Απελευθέρωση στο… γάλα της γαϊδούρας

Απελευθέρωση στο… γάλα της γαϊδούρας

Πράσινο φως στην παραγωγή και διάθεση γάλακτος γαϊδούρας για ανθρώπινη κατανάλωση. Σημειώνεται ότι σήμερα μία συσκευασία 200 ml τιμάται στα… 30 ευρώ.

Τι προβλέπει απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Απελευθέρωση στο… γάλα της γαϊδούρας – Απόφαση του ΥΠΑΑΤ
Το πράσινο φως στην παραγωγή, διάθεση και κατανάλωση γάλακτος ιπποειδών (σ.σ. όπως του γάλακτος γαϊδούρας) για ανθρώπινη κατανάλωση έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Σχετική απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Χαροκόπουλου που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ καθορίζει το πλαίσιο το οποίο διέπει την παραγωγή, την επεξεργασία και τη διάθεση γάλακτος ιπποειδών το οποίο προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση καθώς και των προϊόντων αυτού.
Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6 φάρμες παραγωγής γαϊδουρινού γάλακτος, ενώ η κάθε ενήλικη γαϊδούρα μπορεί να δώσει το πολύ 1 λίτρο γάλα ημερησίως. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σήμερα μια συσκευασία 200 ml τιμάται στα 30 ευρώ. Εκτός από την κατανάλωση, το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό για την παραγωγή σαπουνιών αλλά και καλλυντικών προϊόντων.

Απαιτήσεις για τη διάθεση

Στη συσκευασία του γάλακτος ιπποειδών προς ανθρώπινη κατανάλωση αναγράφονται οι ενδείξεις «Γάλα όνου» ή «Γάλα γαϊδούρας» ή «Γαϊδουρίσιο γάλα» ή «Γάλα φοράδας», ανάλογα με το είδος του εκτρεφόμενου ιπποειδούς.
Στην ίδια απόφαση επισημαίνεται ότι ο προσδιορισμός της διάρκειας ζωής του είναι ευθύνη του παρασκευαστή, ενώ σε περίπτωση όπου χρησιμοποιούνται οι όροι «φρέσκο» ή και «παστεριωμένο» ισχύουν οι προβλέψεις του Π.Δ. που ισχύει και για το φρέσκο αγελαδινό γάλα.

Απαιτήσεις για την πρωτογενή παραγωγή

Όλες οι εκμεταλλεύσεις ιπποειδών παραγωγής γάλακτος της επικράτειας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εκτρεφόμενων ζώων, εγγράφονται, μετά από αίτηση του υπεύθυνου της εκμετάλλευσης, σε μητρώα που τηρούν οι οικείες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής/Τμήματα Κτηνιατρικής, των Περιφερειακών Ενοτήτων. Το γάλα πρέπει να προέρχεται από εκμεταλλεύσεις ιπποειδών παραγωγής γάλακτος που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για την υγεία και την ευζωία των ζώων, καθώς και για την υγιεινή των τροφίμων.

Απαιτήσεις για την επεξεργασία

Η επεξεργασία του γάλακτος πρέπει να πραγματοποιείται σε εγκεκριμένη εγκατάσταση παραγωγής γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η επεξεργασία μπορεί να περιλαμβάνει την παραγωγή παστεριωμένου γάλακτος, γάλακτος υψηλής παστερίωσης, συμπυκνωμένου γάλακτος, γάλακτος σε μορφή σκόνης, άλλων ειδών γάλακτος καθώς και διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων (οξινισμένων προϊόντων γάλακτος, τυροκομικών κ.λπ.).

πηγή:euro2day.gr

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*