοβουλίας ενώσεων στην Περιφέρεια (παράλληλα χρονικά) ολοκλήρωσαν το αδειοδοτικό τους κομμάτι.

Έρχεται τώρα το αρμόδιο Υπουργείο, μέσω της αρμόδιας Υπουργού, και ανακοινώνει στην Πάτρα το νέο πλαίσιο του Virtual Net Billing (ταυτοχρονισμένος συμψηφισμός), που επιβάλλει το πρόγραμμα «Απόλλων» και το οποίο είναι το μοναδικό στο οποίο υπάρχει πιθανότητα να ενταχθεί το εγχείρημα. Ένα νομοσχέδιο σε τελείως διαφορετική φιλοσοφία όσον αφορά τον συμψηφισμό της ενέργειας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εμπεριέχει τα οφέλη προς τους δικαιούχους που παρείχε ο αρχικά προβλεφθέν σχεδιασμός.

Εγείρονται λοιπόν τα εξής ερωτήματα:

Γιατί καθυστέρησε τόσο πολύ να λάβει όρους σύνδεσης το κατά πλήρη χρονική προτεραιότητα έργο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας;
Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας αυτά τα τέσσερα χρόνια με τις συνεχείς αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των έργων ΑΠΕ, και πώς έπραξε προκειμένου να διαφυλάξει την χρονική προτεραιότητα του έργου;
Ποια είναι η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής στους οργανισμούς και τις ενώσεις που θυσίασαν το χρονικό διάστημα που πέρασε την αυτόνομη ένταξή τους στο καθεστώς net metering, προκειμένου να πλαισιώσουν τον σχεδιασμό της Περιφέρειας;
Ποιος θα τους αποζημιώσει για την καθυστέρηση στην ενεργειακή τους αυτονομία;
Ο ερωτών
Μπαλαμπάνης Νικόλαος
Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας

Advertisement
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις