Ακαρνανικά Όρη αποκλειστικές εικόνες από την ισοπέδωση και καταστροφή που προκλήθηκε σχεδόν σε ολόκληρο το βουνό

Ακαρνανικά Όρη αποκλειστικές εικόνες από την ισοπέδωση και καταστροφή που προκλήθηκε σχεδόν σε ολόκληρο το βουνό

Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας» ανακοινώνει ότι μέλη της Κίνησης επισκέφθηκαν πρόσφατα τα Ακαρνανικά Όρη και κατέγραψαν αποκλειστικές εικόνες από την μόνιμη ισοπέδωση και καταστροφή που προκλήθηκε σχεδόν σε ολόκληρο το βουνό, από την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) της εταιρίας «ΠΕΡΓΑΝΤΗ ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΩΝ Α.Ε.».

Ο εν λόγω αιολικός σταθμός, έχει συνολική ονομαστική ισχύ 41,8MW και αποτελείται από 11 ανεμογεννήτριες “GE-130”, της General Electric, με ονομαστική ισχύ 3,8MW έκαστη, ύψος πυλώνα 85m, διάμετρο ρότορα 130m και μήκος πτερυγίου 65m. Για την εγκατάστασή του, απαιτήθηκε (μεταξύ πολλών άλλων) η διάνοιξη νέας οδοποιίας πρόσβασης και η κατάληψη-ισοπέδωση ολόκληρης της κορυφογραμμής «Ψηλή Κορυφή – Φλάμπουρα – Περγαντή», η οποία αποτελεί τον κύριο όγκο της οροσειράς των Ακαρνανικών και γειτνιάζει με την Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) & περιοχή “Natura 2000” με την κωδική ονομασία “GR2310011 – ΟΡΟΣ ΤΣΕΡΕΚΑΣ (ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΑ)”, ενώ ένα μέρος της βρίσκεται εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής «Περγαντή – Ξηρόμερο (Μοναστηρακίου – Βάτου – Θυρίου)».

Κάθε άλλο παρά «φιλικές προς το περιβάλλον» μπορούν να χαρακτηριστούν οι παρεμβάσεις που ήταν απαραίτητες για την κατασκευή αυτού του αιολικού σταθμού. Όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που παραθέτονται παρακάτω, πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου, βίαιη και πρωτοφανή ισοπέδωση ενός παρθένου βουνού, η οποία αλλοίωσε ανεπανόρθωτα το (κάποτε όμορφο) φυσικό περιβάλλον με άγνωστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου και θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια διαφημίζεται ως «σωτήρια» για το περιβάλλον. Αδιαμφισβήτητο, πάντως, είναι το γεγονός ότι τα Ακαρνανικά έχουν μετατραπεί πλέον σε ένα απέραντο νταμάρι και βιομηχανική περιοχή, χωρίς την δυνατότητα επαναφοράς στην αρχική τους κατάσταση μετά το πέρας του χρόνου ζωής του εν λόγω αιολικού σταθμού. Φυσικά, αυτές οι 11 ανεμογεννήτριες δεν είναι παρά μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σε ολόκληρη την οροσειρά των Ακαρνανικών αναμένεται να τοποθετηθούν περίπου 80 – 100 ανεμογεννήτριες συνολικά.

Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία των Βουνών της Αιτωλοακαρνανίας», στα πλαίσια αυτής της (μοναδικής, προς το παρόν) προσπάθειας για ανάδειξη και δημοσιοποίηση αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος που προέκυψε στα Ακαρνανικά, απευθύνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερόμενους και όλους όσους διαβάσουν το παρόν δελτίο τύπου, να φροντίσουν ώστε η είδηση να εξαπλωθεί πανελλαδικά, αφού μελετηθεί λεπτομερώς το παρακάτω οπτικοακουστικό υλικό:

Άλμπουμ φωτογραφιών (σελ. 1)                         Άλμπουμ φωτογραφιών (σελ. 2)

(141 φωτογραφίες. Μεγεθύνετε και διαβάστε την περιγραφή σε κάθε μία από αυτές)

 

 

 

Share

3 Σχόλια

 1. Δήμος Μητσοκάλης says:

  Μπορεί να φαίνεται ισοπέδωση και καταστροφή.
  Όμως είναι προτιμότερο να ισοπεδώνεις λιθάρια και βουνοκορφές παρά τα πλεμόνια των ζωντανών όντων και το κλίμα.
  Δυστυχώς δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα.

 2. Μαριος says:

  Τα οφέλη από τα αιολικά πάρκα είναι τεράστια για τις τοπικές κοινωνίες! Πρόκειται για ήπιες μορφές ενέργειας!!! Πολύ αργήσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις πηγές! Αφήστε τις δήθεν οικολογικές σας ανησυχίες!!!!!

  • Ξηρομερίτης says:

   Γελάνε και οι πέτρες… πόσα τσέπωσες Μάριε, για να λες τετοιες αρλουμπες? Όπου και να ρωτησουμε, σε περιοχες που μπηκαν ανεμογεννητριες, ακουμε την ιδια απαντηση: οφελος ΜΗΔΕΝ!!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*