Connect with us

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ακαθάριστα οικόπεδα: Όσα πρέπει να κάνετε, για να μην σας επιβληθεί πρόστιμο

Δημοσιεύτηκε

στις

632

Όσοι δεν συμμορφωθούν, κινδυνεύουν με «τσουχτερά» πρόστιμα αλλά και ποινή φυλάκισης.
Προθεσμία ενός μηνός προκειμένου να προβούν στις απαραίτητες για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους ενέργειες και να το δηλώσουν στην πλατφόρμα έλαβαν οι υπόχρεοι, έπειτα από απόφαση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr που δημιούργησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εσωτερικών, έχει ως σκοπό να καθαριστούν όλα τα οικόπεδα ως μέτρο πρόληψης στην εξάπλωση φωτιάς.
«Τσουχτερά» πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης – Αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες
Ταυτόχρονα, οι ιδιοκτήτες αντιδρούν και στα «βαριά» πρόστιμα που έχουν ορισθεί σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, αφού ανέρχονται σε 1.000 ευρώ έως 54.000 ευρώ, ενώ, απειλούνται και με φυλάκιση δύο χρόνων.
Μέσω της πλατφόρμας, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για τον καθαρισμό του οικοπέδου τους, καθώς και να προχωρήσουν σε καταγγελία για ακαθάριστα οικόπεδα.
Παράλληλα, οι Δήμοι –μέσω της πλατφόρμας– θα μπορούν να καταχωρούν τους ελέγχους που θα έχουν διενεργήσει, καθώς και τα οικόπεδα που πρόκειται να ελεγχθούν από αυτούς.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 20/2024 Πυροσβεστική Διάταξη «Καθορισμός προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των ανωτέρω περιοχών, καθώς και σε εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα» η οποία εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου, καθορίζεται η υποχρέωση των ιδιοκτητών, νομών, επικαρπωτών, μισθωτών ή υπομισθωτών οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:
(α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
(β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
(γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρα από τα όρια των ανωτέρω περ.(α) και (β), κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
(δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας,
για τον καθαρισμό των παραπάνω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30ή Απριλίου εκάστου έτους και τη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από 01 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης αυτής.
Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών και άλλων περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.
Αναφορικά με τη διαδικασία του καθαρισμού, αυτή περιλαμβάνει τα εξής:
– Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.
– Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
– Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
– Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
– Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
– Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
Ακόμη, αυξημένες είναι και οι αρμοδιότητες των Δήμων καθώς, μεταξύ άλλων και όπως ορίζει η σχετική πυροσβεστική διάταξη, χρειάζεται να προχωρήσουν στην ενημέρωση των υπόχρεων, στη διενέργεια τακτικών ή εκτάκτων ελέγχων όπως επίσης και στη διενέργεια καθαρισμού του οικοπέδου, αυτοψίας αλλά και σε επείγων αυτεπάγγελτο καθαρισμό.
Επιπλέον, μεταξύ των αρμοδιοτήτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, είναι η ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο του οικείου δήμου, η διενέργεια αυτοψίας κατόπιν αίτησης του οικείου δήμου και η βεβαίωση της αρμόδιας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε επείγουσες περιπτώσεις άμεσου και ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου πρόκλησης ή ταχείας επέκτασης πυρκαγιάς.

Ακολουθήστε το e-maistros.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Continue Reading
Advertisement
Σχολιάστε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *