Αίφνης ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση τη Δευτέρα.Βενιζέλος:”Οι δυνάμεις της δημαγωγίας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο”

Αίφνης ψήφο εμπιστοσύνης ζητά η κυβέρνηση τη Δευτέρα.Βενιζέλος:”Οι δυνάμεις της δημαγωγίας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο”

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η κυβέρνηση τη Δευτέρα, με την επανέναρξη των εργασιών της Ολομέλειας της Βουλής.

Με την κίνηση αυτή τίθεται στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το δίλημμα ή να ρίξουν ή να στηρίξουν την κυβέρνηση. Ελιγμός που έρχεται σε μία στιγμή κατά την οποία τα διαλυτικά φαινόμενα είναι καθημερινά και ενώ οι βουλευτές δεν αποκλείεται να κληθούν να ψηφίσουν νέα δυσάρεστα μέτρα στο πολυνομοσχέδιο, που θα έλθει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, και εν όψει προϋπολογισμού το προσχέδιο του οποίου επίσης θα κατατεθεί τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας αρχίζει μετά δύο ημέρες από την υποβολή της σχετικής πρότασης, εκτός αν η Kυβέρνηση, σε περίπτωση πρότασης δυσπιστίας, ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να παραταθεί πέρα από τρεις ημέρες από την έναρξή της. Αυτή τη στιγμή, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ διαθέτουν συνολικά 154 βουλευτές.
Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και εν μέσω εκλογολογίας και ενδοκυβερνητικών αντιπαραθέσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη ενημέρωσε ότι:
Κατά τη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:
1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.
2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος.
Ο κ. Βενιζέλος αποχωρώντας από το Μαξίμου έκανε λόγο για κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού :
“Αποφασίσαμε δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού σχεδιασμού. Οι δυνάμεις της δημαγωγίας δεν θα καθηλώσουν τον τόπο. Η πατρίδα θα προχωρήσει.”

Δηλώσεις Χαρδούβελη
Για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της τρόικας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Xαρδούβελης. Εξερχόμενος του πρωθυπουργικού μεγάρου, ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μέχρις στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά και ότι συνεχίζεται η ενημέρωση ανάλογα με το χρόνο που περνάει.
Ερωτηθείς για το πώς είναι οι σχέσεις με τον βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ και σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη, και εάν ήταν μέσα στις διαπραγματεύσεις χθες, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι είναι οι καλύτερες. Ο κ. Λαζαρίδης είναι αξιόλογος και βαθύς γνώστης των αριθμών και είναι ευπρόσδεκτος είπε ο υπουργός Οικονομικών, ενώ στην ερώτηση εάν θα (συνεχίσει να) παρίσταται είπε συνήθως ναι.
Για το εάν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι υπάρχουν και ότι αυτό θα το μάθετε αργότερα όταν κλείσει η διαπραγμάτευση. Ερωτηθείς επίσης για το ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι δεν μπορώ να πω τίποτα για αυτά.
Η αντίδραση της Κουμουνδούρου
“Η κατάρρευση της κυβέρνησης επιταχύνεται” λένε στην Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας την κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα.
“Ο Αντώνης Σαμαράς ζητά ψήφο εμπιστοσύνης από μια απονομιμοποιημένη βουλή” λένε χαρακτηριστικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω κι έτσι, καταλήγουν, “ας εμφανιστεί για μια τελευταία φορά στο κοινοβούλιο να απολογηθεί για την πολιτική του”.

πηγή:news247.gr

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*