Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ανασκόπηση: Στην Αμφιλοχία εν έτη 1931…

Δημοσιεύτηκε

στις

8073

Από το βιβλίο του Παναγιώτη Ε. Τριανταφύλλη: «Αμφιλοχία(ς) Αμφίλοχος μία πόλη, ένας θρύλος».
Ήταν Κυριακή 28 Ιουνίου του 1931, όταν ο Ολυμπιακός Αμφιλοχίας στο γήπεδο της πόλης αντιμετώπιζε τον νεοϊδρυθέντα σύλλογο της Άρτας, Πανεργατικό. Σταθήκαμε τυχεροί διότι τον αγώνα θα παρακολουθήσει ο Δικηγόρος Γεώργιος Αντ. Γαρουφαλιάς, απεσταλμένος της εβδομαδιαίας εφημερίδας της Άρτας «Ηπειρωτικόν Βήμα», που θα αφιερώσει εκτενές αφιέρωμα, καθώς και παραλειπόμενα από την Αμφιλοχία της εποχής, που αξίζει τον κόπο να παραθέσουμε αυτούσια. Τιτλοφορείται: «Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΤΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΕΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ».
Αρχικά, αφού γλαφυρά αναφέρει την κοσμική κίνηση προ και μετά του αγώνα στην Αμφιλοχία, μας πληροφορεί ότι η αποστολή ξεκίνησε με αυτοκίνητα από την Άρτα, εν είδει εκδρομής, «την 6ην πρωινήν», με την συνοδεία της φιλαρμονικής του Σκουφά Άρτας. «Ολίγον έξωθι της Αμφιλοχίας» τον Πανεργατικό υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σπύρος Τσιρογιάννης και τα μέλη του συμβουλίου: Δερβέντζας, Πανέτας, Φλώρος, Καμπάνας, Μωραΐτης κ.τ.λ. μαζί με άλλους φιλάθλους, που τους οδήγησαν στο κοινοτικό κατάστημα όπου τους προσφέρθηκαν αναψυκτικά. Όλοι οι Αρτινοί και οι Καρβασαριώτες φίλαθλοι συζητούσαν και εξήγαγον συμπεράσματα και προβλέψεις δια την απογευματινήν συνάντησιν και έτσι με συζητήσεις, μπάνια και «σχετικήν ουζοποσίαν επέρασαν οι ώρες» και έφθασε η «6η απογευματινή, ώρα ορισθείσα δια την έναρξη του αγώνος». Επίσης, κατά την διέλευση τους έραναν με μύρα!!!
Ο συντάκτης απευθύνει θερμές ευχαριστίες προς τους Αμφιλοχιώτες για την φιλοξενία, καταλήγοντας με το επινίκειο γλέντι που έληξε με μία θαυμάσια βαρκάδα μέσα στα φωσφορίζοντα νερά του Αμφιλοχικού κόλπου, «υπό το υπέροχον φώς της πανσελήνου!»
«Η ποδοσφαιρική αυτή συνάντησις ως ήτο φυσικόν επροκάλεσε αμέριστον το ενδιαφέρον των φιλάθλων».
Στα του αγώνα ο συντάκτης αναφέρει «ότι διεξήχθη εις το παρά τον Άγιον Κων/νον γήπεδο, κανονικών διαστάσεων και αρκετά καλό. Οι φίλαθλοι και των δύο ομάδων κατέλαβαν εγκαίρως τας επικαίρους θέσεις δια την παρακολούθησιν του αγώνος. Στάς 6 ο διαιτητής κ. Χριστοδούλου καλεί τις ομάδες εντός του γηπέδου. Πρώτη εισέρχεται η ομάς του Πανεργατικού υπό ζωηρά χειροκροτήματα και χαιρετά τον τιμήσαντα την συνάντηση νομάρχη Αιτωλ/νίας κ. Μαυρομιχάλη και λοιπούς επισήμους, ακολουθεί η ομάς του Ολυμπιακού υπο τας παρετεταμένας ζητωκραυγάς των Καρβασαριωτών».
Ξεκινάει το παιχνίδι που λόγω του ανέμου ήταν νευρικό και τραχύ. Ο Πανεργατικός στο 11΄ θα προηγηθεί με πέναλτι και θα διπλασιάσει το σκορ στο 43΄. Στο 44΄ θα μειώσει ο Ολυμπιακός σε 1-2 που θα είναι το αποτέλεσμα ημιχρόνου. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανεργατικός θα σημειώσει στο 59΄ το τρίτο του τέρμα, κάνοντας το 1-3 που ήταν το τελικό αποτέλεσμα.
Κορυφαίος για τον Ολυμπιακό ο «ήρως» τερματοφύλακας Ζώης Σβέτσας που ήταν και ο καλύτερος των 22!
Ακολούθησε η βραδινή συγκέντρωση διασκέδασης στην πλαζ Αμφιλοχίας, όπου παιάνιζε η φιλαρμονική της Άρτας, με την φιλοξενούμενη ομάδα να αναχωρεί την πρώτη πρωινή ώρα για την Άρτα.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις