Ανατροπή «Βόμβα» στην εκλογή προέδρου Τοπικής Κοινότητας με το νέο διυπουργικό νομοσχέδιο

Ανατροπή «Βόμβα» στην εκλογή προέδρου Τοπικής Κοινότητας με το νέο διυπουργικό νομοσχέδιο

Tο νέο διυπουργικό νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα με στόχο να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη.
Το νομοσχέδιο ανατρέπει κυριολεκτικά τόσο την εκλογή του Πρόεδρου της Τοπικής Κοινότητας όσο και της αρμοδιότητες των προέδρων που θα προκύψουν, αφού πλέον περιορίζονται μόνο σε ρόλο εισηγητικού χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα:
Η παράγραφος 1 του άρθρου 79 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής :
«1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων ορίζεται ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, σύμφωνα με την απόφαση επικύρωσης της εκλογής από το αρμόδιο πρωτοδικείο. Η μη αποδοχή του αξιώματος του προέδρου, δεν οδηγεί σε απώλεια της ιδιότητας μέλους του συμβουλίου της κοινότητας.».
Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή».
Δείτε αναλυτικά:

Share

Ένα σχόλιο

  1. Μαρια says:

    Και τώρα τι θα απογινουν όλοι , δευτεροτριτοτεταρτοι σε ολόκληρη την Ελλάδα που είχαν συμφωνήσει να γίνουν πρόεδροι;;;; Μα ο πρώτος να γίνεται πρόεδρος; Ντροπή… 😂
    Σοβαρά τώρα..
    Μαντεψτε ποιος έκανε την πρόταση στην νέα κυβερνηση να συμβεί όλο αυτο ( το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ δηλαδή ).
    Μπράβο! Ο πρώτος σε ψήφους γίνεται πρόεδρος. Οι συμφωνίες κάτω απο το τραπέζι ΔΕΝ περασαν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*