Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Σε “κλοιό” περισσότεροι από 40.000 επαγγελματίες

Δημοσιεύτηκε

στις

123

Η ώρα να αποπληρωθούν τα ποσά για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή περισσότεροι από 600.000 επαγγελματίες πλησιάζει, υπάρχει όμως και ένας αριθμός εξ’ αυτών που θα πληρώσει την… ενίσχυση πολύ πιο ακριβά από ό,τι ίσως περίμενε. Και αυτό γιατί στον κλοιό των ελεγκτικών αρχών βρίσκονται πάνω από 40.000 επιχειρήσεις που όπως όλα δείχνουν έλαβαν παράνομα τα ποσά της Επιστρεπτέας και τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να τα επιστρέψουν και μάλιστα… εντόκως.
Αυτή την στιγμή υπό αυστηρό έλεγχο βρίσκονται σχεδόν 43.400 Α.Φ.Μ. τα οποία ναι μεν έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, όμως όπως προκύπτει από τις αλλεπάλληλες διασταυρώσεις στοιχείων είτε ευθύς εξαρχής δεν είχαν αυτό το δικαίωμα, είτε αφού την ενθυλάκωσαν δεν τήρησαν τους όρους που είχαν τεθεί.

Τι θα πληρώσουν όσοι εντοπίστηκαν με παρανομίες
Μέσα τις διασταυρώσεις χτύπησε, λοιπόν, «καμπανάκι» για χιλιάδες επαγγελματίες που μοιάζει να παραβίασαν την ρήτρα απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους. Όσοι εντοπίστηκαν για παρανομίες απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με επιστροφή του ποσού που πήραν και μάλιστα εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.
Η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων. Σύμφωνα με τις οδηγίες:
Γίνεται άμεσα απαιτητό το σύνολο της χορηγηθείσας ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση δεν είναι δικαιούχος ή δεν τήρησε τους όρους της απόφασης για τη διατήρηση του προσωπικού.
Το υπερβάλλον ποσό της ενίσχυσης στην περίπτωση που η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού από το χορηγηθέν επιστρέφεται εντόκως από την ημερομηνία χορήγησης της ενίσχυσης, με το επιτόκιο ανάκτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα ανωτέρω ισχύουν και για την επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης, σε περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Στην περίπτωση που έχει εκδοθεί τίτλος είσπραξης του επιστρεπτέου ποσού και η σχετική ταυτότητα οφειλής και από τον έλεγχο προκύψει ότι:

Η επιχείρηση δεν ήταν δικαιούχος της ενίσχυσης: Τότε το επιστρεπτέο ποσό που βεβαιώθηκε διαγράφεται και ταυτόχρονα εκδίδεται νέος τίτλος είσπραξης για την άμεση επιστροφή του συνόλου της ενίσχυσης εντόκως, ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό.
Η επιχείρηση είναι δικαιούχος μικρότερου ποσού ενίσχυσης: Υπολογίζεται από την ΑΑΔΕ το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό που έλαβε ο δικαιούχος. Το υπερβάλλον ποσό που τυχόν καταβλήθηκε έναντι του αρχικού τίτλου είσπραξης δεν επιστρέφεται, αλλά πιστώνεται στην οφειλή που προκύπτει από τον νέο τίτλο είσπραξης.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χάνουν την έκπτωση 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Πότε αρχίζει η αποπληρωμή
Όπως και να έχει, η ώρα της πληρωμής έφτασε για τους 605.530 δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής οι οποίοι μπορούν πλέον να βλέπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ αναρτημένα τα «ραβασάκια» με τον τελικό λογαριασμό.
Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης παραμένει η 29η Ιουλίου 2022, με τις δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού να είναι 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις.
Έως τις 29 Ιουλίου οι δικαιούχοι θα έχουν και τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην εφάπαξ καταβολή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως αυτό υπολογίστηκε από τις υπηρεσίες και να επωφεληθούν της έκπτωσης 15% επί του συνολικού ποσού.

Τι ποσά επιστρέφουν οι επαγγελματίες
Τι ποσοστά όμως επί των ενισχύσεων που έλαβαν θα πρέπει να επιστρέψουν οι υπόχρεοι;
α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, τα ποσοστά «επιστροφής» διαμορφώνονται σε:
25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,
33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων και
50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, τα ποσοστά «επιστροφής» διαμορφώνονται σε:

Advertisement

25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων,
33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.
Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν, σταδιακά κατά τη βεβαίωση, στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή Ο Λογαριασμός μου.
Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Πηγή: enikonomia.gr Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *