Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Ερωτήσεις προς Βίκτωρα Ελιέζερ της Κατερίνας Σχισμένου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την επίθεση της Χαμάς, 7 Οκτωβρίου 2023.

Δημοσιεύτηκε

στις

79

1. Μετά από έναν χρόνο από την επίθεση της Χαμάς στο κράτος του Ισραήλ τι θα θέλατε να σχολιάσετε;
– Στις 7 Οκτωβρίου 2023, το Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο του τρόμου και της βαρβαρότητας. Σκηνές φρίκης εξελίσσονται σε πόλεις και χωριά του Νοτίου Ισραήλ, εκεί όπου επέδραμαν χιλιάδες τρομοκράτες της Χαμάς, τα ξημερώματα εκείνου του Μαύρου Σαββάτου της 7ης Οκτωβρίου 2023. Γονείς και παιδιά σφαγιάστηκαν, νέοι και νέες βιάστηκαν, άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί! Με την επώδυνη διαδικασία της ταυτοποίησης των πτωμάτων διαπιστώνεται ότι 1200 άνθρωποι άγρια δολοφονήθηκαν, 250 άνδρες, γυναίκες και παιδιά αρπάχτηκαν ως όμηροι και μεταφέρθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, χιλιάδες οι τραυματίες.
Ένα χρόνο μετά, ο πόνος και η θλίψη είναι αποτυπωμένα αισθήματα στη ψυχή των Ισραηλινών και των Εβραίων όλου του κόσμου. Το Ισραήλ διεξάγει έναν πολυμέτωπο αγώνα για την επιβίωση του. Δεν διεκδικεί τίποτε παρά την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών του.
Η ιστορία διδάσκει ότι ο Εβραϊκός λαός, μετά από κάθε δυσκολία που αντιμετώπισε στο διάβα των αιώνων – από τους διωγμούς των Ρωμαίων μέχρι τα πογκρόμ της Ισπανίας και της Ρωσίας, ακόμη και μετά το Ολοκαύτωμα των 6.000.000 Εβραίων – γνώριζε τον τρόπο για να «σηκωθεί», να χαράσσει τον επώδυνο και δύσκολο δρόμο της ανασυγκρότησης, της ανάπτυξης και της προόδου. Οι Ισραηλινοί πολίτες, ακόμη και μετά το τραύμα της 7ης Οκτωβρίου, αποκρούουν με αποφασιστικότητα την επιθετικότητα του τρόμου που διαχέεται από το Ιράν και τους δορυφόρους του, τη Χεσμπολά και τη Χαμάς, για να διασφαλίσουν το μέλλον του Εβραϊκού κράτους, το προπύργιο της Δημοκρατίας στην Μέση Ανατολή.
2. Ποια η τύχη των ομήρων;
– Δυστυχώς, στα έγκατα της Γάζας, στα χέρια των τρομοκρατών της Χαμάς, κρατούνται ακόμα 101 Ισραηλινοί όμηροι. Άγνωστη η τύχη τους, αφού σε κανένα διεθνή οργανισμό δεν έχει επιτραπεί η πρόσβαση ώστε να ελεγχθεί αν είναι ζωντανοί η πεθαμένοι και σε ποια κατάσταση βρίσκονται. Και ξέρετε κυρία Σχισμένου, εντυπωσιάζομαι από την ευκολία που διεθνείς οργανισμοί που είναι εντεταλμένοι για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σπεύδουν με περισσή ευκολία να καταδικάσουν το Ισραήλ για τις επιθέσεις στη Γάζα, αλλά αδιαφορούν επιδεικτικά και προκλητικά, επί 365 ημέρες, για τις συνθήκες κράτησης 101 Ισραηλινών ομήρων τους οποίους η Χαμάς χρησιμοποιεί ως λάφυρα πολέμου. Τους χρησιμοποιούν ως ασπίδα προστασίας, ακριβώς όπως κάνουν και με τους Παλαιστινίους πολίτες της Γάζας δημιουργώντας κάτω από τα ίδια τους τα σπίτια σήραγγες ανεφοδιασμού, και στρατιωτικές εγκαταστάσεις για να πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό στο Ισραήλ.
3. Υπάρχει επόμενη μέρα ή επόμενες μέρες με την προοπτική κάποιας λύσης;
-Θα σας πω το εξής: Το Ισραήλ δεν διεκδικεί σπιθαμή γης, ούτε στη Λωρίδα της Γάζας ούτε στο Νότιο Λίβανο. Είναι ένας πόλεμος τον οποίο δεν επέλεξε το Ισραήλ. Στις 7 Οκτωβρίου 2023 η Χαμάς επιτέθηκε και εισέβαλε στο Νότιο Ισραήλ και στις 8 Οκτωβρίου η Χεσμπολά ξεκίνησε να βομβαρδίζει το Βόρειο Ισραήλ με συνέπεια 80.000 Ισραηλινοί να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετακινηθούν στο κέντρο της χώρας. Πρόσφυγες δηλαδή μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Υποθέτω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κανένα ευνομούμενο κράτος δεν θα μπορούσε να ανεχθεί μια τέτοια κατάσταση. Ο πόλεμος λοιπόν θα τελειώσει όταν απελευθερωθούν οι 101 όμηροι και όταν οι 80.000 κάτοικοι του Βορείου Ισραήλ μπορέσουν να γυρίσουν στα σπίτια τους ασφαλείς. Και ξέρετε, η ιστορία διδάσκει ότι στην Ευρώπη οι πόλεμοι σταματούν μόνο με πολιτική συμφωνία μεταξύ των νικητών και των ηττημένων. Με επώδυνους όρους, αλλά με συμφωνία. Στην Μέση Ανατολή δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Από το 1948 που ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ, Αραβικά κράτη, τρομοκρατικές οργανώσεις και το Ιράν διεξάγουν έναν ανηλεή πόλεμο μέχρι να πετύχουν το στόχο που οι ίδιοι διακηρύσσουν: Να σβήσουν το Εβραϊκό κράτος από το χάρτη της Μέσης Ανατολής. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται για μια υπαρξιακή απειλή για τον λαό του Ισραήλ. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία με τις διμερείς συμφωνίες ειρήνης , τα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, και το Μαρόκο που υπέγραψαν πρόσφατα τις συμφωνίε του Αβραάμ, απολαμβάνουν τους καρπούς της ειρήνης με το Ισραήλ. Οι άλλοι, όπως είπε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ισραήλ Γκόλντα Μέιρ, όταν αγαπήσουν τα παιδιά τους περισσότερο από όσο μισούν τα δικά μας, τότε θα δείξουν ότι επιθυμούν την ειρήνη.
4. Κάνατε πρόσφατα ένα ταξίδι στο Ισραήλ και συναντήσατε ανθρώπους που έχασαν τους δικούς τους την 7η Οκτωβρίου 2023. Τι θα θέλατε να τους πείτε;
– Ελπίζουμε και ευχόμαστε ότι σύντομα οι 101 Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται ακόμα στα έγκατα της Γάζας να απελευθερωθούν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τελικά να ηττηθούν η υστερία και ο φανατισμός εναντίον του κράτους του Ισραήλ, ώστε Ισραηλινοί και Άραβες να πάψουν να θρηνούν τα παιδιά τους.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *