Connect with us

ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ

Από το «κλείδωμα» της οικονομίας στο “click away” και… κλείσαμε

Δημοσιεύτηκε

στις

31

Χρήστος Μέγας
Η κυβέρνηση κατέφυγε σε ένα σχέδιο «εκτάκτου» ανάγκης, οριζόντιας ισχύος και ανελαστικής εφαρμογής, προκειμένου να συμμαζέψει κάπως τις επιπτώσεις της πανδημίας. Τα απολυταρχικά μέτρα όμως δεν είναι ανάλογα του ιού. Αυτά κατέστησαν ανέφικτα λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, αλλά και από την κάκιστη προετοιμασία της χώρας και τις κυβερνητικές ολιγωρίες το φθινόπωρο.
Με άλλα λόγια, η τωρινή οικονομική κρίση δεν είναι απότοκη μόνο του κορονοϊού, αλλά και της υγειονομικής κρίσης που προκλήθηκε ως αποτέλεσμα της υστέρησης των αρμοδίων και προκειμένου να καλυφτούν οι αδυναμίες των υπευθύνων από την παντελή έλλειψη προετοιμασιών στη διάρκεια της καλοκαιρινής ύφεσης. Χωρίς να παραγνωρίζεται και η πρωθυπουργική αλαζονεία με την δήθεν «νικήτρια χώρα».
Για εξιλέωση στην ύβρη θυσιάζονται τώρα, οριζόντια μάλιστα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μηδέ των αγροτών εξαιρουμένων. Αλλά θα έρθει και η Νέμεσις…
Γιατί η χρονιά για την αγορά δεν χάνεται με την απώλεια του τζίρου και των κερδών ενός δίμηνου «κλειδώματος» προς αντιμετώπιση υπέρτερου κινδύνου: αυτού της προστασίας της υγείας και της ίδιας της ζωής. Άνθρωποι της καθημερινότητας και με ενσυναίσθηση είναι όσοι ανοίγουν συνοικιακά μαγαζιά ή μικρές βιοτεχνίες, στη γειτονιά ζουν, ξέρουν τους καημούς της περιοχής, συμμετέχουν στη λύπη και τη χαρά και είναι κοινωνοί της κοινής προσπάθειας.
Η χρονιά για τους μικρούς επιχειρηματίες, για τα μαγαζιά της γειτονιάς, για τους αγρότες μας χάθηκε όταν, του δίμηνου «κλειδώματος» (Μάρτιος Απρίλιος), ακολούθησε ένα ακόμη δίμηνο υποχρεωτικό λουκέτο (Νοέμβριος- Δεκέμβριος). Και, τέλος, όταν κλείνει η αγορά τα Χριστούγεννα. Την περίοδο που γίνεται έως και το 50% του τζίρου. Και όλα αυτά χωρίς την αναγκαία στήριξη από την πολιτεία καθώς η όποια ενίσχυση (επιστρεπτέα προκαταβολή 5) μετατίθεται για μετά τις γιορτές…
Η επαπειλούμενη καταστροφή:
-Έρχεται σαν θυσία για την προστασία της δημόσιας υγείας, μετά την κυβερνητική αβελτηρία, και ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια της αφροσύνης του περασμένου εξαμήνου (καλοκαίρι-φθινόπωρο).
-Στην κορύφωση δε της κρίσης, δεν άλλαξε η αποτυχημένη τακτική και προχωράμε με γενικεύσεις. Ουδείς αρμόδιος μπαίνει στον κόπο να ξεχωρίσει τα μαγαζιά από τα πολυκαταστήματα με την υψηλή συγκέντρωση πελατείας, τις επιβαρυμένες περιοχές από τις πόλεις με μηδενικά κρούσματα.
Γιατί, τι νόημα έχει η ενιαία αντιμετώπιση ενός πολυώροφου καταστήματος στην Θεσσαλονίκη ή τις Σέρρες, με την Άρτα ή την Κάρπαθο; Ούτε η Σκουφά είναι Ερμού… Είπαν ότι θα κάνουν τον κεντρικό εμπορικό δρόμο της πόλης μας “open mail” και μας αντιμετωπίζουν σαν σκέτο…mail. Η οριζόντια καθήλωση είναι καταστροφική συνταγή.
