Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίμηνη παράταση στα τέλη κυκλοφορίας – Market PassΠοιοι οι δικαιούχοι

Δημοσιεύτηκε

στις

165

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στο food pass ή αλλιώς Market Pass και αποκάλυψε ότι θα δοθεί παράταση δύο μηνών στα τέλη κυκλοφορίας.
Διευκρινίσεις για το ποιοι και πότε θα εισπράττουν το market pass έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις» ενώ ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση στα τέλη κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023.
«Δεν ακολουθούμε επιδοματική πολιτική, μειώνουμε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, είπε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι σήμερα έχουμε 3 δισ. λιγότερους φόροι και εισφορές από το 2018. «Βοηθάμε τα χαμηλότερα εισοδήματα και τη μεσαία τάξη, είπε».

Market Pass: Ποιοι και πότε θα εισπράττουν το επίδομα για τα ψώνια
Την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική διάταξη για το Market Pass, το επίδομα για αγορές τροφίμων από τα σούπερ μάρκετ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού το Σάββατο. Θα ψηφιστεί την Τετάρτη 21/12.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου, η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους πρόκειται να ανοίξει στα μέσα Φεβρουαρίου στο gov.gr, και οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στο τέλος του ίδιου μήνα.
Παντοπωλεία σούπερ μάρκετ ζαχαροπλαστικής καταστήματα αρτοποιεία και καταστήματα τροφίμων λαϊκές αγορές.
Η άυλη ψηφιακή κάρτα, στα πρότυπα του Fuel Pass, θα καλύπτει αγορές στο λιανικό εμπόριο τροφίμων σε σούπερ μάρκετ, ζαχαροπλαστεία,αρτοποιεία, καταστήματα τροφίμων κ.α. αλλά και λαϊκές αγορές.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας «Δεν είναι μόνο για τρόφιμα αλλά για όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε αυτούς τους χώρους».
Ακόμα ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι το ποσό θα πιστώνεται ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας, στην κάρτα κάθε μήνα και αν δεν χρησιμοποιηθεί δεν θα χάνεται αλλά θα μετακυλείται στον επόμενο μήνα. Για κατάθεση του ποσού στην τράπεζα, οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν το 80% του ποσού σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Οι αιτήσεις και οι δικαιούχοι του νέου food pass
Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το Food Pass θα μοιάζει με το fuel pass. Επομένως, θα πρέπει οι δικαιούχοι να κάνουν αίτηση για να το λάβουν, δίνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία.

Έτσι, οι δικαιούχοι που θα κριθούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια, θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr και να επιλέξουν την ειδική κατηγορία που θα διαμορφωθεί. Θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστούν τους κωδικούς Taxisnet.
Αν η αίτηση θα μπορεί να γίνει και στα ΚΕΠ χωρίς κωδικούς Taxisnet παραμένει άγνωστο για την ώρα. Πάντως, η πλατφόρμα στο fuel pass ζητούσε να συμπληρώσετε και επικαιροποιήσετε τα στοιχεία σας:

Διεύθυνση email
Αριθμό κινητού τηλεφώνου
Αριθμό προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού
Για το Fuel Pass η πίστωση της ενίσχυσης στην άυλη ψηφιακή κάρτα γινόταν εντός ολίγων ημερών από την ημερομηνία επιτυχούς παραλαβής και επεξεργασίας της αίτησης της/του δικαιούχου από το Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα της επιλογής της/του.

Advertisement

Με δύο τρόπους η πληρωμή του Food Pass
Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις του υπ. Οικονομικών η καταβολή του Food Pass θα γίνει με δύο τρόπους, παρόμοιους με το Fuel Pass, με τα προβλήματα να είναι παρόμοια.

Ο πρώτος είναι με την άυλη κάρτα, (μετά από αίτηση στο gov.gr) η οποία κάθε μήνα θα έχει μέσα τα λεφτά του market pass, τα οποία θα εξαργυρώνονται στα καταστήματα που έχουν ανακοινωθεί.

Ποιοι θα λάβουν την επιδότηση για το Market Pass
Η επιδότηση θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και είναι έως 16.000 ευρώ για κάποιον που μένει μόνος του και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους.

Το επίδομα θα λάβουν περιλαμβάνουν περί τα 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά με περίπου 8,5 εκατομμύρια μέλη. Το συνολικό κόστος του μέτρου για του έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Τα μηνιαία όρια της επιδότησης – Αναλυτικά παραδείγματα
Το μηνιαίο όριο αγορών για ένα άτομο είναι 220 ευρώ, ποσό που θα αυξάνεται με επιπλέον 100 ευρώ για κάθε άλλο μέλος και έως τα 1.000 ευρώ αγορών.
Μηνιαίο όριο αγορών και ύψος ενίσχυσης, παραδείγματα:
• Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι χωρίς τέκνα: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση
• Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση
Με βάση τα ανωτέρω η ενίσχυση ανέρχεται για τους έξι μήνες σε 312 ευρώ για την οικογένεια με δύο παιδιά, 192 ευρώ για ένα ζευγάρι, ενώ μια πολύτεκνη οικογένεια με τέσσερα τέκνα λαμβάνει 432 ευρώ.

Advertisement
Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *