Έκθεση Εμπνευσμένη από τη Λαογραφία στην Πινακοθήκη Μάργαρη

Έκθεση Εμπνευσμένη από τη Λαογραφία στην Πινακοθήκη Μάργαρη

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ & ΕΚΘΕΣΗ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΜΑΡΓΑΡΗ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ
Εργαστήριο: 27/7/2020-31/7/2020 Έκθεση: 31/7/2020
To Ίδρυμα Μάργαρη συμπληρώνει φέτος το καλοκαίρι 20 χρόνια δραστηριότητας στην Αμφιλοχία, μέσα από εκθέσεις και εκδηλώσεις σύγχρονης τέχνης σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο αλλά και ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, όπως το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τον Δήμο του Τορίνο, τη Συλλογή Μπέλτσιου, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης (TISFF), το Διεθνές Συνέδριο Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας (ICTVC), το Ίδρυμα Ilhan Koman (Σουηδία-Τουρκία), κ.ά. Στον εκθεσιακό του χώρο έχουν παρουσιαστεί έργα καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας, όπως η Μαρία Παπαδημητρίου, η Linda Benglis, o Απόστολος Γεωργίου, κινηματογραφιστές της ρωσικής πρωτοπορίας κ.ά., έχουν φιλοξενηθεί ημερίδες, προγράμματα δημιουργικής φιλοξενίας καλλιτεχνών (residencies) και open studios, και έχουν διοργανωθεί εργαστήρια και ομιλίες για παιδιά και ενήλικες.
Με αφορμή την ανάγκη της πόλης για τη δημιουργία ενός μόνιμου μουσείου λαογραφικού προσανατολισμού, αλλά και για τη διατήρηση ενός χώρου φιλοξενίας σύγχρονης τέχνης, την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου (27-31/7) διοργανώνεται το 3ο εργαστήριο Epoc. Οι συμμετέχοντες (εικαστικοί, βιομηχανικοί σχεδιαστές, γραφίστες), υπό την επίβλεψη της Θεωρητικού Τέχνης Ελένης Γαρουφαλιά, του Συμβούλου Τυπογραφίας και Οπτικής Επικοινωνίας Απόστολου Ρίζου και της Εικαστικού Ράνιας Εμμανουηλίδου, θα συλλέξουν υλικά λαογραφικού ενδιαφέροντος αλλά και εικόνες και ήχους, μύθους και παραμύθια από την περιοχή, και στη συνέχεια θα δημιουργήσουν έργα σύγχρονης τέχνης που θα συνομιλούν με τα επιλεγμένα ερεθίσματα και αντικείμενα.

Η διαδικασία δημιουργίας και οι διαλέξεις θα είναι ανοιχτά στο κοινό της πόλης, ώστε να ενισχυθεί η συλλογή ερεθισμάτων από την εμπειρία των κατοίκων και τα έργα που θα παραχθούν, σε συνομιλία με λαογραφικό υλικό, θα ενταχθούν σε μια κοινή, εικαστική εγκατάσταση, η οποία θα στηθεί και θα παρουσιαστεί στην Πινακοθήκη Μάργαρη. Παράλληλα, θα εκτεθούν και έργα των καλλιτεχνών Τέτας Μακρή, Δημήτρη Φράγκου, Δημήτρη Ξόνογλου, Ελένης Θεοφυλάκτου και Έλλης Χρυσίδου που συμμετείχαν στην πρώτη έκθεση των εγκαινίων του Ιδρύματος.

Το τμήμα της σωματικής άσκησης θα αναλάβει η Δρ. Σία Ζουρλαδάνη.
Καλλιτέχνες-συμμετέχοντες εργαστηρίου: Kim Roberts, Alan Mathewson, Όλγα Σιμώνη, Χρήστος Χατζηβασιλείου, Άρης Καϊάφας, Σοφία Παμπούκη, Μαρία Ξινοπούλου, Λία Ψωμά.
Καλλιτέχνες Συλλογής Μάργαρη: Τέτα Μακρή, Δημήτρης Φράγκος, Δημήτρης Ξόνογλου, Ελένη Θεοφυλάκτου, Έλλη Χρυσίδου. Επιμέλεια: Ράνια Εμμανουηλίδου, Απόστολος Ρίζος, Ελένη Γαρουφαλιά Διάρκεια εργαστηρίου: 27/7-31/7/2020 Εγκαίνια: 31/7/2020 Τις εκθέσεις θα εγκαινιάσει ο δήμαρχος Αμφιλοχίας, κ. Γιώργος Κατσούλας
Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Αμφιλοχίας και την πλατφόρμα εφαρμογών τεχνών Les Yper Yper .

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*