Άρτα: Έναρξη 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προσκυνηματικού Τουρισμού – Βαρθολομαίος κατά Ρωσικής Εκκλησίας

Άρτα: Έναρξη 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Προσκυνηματικού Τουρισμού – Βαρθολομαίος κατά Ρωσικής Εκκλησίας

Ξεκίνησε χθες Παρασκευή 8 Νοεμβρίου στις 19:30 τις εργασίες του στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στην Άρτα, το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Προσκυνηματικού Τουρισμού, το οποίο πραγματοποιείται με τις ευλογίες της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, είναι «Ήπειρος: Προσέγγιση στα θρησκευτικά Μνημεία και τον Πολιτισμό της – Νέοι Δρόμοι στους μοναδικούς Προσκυνηματικούς Προορισμούς της».
Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος τόνισε πως το ταξίδι για προσκυνηματικούς λόγους διαφέρει από άλλες μετακινήσεις διότι μπορεί να απογειώσει και να φέρει τον προσκυνητή σε επαφή με άλλη πραγματικότητα. Επίσης τόνισε, πως στο 4ο συνέδριο, επιχειρείται για πρώτη φορά, η επιτόπου επίσκεψη στις προσκυνηματικές διαδρομές στην Ήπειρο, τον τόπο των μεγάλων ευεργετών και του Διαφωτισμού.
Κατά τον μαγνητοσκοπημένο πατριαρχικό του χαιρετισμό, ο οποίος προβλήθηκε στους συνέδρους, ο κ. Βαρθολομαίος αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο συνέδριο αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στον εκκλησιαστικό χώρο. Ειδικότερα είπε: «Όντως, δυσκολευόμεθα να ασκήσουμε κριτική εις την προϊούσα τουριστικοποίηση της ιεράς αποδημίας, όταν βλέπουμε μια Ορθόδοξον Αυτοκέφαλον Εκκλησία να χρησιμοποιεί την ευσέβεια και τον ιερόν πόθο των πιστών της, ως μέσον ασκήσεως οικονομικής πιέσεως προς την Εκκλησίαν της Ελλάδος και τον ελληνικόν λαόν, λόγω της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθόδοξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, όπως εργαλειοιποιήθη βεβαίως, από την Εκκλησία της Ρωσίας και το ιερότατο μυστήριο των μυστηρίων, η Θεία Ευχαριστία, με το αυτό πνεύμα κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου».
Ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος κατά τον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους όσοι συμβάλουν στη συνεργασία για την ανάδειξη των προσκυνηματικών περιηγήσεων, όπως το υπουργείο Τουρισμού, στάθηκε στην παρουσία στο συνέδριο του Διευθυντή του Ελληνικού Γραφείου Τουρισμού στη Ρωσία κ. Πολυκάρπου Ευσταθίου και σημείωσε: «Εδώ ο κ. Ευσταθίου θα πρέπει να παίξει ένα νέο σημαντικό ρόλο.
Μετά από τη συμπεριφορά του Πατριαρχείου της Μόσχας, αναφορικά με τις ντιρεκτίβες .. τις έχουμε συνηθίσει σε άλλες εποχές να στέλνουν συνεχώς σαν απειλή, ότι θα μας μειώσουν τους τουρίστες τους.. Ξεχνάνε, πως εγώ πρώτος έριξα τα σύνορα, το τείχος που υπήρχε, και με εκδρομές που πραγματοποίησα εκατοντάδες φορές στα χρόνια που πέρασαν και ήταν δύσκολα για την Ρωσία, ήμουν πρωτοπόρος και κάποιοι με κατηγορούσαν για αυτό».
Στο συνέδριο παρίστανται εκπρόσωποι από 82 Ιερές Μητροπόλεις, φορείς της Ηπείρου, βουλευτές, και εκπρόσωποι τοπικών αρχών, ενώ χαιρέτησε ο γγ του ΕΟΤ, Δ. Φραγκάκης.
Από όλες τις τοποθετήσεις που έγιναν δόθηκε το μήνυμα, ότι υπάρχει η βούληση από όλες τις πλευρές για ανάπτυξη του προσκυνηματικού τουρισμού ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ παράλληλα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους αναφορικά με την οδηγία που έχει εκδώσει το Πατριαρχείο της Μόσχας για ελληνικούς θρησκευτικούς προορισμούς.
Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Σεβ. Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο και τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών.

Χαιρετισμό προς τους συνέδρους απηύθυναν Εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχη, Εκπρόσωπος του Υπουργού Τουρισμού, οι Μητροπολίτες Άρτης Καλλίνικος και Δωδώνης Χρυσόστομος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, εκπρόσωποι των Εκκλησιών Κύπρου και Κρήτης, εκπρόσωπος των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου, Βουλευτές της Ηπείρου και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης.

Στη συνέχεια παραχωρήθηκε συνέντευξη τύπου στα Μέσα Ενημέρωσης

Share

Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*