Απολογισμός Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού,Αλληλεγγύηςκαι Κοινωνικών Υποθέσεων (9/2019- 12/2021)

Απολογισμός Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, Αθλητισμού,Αλληλεγγύηςκαι Κοινωνικών Υποθέσεων (9/2019- 12/2021)

Αγαπητοί Συμπολίτες,
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές της άνοιξης του 2019 πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα θεσμικό πλαίσιο – εκλογικό νόμο που κινητροδοτούσε την αυτόνομη κάθοδο πολλών συνδυασμών. Αποτέλεσμα αυτού ο διαφαινόμενος κίνδυνος «ακυβερνησίας» λόγω των αριθμητικών και πολιτικών δεδομένων που προέκυψαν από την κάλπη του Ιουνίου. Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Βαλτινών»,που από το 2010 έως σήμερα εκπροσωπείται στα δημοτικά συμβούλια, απάντησε με επάρκεια και δέχτηκε με ωριμότητα ένα νέο διοικητικό σχήμα με συνεργασίες και συγκλίσεις, για να μην χαθεί ωφέλιμος πολιτικός χρόνος και διαπιστωθεί κενό εξουσίας. Από την αρχή της συνεργασίας μας καταστήσαμε σαφείς τους στόχους, τις προτεραιότητες και την ιεράρχηση των ζητημάτων, υπογράφοντας ένα πλαίσιο προγραμματικής συνεργασίας των τριών δημοτικών παρατάξεων.
Έτσι, με ιδιαίτερη συγκίνηση φτάνωσήμερα στην ολοκλήρωση της διετούς θητείας μου στο Αξίωμα της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μια θητεία που έβαλε ένα μικρό αλλά σπουδαίο λιθαράκι στην ιστορία του Δήμου μας.
Στον τομέα του Πολιτισμού προχωρήσαμε στο σχεδιασμό ποιοτικών εκδηλώσεων έχοντας πρωταρχικό μέλημα την τήρηση των πρωτοκόλλων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Οφείλαμε να είμαστε ευέλικτοι, εφευρετικοί, δημιουργικοί και κυρίως προσεκτικοί γιατί θέλαμε να είμαστε ενεργοί και στο κέντρο της πραγματικότητας. Φέραμε σε πέρας αξιοπρεπώς μία σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις (Θεατρικές,Μουσικές και Χορευτικές Παραστάσεις) τόσο στην έδρα του Δήμου όσο και στα όμορφα χωριά του είτε ως κύριοι οργανωτές είτε ως συνδιοργανωτές υποστηρίζοντας εκδηλώσεις πολιτιστικών και τοπικών συλλόγων της πόλης μας, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους (Χριστούγεννα, Απόκριες κ.ά.).
Σε μία επετειακή χρονιά για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, οργανώσαμε επιτυχώς μία σειρά ημερίδων ανάδειξης ιστορικών τόπων με αποκορύφωμα την πραγματοποίηση του κεντρικού Συνεδρίου με θέμα: «Ο Βάλτος στην Επανάσταση του 1821».Σκοπός του ήταν η ανάδειξη της συμμετοχής της περιοχής του Βάλτου στα εθνικοαπελευθερωτικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά και εκκλησιαστικά δρώμενα που διαμόρφωσαν τη νεοελληνική ταυτότητα στην προεπαναστατική, επαναστατική και μετεπαναστατική περίοδο μέχρι την απελευθέρωσή της και την ενσωμάτωση στο νεοπαγές ελληνικό κράτος.Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν 15 ομιλίες ακαδημαϊκών, ιστορικών και ερευνητών, τόσο δια ζώσης όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης, προβλήθηκε αρχειακό υλικό, φωτογραφίες και βίντεο, ενώ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό, με σκοπό την εμβάθυνση σε ένα ιστορικό αντικείμενο το οποίο παραμένει εν πολλοίς ανεξερεύνητο. Για τον εμπλουτισμό μάλιστα της σχετικής βιβλιογραφίας, η οποία παραμένει ελλιπής, τα πρακτικά του συνεδρίου θα συγκεντρωθούν, θα επεξεργαστούν από την επιστημονική επιτροπή και θα εκδοθούν σε ένα συλλογικό τόμο.
Επίσης, έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή ενός μνημείου για μια από τις σημαντικότερες μάχες που έλαβαν χώρα κατά την Ελληνική Επανάσταση, τη «Μάχη της Λαγκάδας».
Κορυφαίο, όμως, γεγονός, αποτελεί η κατασκευή του μνημείου για τους Βαλτινούς αγωνιστές, που θα κοσμεί τον Κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι. Έχουμε ήδη λάβει την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεσολογγίου και ξεκίνησε η κατασκευή του.
Η απουσία μουσείων ή κάποιων άλλων χώρων ανάδειξης και προβολής του τουριστικού και πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας δεν επέτρεπε μέχρι τώρα να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του κοινού, που έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν τόσο την εκθεσιακή όσο και την εκπαιδευτική δραστηριότητα. Η πλήρης αναμόρφωση του ιστορικού – λαογραφικού μουσείου Εμπεσού, η δημιουργία μίας μόνιμης έκθεσης – προβολής εκθεμάτων και η ήπια αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου μέσω του προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» θα αποτελέσει ένα πόλο έλξης και έντονης επισκεψιμότητας. Στην γενικότερη ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ώστε να επιτευχθεί η διασύνδεση των κοινωνίας των πολιτών με τον πολιτισμό της περιοχής μας θα συντελέσει και η ανάπτυξη ψηφιακών δράσεων και εφαρμογών για αυτό τον σκοπό, μέσω του ίδιου προγράμματος.Για τους ίδιους λόγους, προχωρήσαμε και τις διαδικασίες ενοικίασης της πινακοθήκης Μάργαρη.
Στον τομέα της Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνεχίσαμε στο ακέραιο να υποστηρίζουμε τις υπηρεσίες του Δήμου με κοινωνικό πρόσημο και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών και στη φροντίδα των ευπαθών κοινωνικά και οικονομικά ομάδων. Διαχειριστήκαμε μία κρίση πανδημίας, που δημιούργησε μεγάλες ανάγκες στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, όπως στην περίοδο του «lockdown». Φροντίσαμε για τη διανομή κατ’ οίκον φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να μετακινηθούν τόσο με τη βοήθεια εργαζομένων της «Βοήθειας στο σπίτι» όσο και των εργαζομένων στις υπηρεσίες που είνε ανασταλεί η λειτουργία τους λόγω κορωνοϊού. Μεριμνήσαμε για την ψυχολογική στήριξη όσων είχαν ανάγκη με την πρόσληψη μίας ψυχολόγου στο Κέντρο Κοινότητας. Συμμετείχαμε ως Δήμος στην υλοποίηση του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ), μέσω του οποίου μεριμνήσαμε για τη διανομή τροφίμων και υλικών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες απόρων. Καθημερινά υλοποιούμε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, όπως και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για παροχή δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης σε απόρους, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου. Εντάξαμε το Δήμο μας στο δίκτυο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που αναπτύσσει ένα πλέγμα δράσεων παιδικής προστασίας.Υπογράψαμε τηνΕυρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες.
Επίσης, ως υπεύθυνη διαχείρισης του COVID-19, προσπάθησα να εξασφαλίσω στο μέγιστο βαθμό ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με την έγκαιρη διάγνωση, ώστε να επιτευχθεί η ατομική προστασία στους υπαλλήλους. Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Δήμου και της Αντιδημαρχίας μας παραμένει η άρτια λειτουργία των σχολείων και η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που επιβάλλονται λόγω της πανδημίας.
Έτσι, η επιστροφή των μαθητών κάθε φορά στα θρανία έβρισκε τις σχολικές μονάδες πλήρως έτοιμες καθώς έγκαιρα είχαν παραδοθεί διπλάσιες ποσότητες αντισηπτικών, είχαν διανεμηθεί οι μάσκες για τους μαθητές ενώ υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός ώστε οι καθαρίστριες να είναι στη θέση τους και να προχωρήσουν σε διπλό καθαρισμό.
Επίσης, με τη συνεργασία της Περιφέρειας και του ΕΟΔΥ οργανώσαμε συχνά μαζικές δειγματοληψίες για την εξασφάλιση της προστασίας και των δημοτών.
Θέσαμε με επιτυχία σε λειτουργία το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης για όσο χρονικό διάστημα μας επέτρεψε η πανδημία και είμαστε έτοιμοι να υποβάλλουμε πρόταση προς υλοποίηση εκ νέου για τη νέα περίοδο παρέχοντας συνεχώς ευκαιρίες γνώσης και εξειδίκευσης στους δημότες.
Στα θέματα Αθλητισμού, ενισχύσαμε οικονομικά όλους τους Αθλητικούς Συλλόγους, παρά την απαγόρευση λειτουργίας τους για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή τους. Έγινε συντήρηση όλων των γηπέδων με συνθετικό χλοοτάπητα κατόπιν μελέτης, όπως και αντικατάσταση εξοπλισμού σε όσες αθλητικές εγκαταστάσεις το είχαν ανάγκη. Προγραμματισμός μας για φέτος η συντήρηση των υπολοίπων γηπέδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.
Και τέλος, καταστρώσαμε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των Αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε επιδείξει επικίνδυνη αδιαφορία. Θέσαμε ως στόχους την περισυλλογή, την κτηνιατρική εξέταση, τηναποπαρασίτωση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την υιοθεσία ή την επανατοποθέτηση των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον. Διατηρούμε για πρώτη φορά μητρώο καταγραφής των Αδέσποτων του Δήμου μας, με 50 στειρώσεις από την ανάληψη των καθηκόντων μουέως σήμερα, όπως και μητρώο καταγεγραμμένων 65 κουταβιών που δόθηκαν για υιοθεσία, μετά την εγκατάλειψή τους από ασυνείδητους δημότες. Ο αγώνας αυτός ήταν προσωπικός, χωρίς δυστυχώς την ύπαρξη των κατάλληλων δομών και των εκπαιδευμένων υπαλλήλων, όπως και χωρίς την ύπαρξη φιλοζωικών σωματείων σε ολόκληρο το Δήμο μας. Κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω τον συνδημότη μας κ. Νίκο Καρανάσο, που με ανιδιοτελή αγάπη και διάθεση για προσφορά κατασκεύασε ένα προσωρινό χώρο φιλοξενίας και έχει αναλάβει την καθημερινή φροντίδα και σίτιση των μικρών αδέσποτων κουταβιών με τη δική μας στήριξη. Επίσης με τη βοήθεια εθελοντών και προέδρων τοπικών κοινοτήτων φροντίζουμε για τη σίτιση σε διάφορα σημεία της πόλης όπως και στα χωριά των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Αποκορύφωμα του σχεδιασμού μας είναι η κατασκευή καταφυγίου, για την οποία κατατίθεται ολοκληρωμένη πρόταση αυτές τις μέρες για επιχορήγηση.
