Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απόφαση ανοίγει το δρόμο για διεκδίκηση αναδρομικών από το κομμένο ΕΚΑΣ χαμηλοσυνταξιούχων

Δημοσιεύτηκε

στις

45

Παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας για χαμηλοσυνταξιούχο με ποσοστό αναπηρίας 80% που έχασε το μεγαλύτερο μέρος του ΕΚΑΣ για το έτος 2017, εντόπισε το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, το οποίο με σημαντική απόφασή του που αποκαλύπτει το capital.gr, του επιδίκασε αναδρομικά ύψους 1.725 ευρώ.
Η απόφαση είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αφορά ένα ευρύ πλεγμα παλαιών χαμηλοσυνταξιούχων που μετά το 2016 είδαν το ΕΚΑΣ να περικόπτεται δραματικά, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι μετά το 2016 δεν το λαμβάνουν καθόλου.
Η υπόθεση
Ο χαμηλοσυνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 80% ελάμβανε ΕΚΑΣ 230 ευρώ μηνιαίως μέχρι τις 31/12/2016. Μετά από έλεγχο των εισοδημάτων του έτους 2016 διαπιστώθηκε ότι τα εισοδήματά του αποκλειστικά προερχόμενα απο συντάξεις ήταν 7.366,50 ευρώ και διαπιστώθηκε ότι δικαιούται μόλις 86,25 ευρώ απο το ΕΚΑΣ. Ο άνθρωπος προσέφυγε στο αρμόδιο τμήμα του ΕΦΚΑ και ζήτησε ως αντιστάθμισμα για την απώλεια του ΕΚΑΣ την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του νόμου 4411/2016 όντας συνταξιούχος με αναπηρία 80%. Το αιτημα του απορρίφθηκε όμως με το αιτιολογικό ότι εφόσον παιρνει τμήμα του ΕΚΑΣ δεν δικαιούται τα αντισταθμιστικά οφελη της απώλειάς του.

Ο συνταξιούχος προσέφυγε στο δικαστήριο παραπονούμενος για άνιση συμπεριφορά με επιστολή μάλιστα υπερ του του συνηγόρου του πολίτη, ο οποίος πρότεινε αναληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για να επεκταθεί το δικαίωμα αναδρομικής απονομής των αντισταθμιστικών οφελημάτων σε όλους τους συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80%. Στο δικαστήριο κατέθεσε υπόμνημα και ο ΕΦΚΑ ζητώντας να απορριφθεί η αιτηση.
Το δικαστήριο όμως διέκρινε την ανισονομία (και παραδοξότητα) αναφέροντας: “Η προβλεφθείσα με το με το άρθρο 31 του ν.4411/2016 αντιστάθμιση της εισοδηματικής απώλειας που υφίσταται συνταξιούχος, φέρων ποσοστό αναπηρίας 80% εξαιτίας της πλήρους και οριστικής απώλειας του ΕΚΑΣ λόγω υπέρβασης των τιθεμένων εισοδηματικών κριτηρίων για το έτος 2017, με την καταβολή σ΄αυτόν έκτακτης μηνιαίας οικονομικής ενίσχυσης ισόποσης προς το απωλεσθέν ΕΚΑΣ θέτει τον εν λόγω συνταξιούχο σε ευμενέστερη θέση έναντι εκείνου που τελεί υπο τις αυτές προϋποθέσεις (σ.σ όπως ο προσφεύγων), όσον αφορά στην προσωπική του κατάσταση, ήτοι φέρει επίσης ποσοστό αναπηρίας 80% και εξαιτίας του ότι τα εισοδήματά του για το έτος 2017 δεν υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια(σ.σ ήταν μικρότερα), εξακολουθεί να λαμβάνει το ΕΚΑΣ, πλην όμως σε ποσοστό κατα πολύ μικρότερο της απωλεσθείσας παροχής, ώστε, ενω τα εισοδηματά του είναι, εξ ορισμού, μικρότερα, εκείνων των συνταξιούχων που στερήθηκαν πλήρως και οριστικώς τη χορήγηση του ΕΚΑΣ, να απολαμβάνει τελικά, μικρότερης εισοδηματικής ενίσχυσης, χωρίς η διαφοροποίηση αυτήν να δικαιολογείται από κάποιοι αντικειμενικό κριτήριο…”

Μαρλέν Ασηματικοπουλου: Διεκδίκηση αναδρομικών
Οπως αναφέρει ο δικηγόρος Μαρλέν Ασημακοπούλου “..το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων αποτελούσε για δεκαετίες (καθιερώθηκε νομοθετικά το έτος 1996) το βοήθημα για την κάλυψη κάποιων στοιχειωδών αναγκών των χαμηλοσυνταξιούχων. Παρά την σημαντική προσφορά του καταργήθηκε τελικά συνολογικά από τον Ιανουάριο του 2020, αφού προηγουμένως με μια σειρά νομοθετημάτων από 1-1-2011 είχε συρρικνωθεί με συνεχή αυστηροποίηση των κριτηρίων χορήγησής του, ενώ οι νέοι χαμηλοσυνταξιούχοι μετά τον Μάιο του 2016 δεν το ελάμβαναν.
Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά με την υπ αριθμ. 4767/2020 απόφασή του έκανε δεκτή προσφυγή χαμηλοσυνταξιούχου με ποσοστό αναπηρίας 80% αποδίδοντάς του διαφορές ΕΚΑΣ για το έτος 2017 κρίνοντας ότι ο αποκλεισμός του από τα προβλεπόμενα στο ν. 4411/2016 αντισταθμιστικά μέτρα με την αιτιολογία της λήψης μειωμένου ΕΚΑΣ παραβιάζει την Συνταγματική Αρχή της ισότητας. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος της δικαίωσης για όλους τους συνταξιούχους που επλήγησαν με την απώλεια του ΕΚΑΣ και θεμελιώνεται βάσιμα το δικαίωμά τους σε διεκδίκηση αναδρομικών για την αιτία αυτή”.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις