Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Γιώργος Φακίτσας: Η Αγροτική Παραγωγή στα χρόνια της Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε

στις

46

Με αφορμή κείμενα για την αγροτική παραγωγή και την παραγωγική ανασυγκρότηση του Δήμου Αμφιλοχίας τα οποία, στα πλαίσια της προεκλογικής περιόδου, είδαν το φως της δημοσιότητας και φιλοδοξούν, έστω και πρόσκαιρα, να αποκτήσουν χαρακτήρα προεκλογικών δεσμεύσεων, προκύπτει η υποχρέωση υπενθύμισης ορισμένων καθοριστικών στοιχείων της ευρωενωσιακής πραγματικότητας.
Καταρχάς, η αγροτική παράγωγη της Ελλάδας, της χώρας δηλαδή που ανήκει διοικητικά, πολιτικά και οικονομικά ο Δήμος Αμφιλοχίας, προσδιορίζεται από την  Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα ευεργετήματα της εφαρμογής της αποτυπώνονται στα επίπεδα εισαγωγών αγροτικών προϊόντων και στην κατάσταση των ίδιων των παραγωγών. Εισάγουμε κρέας και συνολικά  ζωοκομικά προϊόντα που ξεπερνούν τα 2 δις το χρόνο, εισάγουμε μαλακό σιτάρι, όσπρια, ζωοτροφές, κηπευτικά κ.ά. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να παράγει την πλειοψηφία των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για τις διατροφικές και άλλες ανάγκες του λαού μας.
Η νέα Κ.Α.Π. 2014-2020 έρχεται  για να ολοκληρώσει το έγκλημα απέναντι στους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους. Στην Ελλάδα, που το 88% των αγροτικών νοικοκυριών κατέχει έως 100 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης, ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής απαιτεί τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής, πρώτα και κύρια της γης, σε λίγα χέρια. Απαιτεί την επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στον πρωτογενή τομέα. Αυτή τη «στρέβλωση» έρχεται να λύσει η νέα Κ.Α.Π. Τη μαζική και με γρήγορους ρυθμούς καταστροφή της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Οι επιδοτήσεις μειώνονται τουλάχιστον κατά 35%, μειώνοντας δραστικά το εισόδημά αγροτών και κτηνοτρόφων. Θα παραμείνουν έτσι  οι μεγαλοαγρότες, οι καπιταλιστικές αγροτικές επιχειρήσεις, που με χαμηλότερο κόστος παραγωγής θα απορροφούν μεγαλύτερο τμήμα επιδοτήσεων, θα συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή.
Στην αφανισμό εκατοντάδων κτηνοτρόφων στο Δήμο μας θα συμβάλει και ο αποχαρακτηρισμός χιλιάδων στρεμμάτων βοσκοτόπων μιας και δεν θα μπορέσουν να μετατρέψουν τα ειδικά δικαιώματά τους σε εκτατικά, λόγω έλλειψης επαρκών εκτάσεων – βοσκοτόπων. Τα δικαιώματα που δεν θα ενεργοποιηθούν μέσα από αυτή τη διαδικασία, θα περάσουν στο εθνικό απόθεμα. Το κράτος δηλαδή θα αφαιρέσει με αυτόν τον τρόπο τα δικαιώματα από τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους και θα τα διανείμει δωρεάν  στα «νέα τζάκια» της αγροτικής παραγωγής που θα προκύψουν.
Τα παραπάνω, δεν αποτελούν «λάθη», «στρεβλώσεις», «ανικανότητα», ή όπως αλλιώς ονομαστούν, αλλά πολιτική επιλογή απόλυτα σύμφωνη με το χαρακτήρα της συμμαχίας καπιταλιστικών κρατών που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσοι θεωρούν την Ευρωπαϊκή Ένωση μονόδρομο για την «ανάπτυξη» οφείλουν να προσδιορίσουν και το πρόσημό της. Είναι παραπάνω από προφανές ότι στη φυλακή της Ε.Ε. η μόνη ανάπτυξη που μπορεί να προκύψει είναι καπιταλιστική και δεν μπορεί να συμβαδίσει με τα δικαιώματα και τις ανάγκες της πλειοψηφίας του λαού μας.
Η απάντηση στην  πολιτική της Ε.Ε. και των αστικών κυβερνήσεων των κρατών μελών βρίσκεται στην ενίσχυση των γραμμών του αγώνα και του μετώπου πάλης, στην κοινωνική συμμαχία, στην ενίσχυση της πρότασης του Κ.Κ.Ε. για τη Λαϊκή εξουσία και Οικονομία, που θα απαλλάξει τη φτωχή αγροτιά από τα δεσμά της  Ε.Ε., που με τον παραγωγικό συνεταιρισμό πλάι στον κοινωνικοποιημένο τομέα της οικονομίας, και με κεντρικό σχεδιασμό, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ικανοποίηση των αναγκών του λαού.

Γιώργος Φακίτσας
Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος
με την «Λαϊκή Συσπείρωση»
Μέλος της Διοίκησης
του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου
και της Γραμματείας Αιτ/νίας του Π.Α.ΜΕ.

Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *