ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ
Ελγίνεια μάρμαρα : Μήπως ήρθε η ώρα της …επιστροφής;

Γράφει ο Θωμάς Τζουβάρας
Στο τελευταίο φύλλο της Sunday Times υπήρχε ένα άρθρο με τίτλο «Επιστρέψτε τα αυτοκρατορικά λάφυρα. Η απομίμηση είναι επίσης σέξι – Τέλεια αντίγραφα, 3D μαγικά και τέχνη σε περιοδεία μπορούν να αναδείξουν τα θαύματα του κόσμου». Η αρθογράφος του κειμένου αυτού… Sara Baxter. Στο άρθρο αυτό, πέρα από τα χιλιο-ειπωμένα επιχειρήματα της σημασίας του να βρίσκονται τα μάρμαρα αυτά στο μουσείο της Ακρόπολης (χωρίς να θέλω να τα υποτιμήσω) αναφέρθηκαν και κάποια άλλα εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία.
Κάποια μουσεία έχουν αρχίσει τις επιστροφές ανάμεσα τους το Βρετανικό
Το Βρετανικό Μουσείο έχει επιστρέψει μπρούτζινα αγάλματα από το Μπενίν πίσω στην Νιγηρία, ενώ το Victoria and Albert Museum έχει επιστρέψει με την σειρά του την στήλη του αυτοκράτορα Τραϊανού εκεί που ανήκει καθώς επίσης και κάποιους θησαυρούς που είχαν κλαπεί από την Αιθιοπία πίσω σε αυτούς. To αμερικανικό μουσείο The Smithsonian επέστρεψε με την σειρά του ινδιάνικα έργα τέχνης για κάποιο διάστημα ενώ την ίδια πρόθεση έχει εκφράσει και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν περί επιστροφής εκθεμάτων στις χώρες προέλευσης τους.
Η χρόνια αντιπαράθεση και η λύση που πλέον …υπάρχει
Από την μία έχουμε την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα γιατί ανήκουν εδώ και όχι στους «κλέφτες» Βρετανούς εκτοξεύοντας διάφορες εθνικιστικές κορώνες πολλές φόρες μέσα στο δίκαιο αίτημα της επιστροφής. Από την άλλη το Βρετανικό Μουσείο λέει ότι δεν αμφισβητεί την προέλευση τους, δεν την υποτιμά αλλά τα μάρμαρα αυτά αποτελούν μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, επομένως αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει μέρος που να μπορεί να τα προστατέψει τα «φυλλάσουν» εκείνοι. Το τελευταίο κρίνεται άκυρο εδώ και μια δεκαετία περίπου καθώς από το 2009 υπάρχει το Μουσείο της Ακρόπολης όπου υπάρχουν τα εναπομείναντα μάρμαρα και γλυπτά.
Το μουσείο της Ακρόπολης μπορεί να δεχτεί και να διατηρήσει τα Ελγίνεια μάρμαρα ενώ παράλληλα το Βρετανικό Μουσείο να κρατήσει πιστά αντίγραφα ή αναπαράσταση τους μέσω 3D όπως συμβαίνουν και με τα υπόλοιπα που επιστράφηκαν πίσω. Αυτό βοηθάει τα εκθέματα να αποφύγουν τον «ανταγωνισμό» που υπάρχει από εκθέματα διαφορετικών πολιτισμών και εποχών που υπάρχουν στο Βρετανικό Μουσείο και να αναδειχθούν στο έπακρο. Η Ελλάδα έχει πλέον επιχειρήματα και δυνατότητες να τα φέρει πίσω. Αν πάλι θα τα αξιοποιήσει όχι μόνο για το οικονομικό κέρδος αλλά και για την πολιτισμική μόρφωση του έθνους μας αυτό είναι … άλλη κουβέντα.