Η γειτονιά, όπου ήταν εφικτό, θα έπρεπε να λειτουργήσει αυτές τις γιορτές. Σε όσες περιοχές, κυρίως μικρές πόλεις, είχαν ελεγχόμενο αριθμό κρουσμάτων, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας. Με περιορισμό στον αριθμό πελατών, με μέτρο στα δοκιμαστήρια, με μάσκες παντού. Συνήθως, η επίσκεψη στο παπουτσίδικο διαρκεί λιγότερο από την περιποίηση του κομμωτηρίου… Και όσο διατηρείται, και καλώς, η απαγόρευση μετακίνησης από περιοχή σε περιοχή, από Νομό σε Νομό, ούτε διασπορά θα υπήρχε, ούτε αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων ή καταστημάτων.
Αντιθέτως, με την οριζόντια, πανελλαδική και αδιέξοδη απαγόρευση της κυβέρνησης δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός σε βάρος της μικρής ιδιοκτησίας και υπέρ του μεγάλου πλούτου μέσω του e-shopping ή του click away. Η πρακτική αυτή βρήκε απροετοίμαστη τους μικρούς επιχειρηματίες που πόνταραν στην πώληση με προσωπική επαφή, εν αντιθέσει με τους μεγάλους παίχτες της αγοράς…
Η ΝΔ, μετά το χτύπημα Κατρούγκαλου στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες (ασφάλιστρα με βάση τον τζίρο) και την υπερφορολόγηση ΣΥΡΙΖΑ, επέφερε ένα καθοριστικό χτύπημα στους επαγγελματίες και αγρότες.
Και αυτές οι μικρές επιχειρήσεις, με λιγότερους από 10 εργαζόμενους, φτάνουν στην Ελλάδα τα 800.000 νομικά πρόσωπα. Απασχολούν δε 1.550.000 μισθωτούς. Αν σε αυτούς προσθέσουμε κάπου 550.000 αγρότες-επαγγελματίες της γης, έχουμε 2,9 εκ. εργατικό δυναμικό, από ένα σύνολο 4,6 εκ. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι σχεδόν οι 2 στους 3 οικονομικά δραστήριοι πολίτες αποσταθεροποιούνται. Και δει αυτοί που ρισκάρουν στην ελεύθερη οικονομία…
Το λάθος αυτό θα το πληρώσει στην κάλπη ο κ.Μητσοτάκης. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Δεν μας αφορά καν. Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί από αυτούς τους συνανθρώπους μας δεν θα ανοίξουν ξανά. Θα λείψουν οι ίδιοι και τα επαγγέλματά τους όταν μετρηθούμε μετά την πανδημία…
Και από πάνω θα τους κυνηγούν οι τράπεζες, η εφορία, ο ΕΦΚΑ, οι ιδιοκτήτες για τα (μειωμένα) ενοίκια. Τα κόκκινα δάνεια θα αυξηθούν και οι φορολογούμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν τις ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών. Καταστροφικός φαύλος κύκλος δηλαδή. Οπότε δεν μένει παρά η μετανάστευση, το brain drain, η ερήμωση (μετά τα χωριά και οι μικρές πόλεις), το ξεκλήρισμα των αγροτών, η φθορά της χώρας.
Η αδυναμία να διακρίνεις είναι σημαντικό πολιτικό μειονέκτημα. Ελπίζω να προκαλείται από τα υπερμεγέθη δεδομένα των δημοσκοπήσεων και όχι υπό την επίνευση των μεγάλων παιχτών, όσων πωλούν μονοπωλιακά εξ αποστάσεως…


Χ.Μ.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *