Αμφιλοχία: ” Έφυγε” από τη ζωή ο Σταύρος Μέλος

Αμφιλοχία: ” Έφυγε” από τη ζωή ο Σταύρος Μέλος

Σταύρος Χρ. Μέλος
1928-22 Φεβρουαρίου 2021
Κι άλλος ένας κρίκος από την αλυσίδα των παλαιότερων συμπολιτών μας έσπασε σήμερα. Ο Σταύρος Μέλος· ο αξέχαστος.
Γιος του αείμνηστου Χρήστου Μέλου του εξαίρετου μάγειρα από την Άρτα, που εγκαταστάθηκε στην πόλη μας με την πολυμελή του οικογένεια το 1933, ανοίγοντας εδώ εστιατόριο, που λειτουργούσε αδιάκοπα επί 60 ολόκληρα χρόνια. Μέσα σ’ αυτό μεγάλωσε ο Σταύρος και δεν το αποχωρίστηκε ποτέ. Όλη η ζωή του κύλησε στο κέντρο της πόλης, γνωστός ο ίδιος όχι μόνο στους συμπολίτες του αλλά και σε όλους τους διερχόμενους από τούτο το σημαντικό σταυροδρόμι και περισσότερο στους Δημοσίους υπαλλήλους, που υπηρετούσαν μένοντας εδώ. Όλοι αυτοί, στο εστιατόριο του Μέλου, δεν εύρισκαν μόνο το καθαρό και περιποιημένο φαγητό, αλλά ένα άνθρωπο που τον ένιωθαν δικό τους, γιατί και ο ίδιος δεν τους έβλεπε σαν ξένους το κέρδος δεν προηγείτο του ανθρώπου.
Ποιος από τους παλαιότερους δεν θυμάται τη συμμετοχή του σε όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, αποκριές, συνεστιάσεις, χορούς, θρησκευτικές εκδηλώσεις, εγκώμια επιταφίου; Σε όλα μπροστά και εκεί ακόμα, που τότε υπήρχε ιδιαίτερη έξαρση των πνευμάτων, όπως οι πολιτικές εκδηλώσεις και οι εκλογές, αυτός τα ξεπερνούσε παρεμβαίνοντας μη την ωραία φωνή του:
Δεν ξαναπερνώ απτ’ς Σταμούλας το στενό γιατί μου χει κάνει μάγια η Σταμούλα η κουκουβάγια.
Έτσι πορεύτηκε σκορπώντας, χαρά, γέλιο, αισιοδοξία. Κοντά στους αγαπημένους του την εξαίρετη σύζυγό του Λαμπρινή και τα παιδιά του που τα λάτρευε.
Σταύρο.
Θα σε βλέπουμε πάνω στο μηχανάκι σου, να περνάς τον κεντρικό δρόμο όπως το έκανες μέχρι τα 90 χρόνια σου. Πάνω στο πλεούμενο να συμμετέχεις στις βαρκαρόλες του καλοκαιριού. Θα σε νιώθουμε κοντά μας σαν τον δικό μας άνθρωπο· τον εξαίρετο συμπολίτη μας. Αφήνεις πίσω την εντιμότητά σου, τον ήπιο και ευγενικό χαρακτήρα σου, την αγάπη σου στην οικογένειά σου, στον τόπο μας, σε όλους μας,
Καλό σου ταξίδι

Νικ. Χ. Τέλωνας

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*