Εγκατάλειψη από πλευράς πολιτείας των κτηνοτρόφων και ειδικά της εκτατικής κτηνοτροφίας

Εγκατάλειψη από πλευράς πολιτείας των κτηνοτρόφων και ειδικά της εκτατικής κτηνοτροφίας

Τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού σε όλη τη χώρα αλλά και συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον χειρότερο τρόπο την εγκατάλειψη από πλευράς πολιτείας των κτηνοτρόφων και ειδικά της εκτατικής κτηνοτροφίας στην τύχη της.
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε καμία περίπτωση δεν συγκροτούν ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης που απαιτείται για την αναχαίτηση και τον έλεγχο της νόσου.
Η ρευστότητα τον κτηνοτρόφων δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα πολλά πλήγματα, όπως αυτό με τις εξισωτικές αποζημιώσεις, χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι για αυτό, αλλά το νέο σχέδιο δράσης για τους βοσκοτόπους της ΕΕ και της Κυβέρνησης.
Στην Αιτωλοακαρνανία συγκεκριμένα, έχουν εντοπιστεί πολλές εστίες με ύποπτα αποτελέσματα και έχουν επιβεβαιωθεί δεκάδες εστίες στις περιοχές του Θέρμου, του Ορεινού Βάλτου και του Ξηρόμερου. Σύμφωνα με δημοσιεύματα αναφέρθηκαν τουλάχιστον 500 νεκρά ζώα από καταρροϊκό πυρετό στον Βάλτο και μόνο το 10% των κοπαδιών δεν έχουν προσβληθεί στον Δήμο Ακτίου Βόνιτσας.
Πέρα όμως από την ζημιά αυτή, οι αγρότες φοβούνται να δηλώσουν τα ζώα γιατί αυτό θα συνοδευτεί με υποχρεωτικό περιορισμό στους στάβλους και επιβάρυνση τους με αγορά ζωοτροφών τη στιγμή που δεν μπορούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας, να καλύψουν τα απαραίτητα.
Ένα άρτιο και ολοκληρωμένο σχέδιο – πρόταση για την καταπολέμησή και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου πρέπει να περιλαμβάνει:
 Ικανό αριθμός συνεργείων ψεκασμού, επιστημόνων και κτηνιάτρων που θα καταγράφει τις προσβεβλημένες εκτροφές θα προβαίνει σε αιμοληψίες και στην καταγραφή των νεκρών ζώων και θα εφαρμόζει τις προσήκουσες και ενδεδειγμένες θεραπείες.
 Επιδότηση φαρμάκων, εντομοαπωθητικών στους κτηνοτρόφους;
 Χορήγηση δωρεάν ζωοτροφών στις εκμεταλλεύσεις που προσβλήθηκαν από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.
 Θα πρέπει να διερευνηθεί, ταυτόχρονα, η ύπαρξη και η καταλληλότητα εμβολίου
Για να υλοποιηθούν οι θεμελιώδεις αυτές προϋποθέσεις απαιτείται μεγαλύτερος προϋπολογισμός, ορθολογικά κατανεμημένος, με επιστημονικά κριτήρια, για τις πληγείσες περιοχές.
Απαιτείται επίσης, η αποζημίωση των παραγωγών, τόσο για τα νεκρά ζώα, όσο και για την απώλεια παραγωγής που επιφέρει η νόσος στα ζώα που επιβίωσαν. Η οικονομική ζημία των παραγωγών και κατ επέκταση της περιοχής είναι τεράστια.
Αν δεν αντιμετωπιστεί η επιδημία σε αυτό το στάδιο, παρά το γεγονός ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, οι συνέπειες της θα πλήττουν τους παραγωγούς και την περιοχή για πολλά χρόνια.
Η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ανίκανη να αντιμετωπίσει κρίσιμες καταστάσεις και φανερώνει το σκληρό της πρόσωπο απέναντι στον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής.
Η μόνη διέξοδος είναι μια κυβέρνηση της Αριστεράς η οποία δεσμεύεται να σκύψει πάνω στα προβλήματα των παραγωγών , του μόχθου τους και των αγωνιών τους με σκοπό την ανάταση της παραγωγής.

ΟΜ ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ Αμφιλοχίας –Kίνηση Ενεργών Πολιτών Δήμου Αμφιλοχίας για την Ανατροπή και την Αναγέννηση

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*