Κλείνοντας αυτό τον σύντομο απολογισμό, ευχαριστώ πρωτίστως το Δήμαρχο Αμφιλοχίας, Γιώργο Κατσούλα, για την εμπιστοσύνη του σε μια τόσο νευραλγική θέση ευθύνης στα δύσκολα πρώτα χρόνια της διοίκησής του κι ελπίζω να ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες όλων σας. Ακόμη ευχαριστώ τους Αντιδημάρχους κ. Ν. Νίκα, κ. Λ. Κατσαντά και κ. Α. Ρεγκούτα, για τη σύμπνοια και τη διεκπεραιωτική συνεργασία μας, καθώς και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για την υποστήριξη των προτάσεών μου. «Το κοινό καλό και η αγάπη για τον τόπο μας μας ενώνουν».Επιπροσθέτως, ευχαριστώ όλους τους δημοτικούς υπαλλήλους ανεξαιρέτως, τους συνεργάτες του Δημάρχου, την Προϊσταμένη των Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ε. Τσιαντή, τους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας, τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, για την συνεργασία που αναπτύχθηκε αυτό το διάστημα, όπως και τους πολιτιστικούς και αθλητικούς φορείς, με τους οποίους συνεργάστηκα άψογα. Παν’ απ’ όλα, όμως, τους πολίτες του Δήμου Αμφιλοχίας, που αγκάλιασαν με τη συμμετοχή τους κάθε μου προσπάθεια.
Όραμά μου ένας Δήμος με Κοινωνικό Προφίλ, αρωγός στους οικονομικά ασθενέστερους συνδημότες προωθώντας προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ένας Δήμος που επενδύει στην Υγεία, ένας Δήμος που στηρίζει ποικιλοτρόπως την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό, με δράσεις για όλους.
Δεν είμαστε ακόμη ευχαριστημένοι. Γίνεται, όμως, μια έντιμη, επίμονη και επίπονη προσπάθεια που είμαι σίγουρη ότι θα φέρει τους καρπούς της. Μπορούμε, όμως, να κοιτάμε με ειλικρίνεια στα μάτια τον κάθε πολίτη που μας εμπιστεύθηκε αυτή την ευθύνη και να λέμε ότι δεν τους προδώσαμε και ότι θα συνεχίσουμε καλώντας δίπλα μας έντιμους ανθρώπους με σκέψη και γνώση για να συμμετέχουν.
Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας από αυτή τη θέση, με τον εκλεγμένο σύμβουλο του συνδυασμού μας κ. Κώστα Ριζογιάννηκαι του ευχόμαστε καλή και δημιουργική θητεία. Με σύνεση και υπευθυνότητα, στηριζόμενοι στην ειλικρίνεια, τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την προτεραιότητα, που δίνουμε για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με τη Δημοτική Αρχή σε καθαρά αυτοδιοικητική βάση εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για μία σταθερότητα στη διοίκηση αυτού του τόπου.Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι ακραίες πολιτικές και κοινωνικές αντιφάσεις δεν οδηγούν πουθενά και δεν συμβάλλουν στην πρόοδο.Εμείς προσπαθήσαμε να επηρεάσουμε με τις θέσεις και τις απόψεις μας τη λήψη επωφελών για τον τόπο μας αποφάσεων και εν μέρει το πετύχαμε. Οφείλουμε να προασπίσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι συμπολίτες μας από το 2010 έως σήμερα ώστε να πιάσουν τόπο οι αγώνες τους για αλλαγή της προηγούμενης υφιστάμενης κατάστασης.
Σήμερα κλείνει ένας κύκλος γόνιμος και για εμένα, ο οποίος μου προσέθεσε ιδιαίτερες εμπειρίες. Προσπάθησα να επιτελέσω στο ακέραιο και με αίσθημα πλήρους ευθύνης αυτό το νέο μου θεσμικό ρόλο. Μέλημά μου και για την επόμενη μέρα θα είναι να υπηρετώ όσο καλύτερα μπορώ τον τόπο μου.
Ανδρίκουλα Σοφία
Αντιδήμαρχος Δήμου Αμφιλοχίας
Επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Κίνηση Βαλτινών»

Share

Ένα σχόλιο

  1. Ανωνυμος says:

    Μάλλον η πρώην αντιδήμαρχος δεν πήρε είδηση την ανυπαρξία της δημοτικής αρχής

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*