Έλεγχοι για το κάπνισμα από ειδικά κλιμάκια – Κινητοποίηση καταστηματαρχών στην Αμφιλοχία

Έλεγχοι για το κάπνισμα από ειδικά κλιμάκια – Κινητοποίηση καταστηματαρχών στην Αμφιλοχία

Ειδικά κλιμάκια ελέγχου για την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους από την περιφέρεια έκαναν την εμφάνιση τους την εβδομάδα που μας πέρασε στο Αγρίνιο.   Στο «στόχαστρο» καπνιστές, τασάκια, ταμπέλες, σήμανση και βιβλία αναφοράς των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η είδηση έφερε κινητοποίηση από το πρωί της Δευτέρας στους καταστηματάρχες της Αμφιλοχίας για την προμήθεια της σήμανσης  καθώς, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στη σχετική σήμανση του χώρου με τα απαγορευτικά σήματα του καπνίσματος, τα οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά 15 τ.μ., στην εύρεση σταχτοδοχείων κατά τον έλεγχο του χώρου, στην ύπαρξη βιβλίου αναφοράς για την καταγραφή του ελέγχου και των αποτελεσμάτων αυτού.

Οι έλεγχοι θα γίνονται προς κάθε χώρο που σχετίζεται με την δημόσια υγεία, όπως είναι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετερίες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ζαχαροπλαστεία, κλπ), οι τράπεζες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Για την ενημέρωση των καταστηματαρχών και των πελατών, καταγράφουμε μερικές βασικές οδηγίες:
– Ο εξωτερικός χώρος του καταστήματος πρέπει να είναι ανοιχτός τουλάχιστον από δύο πλευρές.
– Το κατάστημα πρέπει να είναι εφοδιασμένο με βιβλίο αναφοράς καπνίσματος. Το βιβλίο αυτό μπορούν να το προμηθευτούν από βιβλιοπωλεία και να θεωρηθεί από τον οικείο Δήμο. Για την θεώρηση ο καταστηματάρχης να έχει μαζί του μία απόδειξη για το ΑΦΜ και την άδεια του καταστήματος. Σε περίπτωση που χαθεί το βιβλίο, πρέπει να γίνεται δήλωση απώλειας.
– Στην είσοδο των καταστημάτων πρέπει να υπάρχει το απαγορευτικό σήμα καπνίσματος.
– Στα τραπέζια πρέπει να υπάρχει απαγορευτικό σήμα καπνίσματος, ένα ανά 15 τετραγωνικά.
– Να μην υπάρχουν σταχτοδοχεία.
– Στα καταστήματα με άδεια «Κέντρο Διασκέδασης» και άνω των 300 τετραγωνικών, δίνεται το δικαίωμα ορισμού χώρου καπνιζόντων, μέγιστης επιφάνειας το μισό του καταστήματος. Για την έκδοση αυτής της άδειας ο καταστηματάρχης πρέπει να καταβάλει 200 ευρώ το τετραγωνικό.
– Αν κάποιος πελάτης καπνίσει εντός καταστήματος και παρά τις συστάσεις που του έγιναν, τότε ο καταστηματάρχης πρέπει να ενημερώσει την Αστυνομία, ούτος ώστε σε έλεγχο που τυχόν γίνει εκείνη την ώρα να απαλλαγή από το πρόστιμο.
– Τα πρώτα πρόστιμα είναι 500 ευρώ για το κατάστημα ή διαχειριστή ενός φορέα και 100 ευρώ για τον καπνιστή. Κάθε επιπλέον παράπτωμα το πρόστιμο διπλασιάζεται. Για τα καταστήματα, την τέταρτη (4η) φορά της ποινής αφαιρείται η άδεια για δέκα (10) μέρες και την πέμπτη (5η) οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας
– πρόστιμα που φτάνουν και σε διαθεσιμότητα επιβάλλονται σε προϊσταμένους τμημάτων δημοσίων υπηρεσιών που δεν εφαρμόζουν το νόμο στους χώρος των υπηρεσιών.
– Αν τα πρόστιμα πληρωθούν εντός 15 ημερών, θα είναι με έκπτωση 50%.
– Προθεσμία έγγραφης υποβολής ένστασης 10 ημέρες.

Ελπίζουμε το μέτρο να μην έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα και να εφαρμοστεί πλήρως,  αν και αυτό είναι κάτι ουτοπικό για τα ελληνικά δεδομένα με την υπάρχον παιδεία και νοοτροπία.

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*